Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19 (SURE)

Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19 (SURE)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2020/672 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Instituind instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE), regulamentul stabilește condițiile și procedurile care să permită UE să ofere asistență financiară unui stat membru care se confruntă cu sau este grav amenințat de o perturbare economică severă cauzată de epidemia de COVID-19.
  • Scopul său este în primul rând finanțarea schemelor de șomaj tehnic sau a măsurilor similare menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel riscul de șomaj și pierderea de venit. Aceasta poate fi utilizată, de asemenea, pentru finanțarea, în subsidiar, a anumitor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

ASPECTE-CHEIE

  • Articolul 122 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene permite Consiliului să acorde asistență financiară din partea UE statelor membre care se confruntă (sau sunt serios amenințate) cu dificultăți grave din cauza unor evenimente excepționale aflate în afara controlului lor.
  • În temeiul regulamentului SURE, un stat membru poate solicita asistență financiară a UE în sprijinul măsurilor naționale, cum ar fi schemele de șomaj tehnic, pentru a aborda efectele socioeconomice ale epidemiei de COVID-19, în cazul în care cheltuielile sale publice reale (și, eventual, de asemenea cele planificate) au crescut neprevăzut și semnificativ după 1 februarie 2020.
  • Asistența financiară va fi acordată la cerere, sub forma unui împrumut, plătit în rate. În acest scop, Comisia Europeană și statul membru în cauză ar încheia un contract de împrumut în conformitate cu articolul 220 alineatul (5) din Regulamentul financiar al UE [Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 – a se vedea rezumatul].
  • Pentru a asigura finanțarea instrumentului SURE, Comisia este împuternicită să împrumute de pe piețele de capital sau de la instituții financiare în numele UE, la momentul cel mai potrivit, astfel încât să optimizeze costul finanțării și să își păstreze reputația de emitent al UE pe piețe. Statele membre pot contribui la instrumentul SURE prin contragarantarea riscului suportat de UE. Astfel de contribuții trebuie furnizate sub formă de garanții irevocabile, necondiționate și la cerere. Valoarea garanției contribuite de fiecare stat membru corespunde cotei sale relative în venitul național brut total al UE din suma totală de 25 miliarde de euro. Comisia încheie un acord privind garanția cu statul membru contribuitor, stabilind condițiile de plată.
  • Valoarea maximă a asistenței financiare disponibile în cadrul SURE este de 100 miliarde de euro pentru toate statele membre.
  • Instrumentul SURE își propune să completeze măsurile naționale luate de statele membre afectate pentru a atenua efectele directe pe plan economic, social și de sănătate ale epidemiei de COVID-19.

Procedura de solicitare și de aprobare a asistenței financiare

  • Asistența financiară este pusă la dispoziție prin intermediul unei decizii de punere în aplicare a Consiliului adoptată pe baza unei propuneri a Comisiei și după consultarea cu statul membru în cauză.
  • În acest scop, statul membru în cauză furnizează Comisiei dovezi adecvate legate de creșterea neprevăzută și severă a cheltuielilor publice efective (și eventual, de asemenea a celor planificate) legate direct de schemele de șomaj tehnic și de măsuri similare, precum și, după caz, de măsuri necesare legate de sănătate, din cauza epidemiei de COVID-19.

Reguli prudențiale

  • Comisia, din partea acesteia, este obligată să pună în aplicare următoarele reguli prudențiale aplicabile portofoliului de credite SURE:
    • ponderea împrumuturilor acordate celor trei state membre care reprezintă cea mai mare parte a împrumuturilor nu poate depăși 60 % din suma maximă (adică 60 % din 100 miliarde de euro);
    • sumele datorate de UE într-un anumit an nu pot depăși 10 % din suma maximă a instrumentului SURE (adică 10 % din 100 miliarde de euro);
    • dacă este necesar, Comisia poate prelua împrumuturile asociate contractate în numele UE.
  • Decizia de punere în aplicare a Consiliului va include:
    • valoarea împrumutului, scadența medie maximă a acestuia, modul de stabilire a costurilor, numărul maxim de tranșe, perioada sa de disponibilitate și alte norme necesare pentru acordarea asistenței financiare;
    • o evaluare a respectării de către statul membru a condițiilor de utilizare ale instrumentului SURE;
    • o descriere a schemelor naționale de șomaj tehnic sau a măsurilor similare și, după caz, a măsurilor legate de sănătate, care pot fi, de asemenea, finanțate în temeiul regulamentului SURE.
  • La adoptarea unei decizii de punere în aplicare, Consiliul ia în considerare nevoile existente și preconizate ale statului membru, precum și cererile de asistență financiară SURE deja înaintate sau prevăzute să fie depuse de alte state membre, aplicând în același timp principiile egalității de tratament, solidarității, proporționalității și transparenței.

Administrarea, utilizarea posibilă a garanțiilor și disponibilitatea instrumentului SURE

  • Comisia stabilește modalitățile necesare pentru administrarea împrumuturilor cu Sistemul European al Băncilor Centrale. Țările beneficiare deschid conturi speciale la banca centrală națională pentru a gestiona asistența financiară primită.
  • În cazul în care, în ciuda aplicării tuturor normelor prudențiale, Comisia ar putea fi nevoită să apeleze la garanțiile oferite de statele membre, se preconizează că, înainte de a solicita aceste garanții, aceasta examinează dacă se poate baza pe marja disponibilă în limita plafonului resurselor proprii pentru creditele de plată, în măsura în care Comisia consideră că acest lucru este sustenabil, ținând seama, printre altele, de datoriile contingente totale ale UE și de sustenabilitatea bugetului general al UE.
  • Instrumentul SURE va deveni disponibil odată ce toate statele membre și-au contribuit partea din garanții (a se vedea mai sus). Perioada de disponibilitate a instrumentului SURE în cursul căreia poate fi adoptată o decizie de punere în aplicare a Consiliului de acordare a asistenței financiare se încheie la 31 decembrie 2022. Consiliul, la propunerea Comisiei, poate decide prelungirea perioadei de disponibilitate a instrumentului SURE, de fiecare dată pentru o perioadă suplimentară de șase luni, în cazul în care Comisia concluzionează că tulburările economice grave cauzate de epidemia de COVID-19 care afectează finanțarea măsurilor necesare continuă să existe.
  • Regulamentul nu se aplică Regatului Unit.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul a intrat în vigoare la 20 mai 2020.

CONTEXT

A se vedea, de asemenea:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 (JO L 159, 20.5.2020, pp. 1-7)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, pp. 1-222)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VIII – Politica economică și monetară – Capitolul 1 – Politica economică – articolul 122 (ex-articolul 100 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 98)

Data ultimei actualizări: 31.08.2020

Top