Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Statisticile referitoare la deținerile de titluri de valoare

Statisticile referitoare la deținerile de titluri de valoare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1011/2012 privind statisticile referitoare la deținerile de titluri de valoare (BCE/2012/24)

Orientarea 2013/215/UE privind statisticile referitoare la deținerile de titluri de valoare (BCE/2013/7)

CARE ESTE ROLUL REGULAMENTULUI ȘI AL ORIENTĂRII?

  • Regulamentul stabilește regulile pentru colectarea de către Banca Centrală Europeană (BCE) a informațiilor statistice cuprinzătoare cu privire la:
    • expunerea sectoarelor economice și a grupurilor bancare individuale din țările din zona euro la clase specifice titlurilor de valoare;
    • legăturile dintre sectoarele economice ale deținătorilor și emitenților titlurilor de valoare;
    • piața titlurilor de valoare emise de rezidenții zonei euro.
  • Orientarea:
    • stabilește obligațiile băncilor centrale naționale (BCN) ale țărilor a căror monedă este euro de a raporta la BCE cu privire la statisticile privind deținerea de titluri de valoare care trebuie colectate; și
    • stabilește un sistem de gestionare a calității datelor acestor statistici conceput pentru a asigura completitudinea, acuratețea și coerența statisticilor colectate.

ASPECTE-CHEIE

BCE colectează statistici privind deținerile de titluri de valoare (SHS) în condiții de securitate. Aceste date oferă informații despre titlurile de valoare deținute de anumite categorii de investitori din zona euro, defalcate în funcție de tipul instrumentului, țara emitentă, țara investitorului, moneda de denominare și alte clasificări.

Regulamentul:

  • definește populația de raportare reală ca fiind formată din agenții raportori de date sectoriale* și agenții raportori de date de grup*;
  • stabilește cerințele de raportare statistică corespunzătoare pentru agenții raportori de date sectoriale și pentru agenții raportori de date de grup (detalii suplimentare sunt incluse în anexa I la regulament), precum și cerințe de raportare statistică mai generale, care sunt în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1073/2013, Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 și Regulamentul (UE) nr. 1374/2014;
  • enumeră regulile aplicabile derogărilor și cazurile în care BCN pot acorda derogări pentru:
    • agenții raportori de date sectoriale; și
    • agenții raportori de date de grup [actualizat prin Regulamentul de modificare (UE) 2018/318];
  • stabilește regulile de contabilitate pentru raportarea datelor sectoriale și a datelor de grup, precum și regulile generale de contabilitate;
  • stabilește termenele de transmitere de către BCN a datelor către BCE;
  • stabilește regulile privind standardele minime de raportare (specificate în anexa III);
  • solicită BCN să definească și să pună în aplicare aranjamentele de raportare care trebuie urmate de agenții de raportare în conformitate cu caracteristicile naționale;
  • stabilește procedurile care trebuie urmate în cazul fuziunii, divizării sau reorganizării care ar putea afecta îndeplinirea obligațiilor statistice;
  • acordă BCN drepturile de a verifica sau de a colecta în mod obligatoriu informațiile atunci când agenții raportori nu îndeplinesc standardele minime din anexa III.

Regulamentul are trei anexe:

  • I: Cerințe de raportare statistică;
  • II: Definiții (categorii de instrumente, sectoare, tranzacții financiare, atribute de securitate prin securitate, atribute de titular, atribute ale emitentului și atribute contabile și legate de risc);
  • III: Standarde minime care trebuie aplicate de populația raportoare reală.

Modificări aduse regulamentului

Principalele modificări introduse prin Regulamentele de modificare (UE) 2016/1384 și (UE) 2018/318 au extins colectarea de date pentru a cuprinde mai multe grupuri bancare și mai multe atribute începând cu datele referitoare la perioada de referință de la sfârșitul lunii septembrie 2018. De asemenea, populația raportoare a fost extinsă pentru a acoperi toate grupurile bancare care sunt direct supravegheate de BCE.

Orientarea conține:

  • alte reguli care reglementează obligațiile de raportare ale BCN [în funcție de faptul dacă au un număr internațional de identificare a titlurilor de valoare (ISIN)* pentru date sectoriale];
  • abordări de raportare ale deținerilor de titluri de valoare (în funcție de faptul dacă au un ISIN, de emitentul lor etc.);
  • abordări pentru întocmirea statisticilor privind deținerile de titluri de valoare deținute în custodie;
  • o cerință pentru ca BCN să informeze BCE, cel puțin o dată pe an, cu privire la derogările acordate, reînnoite sau retrase de la agenții raportori pentru anul calendaristic următor, precum și orice cerințe de raportare ad-hoc impuse agenților de raportare efectivi cărora li s-a acordat o derogare;
  • date de referință privind activele bilanțului consolidat ale grupurilor de raportare;
  • procedura de notificare către agenții raportori de grup;
  • reguli privind:

Modificări aduse orientării

  • Orientarea (UE) 2016/1386 a introdus obiective de gestionare a calității datelor și a revizuit procedurile care trebuie urmate de către BCN atunci când se raportează la BCE.
  • Orientarea (UE) 2018/323 a clarificat domeniul de aplicare al agenților de raportare a datelor din grup și scrisoarea de notificare a clasificării ca agent raportor al datelor de grup.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL ȘI ORIENTAREA?

Regulamentul se aplică de la 21 noiembrie 2012. Orientarea se aplică de la 1 ianuarie 2014.

CONTEXT

Colectarea SHS ajută la monitorizarea stabilității financiare și a integrării financiare în zona euro, precum și în UE în ansamblu, deoarece indicatorii comparabili sunt adesea disponibili pentru toate țările UE.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Agenții raportori de date sectoriale: instituții financiare monetare rezidente, fonduri de investiții, corporații de vehicule financiare, corporații de asigurări și custozi (care sunt entități care se ocupă de păstrarea și administrarea instrumentelor financiare pentru contul clienților).
Agenții raportori de date de grup: în cazul în care au fost identificați de Consiliul guvernator al BCE ca făcând parte din populația raportoare reală și li s-au notificat obligațiile de raportare (prin scrisoare, a se vedea Orientarea, anexa II).
  • șefi de grupuri bancare; și
  • instituții sau instituții financiare înființate în țările UE participante și care nu fac parte dintr-un grup bancar,
Numărul internațional de identificare a titlurilor de valoare (ISIN): un cod atribuit titlurilor de valoare, compus din 12 caractere alfanumerice, care identifică în mod unic o emisiune de titluri de valoare.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (UE) nr. 1011/2012 al Băncii Centrale Europene din 17 octombrie 2012 privind statisticile referitoare la deținerile de titluri de valoare (BCE/2012/24) (JO L 305, 1.11.2012, pp. 6-24)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1011/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Orientarea 2013/215/UE a Băncii Centrale Europene din 22 martie 2013 privind statisticile referitoare la deținerile de titluri de valoare (BCE/2013/7) (JO L 125, 7.5.2013, pp. 17-33)

A se vedea versiunea consolidată.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 al Băncii Centrale Europene din 28 noiembrie 2014 privind cerințele de raportare de statistică pentru societățile de asigurare (BCE/2014/50) (JO L 366, 20.12.2014, pp. 36-76)

Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind statisticile referitoare la activele și pasivele fondurilor de investiții (reformare) (BCE/2013/38) (JO L 297, 7.11.2013, pp. 73-93)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind statisticile referitoare la activele și pasivele societăților vehicul investițional angajate în tranzacții de securitizare (reformare) (BCE/2013/40) (JO L 297, 7.11.2013, pp. 107-121)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 22.05.2019

Top