Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programul Cetățeni, egalitate, drepturi și valori (2021-2027)

Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (2021-2027)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2021/692 de instituire a programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul instituie programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (programul CEDV) pe durata cadrului financiar multianual 2021-2027, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 (a se vedea sinteza).
  • Actul stabilește obiectivele programului, bugetul pentru perioada 2021-2027, diferitele forme de finanțare și normele privind acordarea finanțării respective.

ASPECTE-CHEIE

Obiectivul general

Obiectivul general este de a proteja și promova drepturile și valorile consacrate în tratatele Uniunii Europene (UE), în Carta drepturilor fundamentale și în convențiile internaționale aplicabile privind drepturile omului, în special prin:

  • sprijinirea organizațiilor societății civile și a altor părți implicate activ la nivel local, regional, național și transfrontalier;
  • încurajarea participării civice și democratice.

Scopul este de a susține și a dezvolta în continuare societăți deschise, bazate pe drepturi, democratice, egalitare și favorabile incluziunii, întemeiate pe statul de drept.

Obiective specifice

Fiecare obiectiv corespunde unei componente a programului:

  • protejarea și promovarea valorilor UE – componenta „Valorile Uniunii”;
  • promovarea drepturilor, a nediscriminării și a egalității, inclusiv a egalității de gen, și promovarea integrării perspectivei de gen și a dimensiunii nediscriminării – componenta „Egalitate, drepturi și egalitate de gen”;
  • promovarea implicării și a participării cetățenilor la viața democratică a UE și a schimburilor dintre cetățenii din diverse state membre, precum și sensibilizarea cetățenilor cu privire la istoria lor europeană comună – componenta „Implicarea și participarea cetățenilor”;
  • combaterea violenței, inclusiv a violenței pe criterii de gen – componenta „Daphne”.

Cine poate participa?

Programul este deschis spre participare organizațiilor stabilite legal în UE sau într-o țară sau teritoriu de peste mări legat de aceasta, precum și oricărei organizații internaționale.

De asemenea, acesta poate fi deschis organizațiilor stabilite legal în:

Se poate acorda un grant de funcționare Rețelei europene a organismelor naționale de promovare a egalității, fără o cerere de propuneri.

Programele de activitate

Programul este pus în aplicare cu ajutorul programelor de lucru adoptate de către Comisia Europeană prin acte de punere în aplicare. Programul de lucru „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” pentru perioada 2021-2022 a fost publicat de către Comisie.

Buget

În cursul negocierilor, bugetul programului CEDV a fost suplimentat substanțial, de la suma propusă inițial, de 642 de milioane EUR, la mai mult decât dublul acesteia, și anume peste 1,55 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.

Grupul de dialog civil

Comisia urmează să înființeze un grup de dialog civil. Rolul acestuia este de a asigura un dialog periodic, deschis și transparent cu beneficiarii programului și cu alte părți interesate relevante, pentru a le permite să facă schimb de experiență și de bune practici și să discute evoluțiile politice în domeniile și obiectivele vizate de program și alte domenii conexe.

Abrogare

Regulamentul (UE) 2021/692 abrogă Regulamentul (UE) nr. 1381/2013 (anteriorul program „Drepturi, egalitate și cetățenie”) și Regulamentul (UE) nr. 390/2014 (programul „Europa pentru cetățeni”).

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

CONTEXT

Programul sprijină o gamă largă de organizații, acordând o atenție deosebită organizațiilor societății civile active la nivel local, regional, național și transfrontalier, precum și rețelelor europene, autorităților publice, organismelor de promovare a egalității și instituțiilor naționale pentru drepturile omului, autorităților naționale, regionale și locale, mediului academic/institutelor de cercetare, grupurilor de reflecție și tuturor celor implicați în promovarea valorilor și drepturilor UE. Programul sprijină capacitatea principalelor rețele și organizații umbrelă de la nivelul UE prin granturi de funcționare (de exemplu, Rețeaua europeană a instituțiilor naționale pentru drepturile omului).

Printre proiectele sprijinite se numără formarea, consolidarea capacităților, schimbul de bune practici între autoritățile și organismele statelor membre și înfrățirea orașelor.

De asemenea, proiectele includ sprijinirea organizațiilor de bază și a societății civile, creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la drepturile lor și la beneficiile politicilor UE în viața de zi cu zi, precum și sprijinirea elaborării unor politici și a unei legislații UE bazate pe cunoștințe, prin sondaje, studii și analize.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2021/692 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1381/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 390/2014 al Consiliului (JO L 156, 5.5.2021, pp. 1-20).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (JO L 433 I, 22.12.2020, pp. 11-22).

Data ultimei actualizări: 14.01.2022

Top