EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Geoblocarea: abordarea tratamentului discriminator al clienților

Geoblocarea: abordarea tratamentului discriminator al clienților

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2018/302 privind prevenirea geoblocării nejustificate și a altor forme de discriminare bazate pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților pe piața internă

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Obiectivul regulamentului este de a contribui la buna funcționare a pieței interne a UE, prevenind geoblocarea* nejustificată și alte forme de discriminare bazate, direct sau indirect, pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau locația clienților, în tranzacțiile online și offline din cadrul UE.
  • Regulamentul nu obligă comercianții să livreze bunuri la nivel transfrontalier (dacă acest serviciu nu este furnizat deja de către comerciant) sau să armonizeze prețurile.
  • Cu toate acestea, regulamentul interzice discriminarea între clienții UE în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii pe baza cetățeniei sau naționalității, a domiciliului sau a sediului acestora, în cazul în care clientul acceptă condițiile aplicate în plan național (adică dreptul de a face cumpărături ca și localnicii).

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Regulamentul nu se aplică:

  • situațiilor pur interne din țările UE;
  • altor servicii, precum serviciile financiare, audiovizuale, de transport, de sănătate și sociale, în conformitate cu domeniul de aplicare al Directivei UE privind serviciile.

Regulamentul nu se aplică serviciilor de conținut protejate prin drepturi de autor – precum serviciile de streaming de muzică, cărțile în format electronic, software-ul și jocurile video –, dar acest lucru va fi revizuit în momentul evaluării regulamentului.

Accesul la interfețele online

Regulamentul interzice blocarea accesului la site-uri internet și redirecționarea fără consimțământul prealabil al clientului.

Chiar dacă clientul își dă consimțământul cu privire la redirecționare, varianta inițială vizitată trebuie să rămână accesibilă.

Dacă blocarea, limitarea accesului sau redirecționarea este justificată de dreptul UE sau de dreptul intern în conformitate cu dreptul UE, comercianții trebuie să le ofere clienților o explicație clară.

Condițiile de acces la bunuri și servicii

Există 3 situații specifice în care comercianții nu au dreptul să aplice condiții generale de acces diferite, din motive legate de cetățenia sau naționalitatea clientului sau de domiciliul ori sediul său, cu excepția cazului în care respectivele condiții diferite sunt aplicate cu scopul de a respecta dreptul UE sau dreptul intern în conformitate cu dreptul UE:

  • vânzarea de bunuri livrate într-o zonă deservită de către comerciant (sau ridicate de către client);
  • vânzarea de servicii prestate pe cale electronică;
  • vânzarea de servicii furnizate într-o locație fizică specifică.

Mijloacele de plată

Comercianții rămân liberi să accepte orice mijloace de plată și mărci de carduri doresc. Totuși, aceștia nu au dreptul să facă discriminări în cadrul acelorași mijloace de plată sau mărci din motive care țin de:

  • cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clientului;
  • locul în care se află contul de plăți;
  • sediul prestatorului de servicii de plată;
  • locul emiterii instrumentului de plată.

Se consideră că un comerciant face discriminare când refuză o plată în cazul în care:

  • plata a fost efectuată prin intermediul unor tranzacții electronice prin transfer de credit, debitare directă sau pe bază de card în cadrul aceleiași mărci și categorii de plată;
  • plata este efectuată într-o monedă acceptată de către comerciant; și
  • cerințele de autentificare au fost îndeplinite.

Comercianții pot solicita însă comisioane pentru utilizarea unei plăți pe bază de card pentru care comisioanele interbancare* nu sunt reglementate prin norme ale UE privind comisioanele pentru plățile cu cardul.

Relația cu dreptul concurenței și vânzările pasive

În general, regulamentul nu afectează normele privind concurența, în special articolele 101 și 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Acordurile privind vânzările active* sunt reglementate în continuare de normele UE privind scutirea acordurilor verticale de furnizare și de distribuție. Regulamentul privind geoblocarea se aplică însă în cazul vânzărilor pasive*: un acord restrictiv cu un furnizor care obligă comerciantul să trateze clienții din alte țări ale UE diferit pentru vânzările respective, într-o manieră interzisă de regulament, nu este permis și trebuie ignorat.

Revizuire

Comisia Europeană va prezenta un raport de evaluare a aplicării regulamentului până în luna martie 2020 și, ulterior, o dată la 5 ani. Primul raport va examina dacă ar putea fi extins domeniul de aplicare al regulamentului.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 3 decembrie 2018.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Geoblocare: practica discriminatorie a unui comerciant de a împiedica accesul clienților online la produse sau servicii oferite pe un site internet stabilit în altă țară și cumpărarea de către aceștia a produselor sau serviciilor respective, de exemplu prin blocarea accesului la site-uri internet peste frontiere sau refuzarea posibilității de a finaliza o comandă ori de a achiziționa bunuri sau servicii când accesează un site din străinătate.
Comisioane interbancare: comisioane percepute de către banca unui titular de card în banca unui comerciant de fiecare dată când un consumator efectuează o achiziție cu cardul.
Vânzări active: în contextul acordurilor de distribuție exclusivă, vânzări efectuate prin abordarea directă a clienților individuali în interiorul teritoriului exclusiv al altui distribuitor.
Vânzări pasive: vânzări ca răspuns la cereri nesolicitate de la clienți individuali situați într-un teritoriu în care comerciantul nu este activ.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2018/302 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 februarie 2018 privind prevenirea geoblocării nejustificate și a altor forme de discriminare bazate pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților pe piața internă și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2006/2004 și (UE) 2017/2394, precum și a Directivei 2009/22/CE (JO L 60I, 2.3.2018, pp. 1-15)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne (JO L 376, 27.12.2006, pp. 36-68)

Regulamentul (UE) nr. 330/2010 al Comisiei din 20 aprilie 2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene categoriilor de acorduri verticale și practici concertate (JO L 102, 23.4.2010, pp. 1-7)

Regulamentul (UE) 2015/751 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacțiile de plată cu cardul (JO L 123, 19.5.2015, pp. 1-15)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia: Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1: Regulile de concurență – Secțiunea 1: Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 101 (ex-articolul 81 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 88-89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia: Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1: Regulile de concurență – Secțiunea 1: Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 102 (ex-articolul 82 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 89)

Data ultimei actualizări: 16.10.2018

Top