Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cooperare științifică și tehnologică între UE și Ucraina

Cooperare științifică și tehnologică între UE și Ucraina

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei între Comunitatea Europeană și Ucraina

Decizia 2003/96/CE de încheiere a Acordului de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei între Comunitatea Europeană și Ucraina

CARE ESTE ROLUL ACORDULUI ȘI AL DECIZIEI?

  • Acordul stabilește normele generice de cooperare între Comunitatea Europeană [în prezent Uniunea Europeană (UE)] și Ucraina, în vederea încurajării, dezvoltării și facilitării activităților în domeniile științei și tehnologiei de interes comun.
  • Prin decizia sa, Consiliul Uniunii Europene a aprobat încheierea acordului în numele Comunității Europene.

ASPECTE-CHEIE

Activități

Activitățile desfășurate în temeiul acordului au la bază un set de principii:

  • beneficii reciproce, inclusiv beneficii economice și sociale;
  • schimb de informații în timp util.

Cooperarea

Cooperarea poate avea loc în domeniul cercetării, inclusiv al cercetării fundamentale, precum și al dezvoltării tehnologice și al programelor demonstrative în următoarele domenii:

  • mediu și climat, inclusiv observarea Pământului;
  • biomedicină și sănătate;
  • agricultură, silvicultură și pescuit;
  • tehnologii industriale și de producție;
  • materiale și metrologie;
  • energia nenucleară;
  • transport;
  • tehnologii ale societății informaționale;
  • științe sociale;
  • politici în domeniul științei și tehnologiei.

Modalitățile de cooperare pot include următoarele, în funcție de relevanța pentru scopurile acordului:

  • participarea entităților ucrainene la proiectele științifice și tehnologice ale UE;
  • accesul liber la instalațiile de cercetare și la bazele de date și utilizarea în comun a acestora;
  • vizite și schimburi de oameni de știință, ingineri sau alte tipuri de personal adecvat în scopul participării la seminare, simpozioane și ateliere de lucru;
  • schimb de informații cu privire la practici, acte cu putere de lege, norme administrative și programe.

Domeniile și modalitățile de cooperare pot fi revizuite la recomandarea comitetului mixt UE-Ucraina menționat la articolul 6 din acord. Comitetul este un organism înființat pentru a coordona și facilita activitățile de cooperare în temeiul acordului. Acesta este, de asemenea, responsabil de supravegherea generală a punerii în aplicare a acordului și de promovarea activităților prevăzute.

Diseminarea și folosirea informațiilor, precum și gestionarea, acordarea și exercitarea drepturilor de proprietate intelectuală care rezultă din cercetarea comună în conformitate cu acordul se fac sub rezerva dispozițiilor din anexa 2 la acord.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 11 februarie 2003 și a fost reînnoit recent, în iunie 2022, intrând în vigoare de la 8 noiembrie 2019 pentru o perioadă de cinci ani.

CONTEXT

Relațiile cu Ucraina sunt reglementate în principal de Acordul de asociere dintre UE și Ucraina, care a fost semnat în 2014 (a se vedea sinteza).

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei între Comunitatea Europeană și Ucraina (JO L 36, 12.2.2003, pp. 32-39).

Decizia 2003/96/CE a Consiliului din 6 februarie 2003 privind încheierea Acordului de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei între Comunitatea Europeană și Ucraina (JO L 36, 12.2.2003, p. 31).

DOCUMENTE CONEXE

Informare privind intrarea în vigoare a reînnoirii Acordului de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei dintre Comunitatea Europeană și Ucraina (JO L 172, 29.6.2022, p. 4).

Acord între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, privind participarea Ucrainei la programul-cadru pentru cercetare și inovare – Orizont Europa și la programul pentru cercetare și formare al Comunității Europene a Energiei Atomice (2021-2025) de completare a programului-cadru pentru cercetare și inovare – Orizont Europa (JO L 95, 23.3.2022, pp. 1-17).

Decizia (UE) 2020/788 a Consiliului din 9 iunie 2020 privind reînnoirea Acordului de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei dintre Comunitatea Europeană și Ucraina (JO L 193, 17.6.2020, pp. 1-2).

Informare privind intrarea în vigoare a reînnoirii Acordului de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei între Comunitatea Europeană și Ucraina (JO L 233, 5.9.2015, p. 1).

Acord de asociere între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (JO L 161, 29.5.2014, pp. 3-2137).

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Informare privind intrarea în vigoare a Acordului de reînnoire a Acordului dintre Comunitatea Europeană și Ucraina privind cooperarea științifică și tehnologică (JO L 40, 14.2.2012, p. 1).

Informare privind intrarea în vigoare a Acordului de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei dintre Comunitatea Europeană și Ucraina (JO L 62, 6.3.2003, p. 26).

Data ultimei actualizări: 04.10.2022

Top