Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Producerea de statistici ale UE legate de structura și activitatea filialelor străine

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Statistici europene de întreprindere' for an updated information about the subject.

Producerea de statistici ale UE legate de structura și activitatea filialelor străine

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 716/2007 – statisticile UE legate de structura și activitatea filialelor străine

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Obiectivul regulamentului este de a realiza standarde statistice comune pentru producerea de statistici comparabile privind structura și activitatea filialelor străine*.

ASPECTE-CHEIE

Definiții

  • Statisticile privind filialele străine (FATS) măsoară prezența comercială prin intermediul filialelor pe piețele străine.
  • FATS interne descriu activitatea generală a filialelor străine rezidente în țara de compilare (a se vedea anexa I la regulament).
  • FATS externe descriu activitatea generală a filialelor străine în străinătate controlate de unități rezidente în țara de compilare, de exemplu, câți angajați lucrează în filiale rezidente în afara UE și controlate de întreprinderi europene (a se vedea anexa II la regulament).
  • FATS se compilează în conformitate cu conceptul de unitate instituțională care deține controlul ultim. Acesta se referă la o unitate instituțională (întreprindere, sucursală sau persoană fizică) care aparține lanțului de control al unei filiale străine și nu este controlată de o altă unitate instituțională.

Domeniul de aplicare

Țările UE trebuie să transmită Comisiei Europene (Eurostat) date privind filialele străine, referitoare la caracteristicile, activitățile economice și detalierea geografică a acestora (a se vedea anexa III la regulament).

Țările colectează date privind 11 caracteristici, inclusiv:

  • numărul întreprinderilor asupra cărora se exercită control străin (adică o întreprindere dintr-o țară controlată de un rezident al altei țări);
  • cifra de afaceri;
  • valoarea producției;
  • valoarea adăugată;
  • totalul achizițiilor de bunuri și servicii;
  • cheltuielile cu personalul;
  • investițiile brute în bunuri corporale;
  • numărul persoanelor angajate;
  • totalul cheltuielilor interne pentru cercetare și dezvoltare (CD); și
  • numărul total de lucrători în domeniul CD.

Sursele datelor

Țările UE trebuie să colecteze informațiile necesare folosind surse relevante și adecvate. Registrele întreprinderilor, anchetele statistice sau datele existente deja din surse administrative reprezintă principalele surse de statistici FATS (a se vedea sinteza privind statisticile de întreprindere). În cazul în care datele solicitate nu pot fi colectate la un cost rezonabil, se pot transmite către Eurostat cele mai bune estimări, inclusiv valori nule.

Standarde de calitate și rapoarte

Țările UE trebuie să se asigure că calitatea datelor pe care le transmit către Eurostat întrunește standardele de calitate comune. Comisia Europeană (Eurostat) precizează standardele de calitate care trebuie întrunite, precum și conținutul și frecvența rapoartelor de calitate care trebuie transmise.

Manual de recomandări

În strânsă cooperare cu țările UE, Eurostat elaborează un manual care conține definițiile relevante și orientări suplimentare privind producerea de FATS.

Calendar

În anexele I și II la regulament este precizat un calendar pentru compilarea datelor.

Comitetele

Comisia (Eurostat) beneficiază de asistență și consultanță din partea Comitetului Sistemului Statistic European, un comitet al țărilor UE. Pentru punerea în aplicare a acestui regulament, Comisia poate solicita și avizul Comitetului pentru statistici monetare, financiare și privind balanța de plăți în legătură cu toate chestiunile care intră în sfera de competență a acestuia, în special în legătură cu toate măsurile de adaptare la evoluțiile economice și tehnice a colectării și prelucrării statistice a datelor, precum și a prelucrării și transmiterii rezultatelor.

Raport privind punerea în aplicare

În 2012 Comisia a trebuit să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a regulamentului.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 19 iulie 2007.

CONTEXT

Cu toate că statisticile privind investițiile străine directe înregistrează suma totală a capitalului investit de societățile străine în UE, FATS oferă informații mai detaliate privind impactul economic al investițiilor respective în ceea ce privește crearea de locuri de muncă, CD etc.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMEN-CHEIE

Filială străină: o întreprindere rezidentă într-o țară și aflată sub controlul unei unități instituționale care nu este rezidentă în aceeași țară.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2007 privind statisticile comunitare legate de structura și activitatea filialelor străine (JO L 171, 29.6.2007, pp. 17-31)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 716/2007 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Regulamentul (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2007 privind statisticile comunitare legate de structura și activitatea filialelor străine [COM(2012) 249 final, 31.5.2012]

Regulamentul (CE) nr. 834/2009 al Comisiei din 11 septembrie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare legate de structura și activitatea filialelor străine, în ceea ce privește rapoartele de calitate (JO L 241, 12.9.2009, pp. 3-4)

Regulamentul (CE) nr. 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind statisticile structurale de întreprindere (reformare) (JO L 97, 9.4.2008, pp. 13-59)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 364/2008 al Comisiei din 23 aprilie 2008 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește formatul tehnic pentru transmiterea statisticilor privind filialele străine și derogările care urmează a fi acordate statelor membre (JO L 112, 24.4.2008, pp. 14-21)

Regulamentul (CE) nr. 747/2008 al Comisiei din 30 iulie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare legate de structura și activitatea filialelor străine, referitor la definițiile caracteristicilor și punerea în aplicare a NACE REV. 2 (JO L 202, 31.7.2008, pp. 20-27)

Data ultimei actualizări: 13.11.2017

Top