EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tarifele de roaming în Uniunea Europeană

Tarifele de roaming în Uniunea Europeană

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2022/612 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta vizează extinderea și îmbunătățirea serviciilor de roaming, atunci când utilizatorii călătoresc în străinătate în Uniunea Europeană (UE), cu beneficii suplimentare, oferindu-le o mai bună conectivitate și mai multe informații și protejându-i de prețuri excesive pentru apeluri, mesaje SMS și date prin continuarea interzicerii suprataxelor. Acest serviciu îmbunătățit este denumit, de asemenea, „roaming la prețurile de pe piața națională” (roam like at home).

Regulamentul vizează, de asemenea:

  • asigurarea unui serviciu autentic de „roaming la prețurile de pe piața națională”, prin reglementarea condițiilor serviciilor de roaming și a accesului cu ridicata la rețelele publice de comunicații mobile;
  • sporirea transparenței și îmbunătățirea accesului la informații cu privire la tarife;
  • sporirea transparenței pentru utilizatorii de servicii de roaming nereglementate, cum ar fi la bordul navelor sau al aeronavelor, precum și pentru serviciile cu valoare adăugată (cum ar fi serviciile de asistență, companiile de asigurări sau companiile aeriene);
  • asigurarea accesului la servicii de urgență gratuite și sporirea transparenței cu privire la accesul la serviciile de urgență, în special prin mijloace alternative de comunicații de urgență.

ASPECTE-CHEIE

Prelungirea roamingului la tarife naționale până în 2032

  • Tarifele de roaming au fost eliminate în UE la 15 iunie 2017, însă legislația a expirat la 30 iunie 2022. Acest nou regulament este valabil până în 2032.

Accesul cu ridicata la serviciile de roaming*

  • Operatorii de rețele de comunicații mobile trebuie să accepte toate cererile rezonabile de acordare a accesului cu ridicata la serviciile de roaming, într-un asemenea mod care să îi permită în special furnizorului de servicii de roaming să reproducă serviciile mobile cu amănuntul oferite pe piața națională, atunci când ele sunt disponibile și când acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic în rețeaua vizitată.
  • Operatorii de rețele de telefonie mobilă pot refuza cererile de acordare a accesului cu ridicata la serviciile de roaming numai pe baza unor criterii obiective, precum fezabilitatea tehnică și integritatea rețelei. Considerentele comerciale nu constituie un temei pentru refuzarea cererilor de acces cu ridicata la serviciile de roaming cu scopul de a limita furnizarea de servicii de roaming concurente.

Furnizarea de servicii de roaming cu amănuntul reglementate

  • Furnizorii de servicii de roaming nu trebuie să aplice suprataxe prețului național cu amănuntul pentru clienții din orice stat membru al UE pentru:
    • efectuarea și primirea de apeluri;
    • trimiterea și primirea de mesaje SMS;
    • utilizarea unei conexiuni la internet, de exemplu pentru e-mail și aplicații conectate la internet;
    • descărcarea sau încărcarea de date, inclusiv mesagerie instantanee, videoconferințe și apeluri vocale cu ajutorul datelor.
  • Serviciul oferit nu trebuie să fie mai puțin avantajos decât cel oferit la nivel național, în special în ceea ce privește calitatea serviciului, în cazul în care în rețeaua vizitată este disponibilă aceeași generație de rețele și tehnologii de comunicații mobile.
  • Operatorii de comunicații mobile trebuie să evite întârzierile nerezonabile în transferurile între rețele la punctele de trecere a frontierei interne a UE.

Tarifele cu ridicata pentru serviciile reglementate de comunicații în roaming

  • De la 1 iulie 2022:
    • tariful pentru apeluri este limitat la 0,022 EUR pe minut, reducându-se la 0,019 EUR de la 1 ianuarie 2025 până la 30 iunie 2032;
    • tariful pentru mesaje SMS este limitat la 0,004 EUR pe SMS, reducându-se la 0,003 EUR de la 1 ianuarie 2025 până la 30 iunie 2032;
    • tarifele pentru date sunt limitate la 2,00 EUR pe gigabyte, reducându-se progresiv până la 1,00 EUR în 2027, tarif care se va aplica până la 30 iunie 2032.
  • În cazul în care clienții folosesc mai mult roaming decât este permis în baza politicii privind utilizarea rezonabilă, operatorul poate aplica o suprataxă, care însă nu trebuie să fie mai mare decât limita de preț de mai sus pentru furnizarea serviciilor de roaming cu ridicata.

Transparența

  • Furnizorii de servicii de roaming trebuie:
    • să informeze clienții cu privire la calitatea serviciilor de roaming;
    • să informeze clienții cu privire la tipurile de servicii care pot face obiectul unor tarife majorate în roaming;
    • să se asigure că clienții lor sunt informați cu privire la tarifele pentru serviciile de date în roaming reglementate, în moduri care să le permită utilizatorilor să înțeleagă consecințele financiare ale unei astfel de utilizări și să își monitorizeze și controleze cheltuielile;
    • să aplice un mecanism prin care să blocheze utilizarea în continuare a serviciilor de roaming atunci când consumul total atinge o anumită limită, cum ar fi 50 de euro sau 100 de euro;
    • dacă este cazul, să informeze clienții cu privire la riscurile conectării și descărcării automate și necontrolate de date în roaming, înainte de încheierea unui contract cu amănuntul și periodic după încheierea acestuia;
    • să informeze clienții gratuit despre modul în care pot să oprească conexiunile automate de date în roaming, pentru a evita folosirea necontrolată a serviciilor de comunicații de date;
    • să furnizeze informații personalizate cu privire la tarife, prin intermediul unui mesaj automat gratuit, clienților care intră într-un alt stat membru decât cel al furnizorului lor din țara de origine, inclusiv informații despre politica privind utilizarea rezonabilă, orice suprataxă aplicabilă și faptul că riscă să li se perceapă un preț mai mare atunci când utilizează servicii cu valoare adăugată;
    • să furnizeze informații, prin intermediul unui mesaj automat gratuit, clienților care intră într-un alt stat membru decât cel al furnizorului lor din țara de origine, cu privire la accesul la serviciile de urgență, inclusiv prin mijloace alternative;
    • să ia măsuri rezonabile pentru a proteja clienții împotriva tarifelor suplimentare pentru apeluri vocale și mesaje SMS, în cazul în care aceștia se conectează din greșeală la rețele publice de comunicații mobile non-terestre sau la o rețea dintr-o țară din afara UE.

Utilizarea rezonabilă

Pentru a împiedica clienții să utilizeze serviciile de roaming în alte scopuri decât călătoriile periodice, furnizorii de servicii pot aplica o limită de utilizare rezonabilă. Operatorul trebuie să informeze în prealabil clienții cu privire la o astfel de limită și trebuie să trimită o atenționare în cazul în care clientul atinge 80 % din limită. Orice politică de utilizare rezonabilă trebuie să fie compatibilă cu planurile tarifare ale utilizatorilor și să respecte formula detaliată prezentată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2286.

Apelarea serviciilor de urgență în străinătate

  • Până în iunie 2023, utilizatorii vor primi în mod automat, atunci când călătoresc în străinătate, un memento care să le reamintească faptul că pot accesa serviciile de urgență în mod gratuit apelând numărul european unic pentru apeluri de urgență „112”, precum și cu privire la mijloacele alternative de contact disponibile, cum ar fi prin mesaje în timp real sau prin aplicații.
  • Operatorii rețelelor vizitate nu trebuie să perceapă taxe pentru apelurile către serviciile de urgență.
  • Până la sfârșitul anului 2022, Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice ar trebui să înființeze o bază de date la nivelul UE pentru furnizorii de servicii și autoritățile naționale de reglementare, care să includă:
    • seriile de numere ale serviciilor cu valoare adăugată din fiecare stat membru;
    • mijloacele de acces la serviciile de urgență autorizate în fiecare stat membru și pe care clienții serviciilor de roaming au posibilitatea tehnică de a le utiliza.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2022.

CONTEXT

Regulamentul reformează și abrogă Regulamentele (UE) nr. 531/2012 și (UE) 2015/2120.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Acces cu ridicata la serviciile de roaming. Un operator de rețea de comunicații mobile care pune la dispoziție infrastructuri sau servicii unei alte întreprinderi în scopul furnizării de servicii de roaming reglementate către clienți ai serviciilor de roaming.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2022/612 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 aprilie 2022 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii (reformare) (JO L 115, 13.4.2022, pp. 1-37).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2286 al Comisiei din 15 decembrie 2016 de stabilire a unor norme detaliate cu privire la aplicarea politicii utilizării rezonabile, precum și la metodologia de evaluare a sustenabilității eliminării suprataxelor pentru serviciile de roaming cu amănuntul și la cererea care trebuie prezentată de furnizorul de servicii de roaming în scopul evaluării respective (JO L 344, 17.12.2016, pp. 46-62).

Regulamentul delegat (UE) 2021/654 al Comisiei din 18 decembrie 2020 de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea unui tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce în rețelele mobile și a unui tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce în rețelele fixe (JO L 137, 22.4.2021, pp. 1-9).

Directiva (UE) 2019/882 a Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor (JO L 151, 7.6.2019, pp. 70-115).

Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (reformare) (JO L 321, 17.12.2018, pp. 36-214).

Modificările succesive aduse Directivei (UE) 2018/1972 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2018/1971 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) și a Agenției de sprijin pentru OAREC (Oficiul OAREC) și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2120 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1211/2009 (JO L 321, 17.12.2018, pp. 1-35).

Directiva (UE) 2016/2102 a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public (JO L 327, 2.12.2016, pp. 1-15).

Decizia 2008/294/CE a Comisiei din 7 aprilie 2008 privind condițiile armonizate de utilizare a spectrului de frecvențe radio pentru exploatarea serviciilor de comunicații mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA) în Comunitate (JO L 98, 10.4.2008, pp. 19-23).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice) (JO L 201, 31.7.2002, pp. 37-47).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 05.07.2022

Top