EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reflecție privind viitorul finanțelor UE

Reflecție privind viitorul finanțelor UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Documentul de reflecție [COM(2017) 358 final] privind viitorul finanțelor UE

CARE ESTE ROLUL ACESTUI DOCUMENT DE REFLECȚIE?

UE se confruntă cu numeroase provocări importante, cum sunt imigrarea, securitatea internă și externă și apărarea, precum și încercarea de a-și menține rolul pe scena lumii ca donator important de ajutor umanitar și ajutor pentru dezvoltare și ca actor principal în combaterea schimbărilor climatice. Pentru a face față acestor provocări, UE trebuie să țină cont de finanțarea sa viitoare și să valorifice din plin fiecare euro. Aceste cerințe aflate în concurență trebuie privite și în contextul unui buget care va fi redus în urma Brexitului.

La mijlocul perioadei actualului cadru financiar multianual, care se derulează până în 2020, acest document de reflecție al Comisiei Europene este ultimul dintr-o serie de cinci documente care vizează aspecte esențiale pentru dezbaterea lansată la 1 martie 2017 prin Cartea albă privind viitorul Europei.

ASPECTE-CHEIE

Structura

Documentul cuprinde cinci capitole.

  • 1.

    Finanțarea integrării europene: evoluția finanțelor UE – acest capitol trece în revistă evoluția bugetului de-a lungul anilor, pe măsură ce s-a extins sfera competențelor UE și a crescut numărul țărilor membre. Capitolul arată că bugetul UE rămâne în continuare doar o mică parte din totalul cheltuielilor publice din UE, reprezentând mai puțin de 1 % din veniturile UE și numai aproximativ 2 % din cheltuielile publice ale UE. Acest procent a scăzut de-a lungul timpului, mărind presiunea asupra bugetului UE pentru ca acesta să fie eficient, să se concentreze pe domeniile în care impactul său este cel mai puternic și să nu lase normele sale să stea în calea obținerii de rezultate.

  • 2.

    Valoarea adăugată a finanțelor UE: Valoarea adăugată europeană este legată de atingerea obiectivelor stabilite în tratate, dar și de un buget care este consacrat bunurilor publice cu o dimensiune europeană sau care contribuie la protejarea libertăților fundamentale, a pieței unice sau a uniunii economice și monetare. Valoarea adăugată europeană ține seama și de principiul subsidiarității și al proporționalității, iar acțiunea UE trebuie să suplimenteze eforturile naționale sau regionale, dar nu ar trebui să fie un substitut pentru deficiențele politicilor naționale.

  • 3.

    Tendințe și provocări: tendințe actuale care își vor menține relevanța o anumită perioadă, inclusiv revoluția digitală, globalizarea, schimbările demografice, convergența economică și schimbările climatice. În același timp, cetățenii doresc prosperitate, stabilitate și securitate într-o lume care evoluează rapid și nu trebuie excluse nici alte dificultăți neprevăzute care ar putea apărea. Acest capitol analizează modul în care cheltuielile UE sunt aliniate la prioritățile acesteia și care ar putea fi posibilitățile de îmbunătățire.

  • 4.
    Opțiuni pentru viitorul finanțelor UE: proiectarea viitorului buget trebuie să se întemeieze pe o viziune clară a priorităților UE. Până în prezent, noile priorități au fost acoperite de cadrul financiar actual prin valorificarea până la limite a flexibilității existente. Aceasta nu este o opțiune viabilă pentru viitor. Dimensiunea, structura și conținutul bugetului trebuie să corespundă ambiției politice a UE. Acest capitol analizează:
    • scopurile în care ar trebui cheltuit bugetul UE;
    • modalitatea de finanțare a bugetului;
    • modul în care ar trebui reformate unele politici-cheie; și
    • felul în care ar trebui structurat și organizat bugetul în sine.
  • 5.
    Scenarii posibile pentru UE-27: acest capitol reflectă – în termeni bugetari – cele cinci scenarii pentru modelul viitor al UE prezentate în Cartea albă:
    • continuând pe același drum;
    • mai puțin, împreună – cu accent în primul rând asupra pieței unice;
    • unele țări ale UE realizează mai mult – o variantă a Europei „cu mai multe viteze”;
    • transformare radicală – cu mai puține domenii politice, dar cu o integrare mai profundă și mai eficientă;
    • mult mai mult, împreună.

CONTEXT

Cartea albă privind viitorul Europei și documentele de reflecție care o însoțesc abordând subiecte esențiale vor fi dezbătute acum de către instituțiile UE și în țările UE.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Document de reflecție privind viitorul finanțelor UE [COM(2017) 358 final, 28.6.2017]

DOCUMENTE CONEXE

Cartea albă privind viitorul Europei – Reflecții și scenarii pentru UE-27 până în 2025 [COM(2017) 2025 final, 1.3.2017]

Data ultimei actualizări: 31.10.2017

Top