Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Protecția indicațiilor geografice – Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona

Protecția indicațiilor geografice – Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice

Decizia (UE) 2019/1754 – aderarea UE la Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice

Regulamentul (UE) 2019/1753 privind acțiunile UE în urma aderării acesteia la Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACT, AL ACESTEI DECIZII ȘI AL ACESTUI REGULAMENT?

  • Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona le permite tuturor părților contractante să beneficieze de protecție rapidă, ridicată și pe termen nedeterminat pentru indicațiile geografice (IG)* pe baza unei înregistrări unice.
  • Decizia autorizează UE să adere la Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona.
  • Regulamentul stabilește normele care reglementează exercitarea de către UE a drepturilor sale și îndeplinirea obligațiilor sale în temeiul Actului de la Geneva.

ASPECTE-CHEIE

Acordul de la Lisabona

  • Acordul de la Lisabona din 1958 este un tratat administrat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI). Acesta prevede protejarea denumirilor de origine (DO)* ca, de exemplu, vinul de Bordeaux, și înregistrarea internațională a acestora. DO sunt un tip special de IG pentru produse care au o legătură deosebit de puternică cu locul lor de origine.
  • În luna mai 2020 erau 30 de părți contractante ale Acordului de la Lisabona, șapte dintre acestea fiind țări ale UE – Bulgaria, Cehia, Franța, Italia, Ungaria, Portugalia și Slovacia.
  • Alte trei – Grecia, România și Spania – au semnat acordul, dar nu l-au ratificat.

Actul de la Geneva

  • Actul de la Geneva modernizează Acordul de la Lisabona și îi extinde domeniul de aplicare pentru a acoperi nu doar DO, ci toate IG și permite organizațiilor internaționale să devină părți contractante.
  • Pe lângă indicarea originii unui produs, IG se utilizează și pentru a distinge și a consolida contribuțiile culturale și a răsplăti creativitatea know-how-ului autentic. Un nume de produs înregistrat ca IG sau ca DO – în UE ca indicație geografică protejată (IGP) sau ca denumire de origine protejată (DOP) – poate fi utilizat numai de către producătorii aflați în zona desemnată.
  • Fiecare parte contractantă este obligată să protejeze pe teritoriul său, în cadrul propriului sistem juridic și al practicii în materie, DO și IG ale produselor provenite din alte țări semnatare pentru care acceptă protecția.

Decizia (UE) 2019/1754

  • UE are competență exclusivă pentru domeniile vizate de Actul de la Geneva. Decizia autorizează UE să adere la Actul de la Geneva pentru a-și putea exercita în mod corespunzător competența exclusivă.
  • Țările UE care doresc să facă acest lucru pot să adere și ele la Actul de la Geneva împreună cu UE, în interesul UE și cu respectarea deplină a competenței exclusive a acesteia.
  • Țările UE care erau deja părți la Acordul de la Lisabona înainte de aderarea UE la Actul de la Geneva pot să își mențină acest statut (a se vedea Cauza C-24/20 – Comisia Europeană/Consiliul Uniunii Europene).

Normele UE

Regulamentul stabilește normele care reglementează drepturile și obligațiile în temeiul Actului de la Geneva. În temeiul regulamentului:

  • Comisia Europeană este responsabilă pentru depunerea cererilor pentru înregistrarea internațională a indicațiilor geografice legate de produse originare din UE;
  • Comisia va evalua, de asemenea, dacă sunt întrunite condițiile pentru acordarea protecției pe întreg teritoriul UE pentru o IG care a fost înregistrată internațional în temeiul actului și care provine dintr-o țară din afara UE.

Regulamentul se referă, de asemenea, la:

  • conflicte dintre o indicație geografică înregistrată internațional și o marcă comercială;
  • norme de tranziție pentru a veni în sprijinul acelor țări ale UE care erau deja părți la Acordul de la Lisabona înainte de aderarea UE la Actul de la Geneva;
  • norme privind aspectele financiare și o obligație de monitorizare pentru Comisie.

DE CÂND SE APLICĂ ACTUL, DECIZIA ȘI REGULAMENTUL?

  • Actul de la Geneva a intrat în vigoare la 26 februarie 2020.
  • Regulamentul și decizia sunt valabile din 13 noiembrie 2019.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Indicații geografice (IG): se referă la produse care provin dintr-o anumită zonă geografică și în privința cărora originea geografică este legată o anumită calitate, reputație sau o altă caracteristică.
Denumiri de origine (DO): denumiri geografice care indică originea unui produs, precum și calitățile sale distinctive și renumite asociate locației.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice (JO L 271, 24.10.2019, pp. 15-29)

Decizia (UE) 2019/1754 a Consiliului din 7 octombrie 2019 privind aderarea Uniunii Europene la Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice (JO L 271, 24.10.2019, pp. 12-14)

Regulamentul (UE) 2019/1753 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2019 privind acțiunile Uniunii în urma aderării acesteia la Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice (JO L 271, 24.10.2019, pp. 1-11)

Data ultimei actualizări: 18.05.2020

Top