Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (2021-2027)
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) 2021/691 privind Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG)
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
- Obiectivul regulamentului este de a reînnoi Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru perioada acoperită de cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027. În consecință, fondul a fost redenumit Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG).
- Acesta oferă sprijin lucrătorilor și lucrătorilor independenți care au fost disponibilizați ca urmare a unui eveniment major de restructurare.
ASPECTE-CHEIE
Misiune și obiective
- FEG este un fond de solidaritate care finanțează măsuri active pe piața muncii (cum ar fi formarea, căutarea locurilor de muncă și înființarea de întreprinderi) când există pierderi neprevăzute și considerabile de locuri de muncă ca urmare a unor evenimente majore de restructurare.
- Este un fond de urgență în afara plafoanelor CFM.
Criterii de intervenție
- Sprijinul FEG este acordat dacă se desființează peste 200 de locuri de muncă (redus de la pragul anterior de 500 de locuri de muncă pentru perioada 2014-2020) – activitate salariată sau independentă – într-o perioadă de patru luni (pentru disponibilizări în aceeași întreprindere sau disponibilizări în aceeași regiune), sau într-o perioadă de peste șase luni într-o întreprindere sau un grup de întreprinderi (în special, întreprinderi mici și mijlocii) în același sector și zonă geografică. În cazul disponibilizărilor în cadrul unei întreprinderi, acest prag poate include furnizorii și producătorii din aval.
- În cazul piețelor muncii de dimensiuni reduse, cererile care nu îndeplinesc acest prag pot fi acceptate dacă concedierile au un impact grav asupra ocupării forței de muncă și a economiei locale, regionale sau naționale. În mod excepțional, acest lucru se poate aplica și piețelor muncii de dimensiuni mai mari, însă ajutorul financiar anual pentru astfel de cazuri nu trebuie să depășească 15 % din plafonul FEG anual.
- FEG nu se aplică lucrătorilor disponibilizați ca urmare a unor reduceri bugetare efectuate de un stat membru al UE (concedieri în sectorul public).
Măsuri eligibile
Se poate acorda o contribuție financiară din partea FEG pentru măsuri de politică activă pe piața muncii care fac parte dintr-un pachet coordonat de servicii personalizate, conceput pentru reintegrarea lucrătorilor disponibilizați într-un loc de muncă sau într-o activitate independentă. Aceasta poate include următoarele:
- formare și reconversie profesională, inclusiv referitor la competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor și alte competențe digitale;
- atestarea cunoștințelor și a competențelor dobândite;
- asistență pentru căutarea unui loc de muncă;
- activități pentru grupuri-țintă;
- orientare profesională și servicii de consiliere;
- mentorat;
- asistență pentru plasarea personalului disponibilizat;
- promovarea spiritului antreprenorial;
- ajutor pentru desfășurarea de activități independente, înființarea de întreprinderi, preluarea întreprinderilor de către angajați și activități cooperative;
- măsuri cu durată limitată (nu mai mult de 35 % din pachetul total), cum ar fi alocații de mobilitate, alocații pentru copii, alocații de formare, alocații de subzistență și alocații pentru îngrijitori, împreună cu stimulente de recrutare pentru angajatori – cu condiția ca beneficiarii să participe activ la căutarea locurilor de muncă sau activitățile de formare.
Diseminarea competențelor necesare în era industrială digitală și într-o economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor trebuie să fie considerată ca fiind element orizontal la elaborarea pachetelor coordonate.
FEG nu va sprijini măsuri care sunt în responsabilitatea întreprinderilor în temeiul dreptului intern sau al contractelor colective de muncă. Statele membre pot solicita ajutor pentru activități de pregătire, gestionare, informare și publicitate, precum și control și raportare. Cererile FEG aprobate sunt valabile timp de 24 de luni.
Investițiile în activitățile independente, înființarea de întreprinderi sau preluarea întreprinderilor de către angajați nu pot să depășească 22 000 EUR per beneficiar. Contribuția financiară din partea FEG se limitează la ceea ce este necesar pentru a acorda beneficiarilor vizați un sprijin temporar și unic.
Cereri
- În termen de 12 săptămâni de la perioada de referință în care au avut loc disponibilizările, statele membre trebuie să înainteze Comisiei Europene spre analiză o cerere pentru FEG, care propune mobilizarea FEG către autoritatea bugetară (Parlamentul European și Consiliul). Acest lucru este necesar deoarece FEG este în afara și peste plafoanele CFM.
- Decizia de a mobiliza sau nu finanțarea FEG este luată de autoritatea bugetară în termen de șase săptămâni de la primirea propunerii Comisiei.
Rata de cofinanțare
Rata de cofinanțare a FEG este aliniată la cea mai înaltă rată de cofinanțare a Fondului social european (FSE+) în statul membru în cauză, dar nu va reprezenta mai puțin de 60 %.
Abrogare
Regulamentul abrogă Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 de la 1 ianuarie 2021.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Se aplică de la 1 ianuarie 2021, cu excepția articolului 15 (procedura și execuția bugetară), care se aplică de la 3 mai 2021.
CONTEXT
- Centrul European de Monitorizare a Schimbărilor acordă asistență Comisiei și statelor membre prin intermediul unor analize calitative și cantitative pentru a le ajuta să evalueze tendințele în materie de globalizare, evoluții tehnologice și de mediu, restructurare și utilizare a FEG.
- Pilonul european al drepturilor sociale, creat ca răspuns la provocările sociale din Europa, acționează ca un cadru director pentru FEG, permițând UE să pună în practică principiile în cazul unor evenimente majore de restructurare.
- Cadrul de calitate al UE pentru anticiparea schimbărilor și restructurare este instrumentul de politică al UE care stabilește cadrul pentru bunele practici în materie de anticipare și gestionare a restructurării întreprinderilor.
- A se vedea, de asemenea:
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (UE) 2021/691 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 privind Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1309/2013 (JO L 153, 3.5.2021, pp. 48-70)
DOCUMENT CONEX
Plan de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, Comisia Europeană; 4 martie 2021.
Data ultimei actualizări: 18.06.2021