EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

O nouă agendă a UE pentru învățământul superior

O nouă agendă a UE pentru învățământul superior

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea [COM(2017) 247 final] – o nouă agendă a UE pentru învățământul superior

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

  • Comunicarea recunoaște rolul vital al învățământului superior în societățile prospere, favorabile incluziunii și democratice și își propune să ofere o nouă direcție pentru sprijinul acordat de UE țărilor UE în reformarea sistemelor lor educaționale.
  • Propunerile Comisiei sunt în conformitate cu spiritul Declarației de la Roma, în care liderii UE s-au angajat la „o Uniune în care tinerii primesc cea mai bună educație și formare și pot studia și găsi locuri de muncă pe tot continentul”.

ASPECTE-CHEIE

Comunicarea descrie o nouă agendă a UE pentru învățământul superior, care se bazează pe activitatea deja realizată, dar reorientează eforturile pe oportunități și provocări actuale și în evoluție, identificate după cum urmează.

  • Combaterea neconcordanțelor în materie de competențe în UE între ceea ce este necesar și realitatea actuală: prea mulți studenți au competențe de bază slabe de alfabetizare, competențe numerice și abilități digitale sau nu au abilități cum ar fi rezolvarea problemelor și comunicarea necesare pentru rezistență într-o lume aflată în schimbare.
  • Crearea sistemelor de învățământ superior inclusiv și conexe: persoanele provenite din medii socio-economice dezavantajate sau din medii de migranți au o probabilitate mult mai mică de a intra în învățământul superior și de a-l finaliza; persoanele din mediul academic și absolvenții de studii superioare sunt adeseori percepuți ca fiind detașați de restul societății; de asemenea, segregarea de gen în funcție de domeniul de studiu este încă răspândită.
  • Asigurarea faptului că instituțiile de învățământ superior contribuie la inovare: instituțiile de învățământ superior (IÎS) adeseori nu contribuie atât de mult cât ar trebui la inovare la nivelul întregii economii. Inovarea în învățământul superior variază foarte mult între regiunile UE.
  • Sprijinirea sistemelor efective și eficiente de învățământ superior: sistemele naționale nu funcționează întotdeauna bine împreună sau cu alte instituții; buna predare, cercetarea, inovarea, incluziunea și implicarea socială nu sunt întotdeauna recompensate.

Pentru a aborda aceste aspecte, Comisia se angajează la 20 de acțiuni detaliate:

  • 1.

    Să pornească o inițiativă de urmărire a absolvenților pentru a îmbunătăți cunoștințele despre modul în care aceștia progresează în carieră sau în educația ulterioară.

  • 2.

    Să lanseze o coaliție UE STE[A]M, care să reunească sectoarele educației, afacerilor și sectorul public pentru a promova și moderniza STE[A]M și alte curricula.

  • 3.

    Să încurajeze integrarea plasamentelor de muncă în programele de învățământ superior și să sporească disponibilitatea și calitatea prin consolidarea consorțiilor de afaceri Erasmus+.

  • 4.

    Să introducă un model de pregătire digitală pentru a ajuta IÎS să implementeze strategii de învățare digitale și să exploateze potențialul tehnologiilor de ultima generație.

  • 5.

    Să intensifice sprijinul pentru profesorii din învățământul superior prin programul Erasmus+ pentru a dezvolta abilitățile de proiectare a curriculumului, pentru a sprijini mobilitatea personalului și o mai bună cooperare între centrele de formare a cadrelor didactice din întreaga UE.

  • 6.

    Să sprijine programul Erasmus+ pentru a ajuta instituțiile de învățământ superior să includă strategii de incluziune, egalitatea sexelor și succesul studiilor, inclusiv cooperarea cu școlile și alte instituții.

  • 7.

    Să promoveze proiectarea flexibilă și modulară a cursurilor pentru a sprijini accesul la învățământul superior prin intermediul unor priorități specifice pentru parteneriatele strategice Erasmus+.

  • 8.

    Să susțină IÎS care doresc să acorde puncte ECTS studenților pentru activități voluntare și comunitare, bazate pe exemple pozitive existente.

  • 9.

    Să sprijine recunoașterea calificărilor refugiaților pentru a-i ajuta să aibă acces la învățământul superior, pe baza unui proiect Erasmus+ în curs de desfășurare, care să le ofere orientări practice și consiliere de tip „peer to peer”.

  • 10.

    Să extindă Schema de Inovare Regională (EIT-RIS) a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), pentru a pregăti mai bine studenții pentru a lucra în întreprinderi inovatoare.

  • 11.

    Să susțină continuarea lucrărilor privind metodele de predare a creativității și inovării în învățământul superior, pe baza cooperării cu OCDE în sectorul școlar.

  • 12.

    Pentru a continua implementarea învățământului superior pentru specializarea inteligentă, consilierea autorităților publice pentru a implica IÎS și comunitățile de cunoaștere și inovare ale IET (CCI) în strategiile de specializare inteligentă.

  • 13.

    Să dezvolte oportunități în acțiunile Marie Skłodowska-Curie care ajută la închiderea divizării cercetării și inovării între țările și regiunile UE și să abordeze exodul de inteligență din regiunile mai puțin dezvoltate.

  • 14.

    Să intensifice sprijinul acordat de UE pentru cooperarea dintre universități și întreprinderi, transformând Forumul pentru afaceri universitar într-un punct focal și promovând astfel de forumuri în întreaga UE.

  • 15.

    Să lanseze o revizuire a structurilor de finanțare, stimulare și recompensare pentru sistemele de învățământ superior, în cooperare cu OCDE.

  • 16.

    Să se asigure că cercetătorii sunt încurajați să predea și să fie instruiți să facă acest lucru, ca parte integrantă a acțiunilor Marie Skłodowska-Curie.

  • 17.

    Să creeze un centru de cunoștințe privind învățământul superior, care să includă Registrul european al învățământului superior (ETER), U-Multirank și studiul de urmărire a absolventului, pentru a îmbunătăți calitatea, colectarea și comparabilitatea datelor.

  • 18.

    Să consolideze rețeaua Eurydice și cooperarea Comisiei cu OCDE în învățământul superior, cercetare și inovare pentru a evita suprapunerea eforturilor și pentru a beneficia de munca comună.

  • 19.

    Să simplifice mobilitatea studenților prin consolidarea proiectelor Erasmus+ existente pentru datele electronice ale studenților și să exploreze fezabilitatea accesului intracomunitar la serviciile și datele studenților.

  • 20.

    Să înceapă o discuție cu țările UE și alte părți interesate, în cadrul unei revizuiri Erasmus+, privind sprijinirea studenților, personalului, instituțiilor și sistemelor de învățământ superior.

Comisia inițiază un dialog privind punerea în aplicare a acestor acțiuni cu toate părțile interesate și pentru a se asigura că acestea sunt în conformitate cu prioritățile de finanțare ale UE.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind o nouă agendă a UE pentru învățământul superior [COM(2017) 247 final, 30.5.2017]

DOCUMENTE CONEXE

Carte albă privind viitorul Europei – Reflecții și scenarii pentru UE-27 până în 2025 [COM(2017) 2025 final, 1.3.2017]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Investiția în tinerii Europei [COM(2016) 940 final, 7.12.2016]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Îmbunătățirea și modernizarea educației [COM(2016) 941 final, 7.12.2016]

Data ultimei actualizări: 24.10.2017

Top