EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Noul consens european privind dezvoltarea

Noul consens european privind dezvoltarea

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Declarația comună a UE – „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”

CARE ESTE ROLUL ACESTUI NOU CONSENS?

  • Noul consens european privind dezvoltarea oferă UE și țărilor UE o viziune comună pentru politica de dezvoltare. Consensul este menit să orienteze instituțiile UE și țările UE în cooperarea acestora cu țările în curs de dezvoltare în următorii 15 ani în vederea contribuirii la realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, precum și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice și în vederea reacționării față de alte schimbări în contextul global.
  • Eradicarea sărăciei rămâne obiectivul principal al politicii de dezvoltare în cadrul noului consens. Acesta integrează însă dimensiunile economică, socială și de mediu ale dezvoltării durabile și subliniază legăturile dintre dezvoltare și alte politici, inclusiv cele privind pacea și securitatea, ajutorul umanitar, migrația și clima.

ASPECTE-CHEIE

Consensul european privind dezvoltarea stabilește un nou set de principii în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare ca parte a reacției UE la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Pe baza Strategiei globale pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene și a normelor privind acțiunea externă cuprinsă în Tratatul de la Lisabona, noul consens subliniază elemente transversale importante, precum:

  • tineretul;
  • egalitatea de gen;
  • mobilitatea și migrația;
  • energia durabilă și schimbările climatice;
  • investițiile și comerțul;
  • buna guvernanță;
  • democrația, statul de drept și drepturile omului;
  • colaborarea inovatoare cu țări în curs de dezvoltare mai avansate;
  • mobilizarea și utilizarea resurselor interne.

Acordarea de sprijin pentru reziliență la toate nivelurile constituie și ea parte integrantă a noului consens european. Consensul integrează o abordare cuprinzătoare a punerii în aplicare conform celor convenite în Agenda de acțiune de la Addis Abeba, combinând ajutorul cu alte resurse, și o abordare intensificată a coerenței politicilor în favoarea dezvoltării. Consensul include o abordare mai coordonată a dezvoltării din partea UE și a țărilor UE, promovând programarea în comun și acțiunile în comun. Acesta pune accent pe parteneriate mai bine adaptate cu o gamă mai largă de organizații și de țări partenere.

Evaluarea intermediară

  • Până în 2024 se va efectua o evaluare intermediară a punerii în aplicare a consensului, prezentând modul în care s-a aplicat acesta și rezultatele obținute în susținerea Agendei 2030.

CONTEXT

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Noul consens european privind dezvoltarea „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”. Declarație comună a Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului, a Parlamentului European și a Comisiei Europene, 7 iunie 2017 (JO C 210, 30.6.2017, pp. 1-24)

Data ultimei actualizări: 14.11.2017

Top