Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Combaterea fraudei în comercializarea produselor alimentare

Combaterea fraudei în comercializarea produselor alimentare

În cazurile în care există suspiciuni de fraudă în domeniul alimentelor și al furajelor, Comisia Europeană are competența de a recomanda planuri coordonate la nivelul UE pentru a stabili prevalența riscurilor asociate cu hrana pentru animale, cu produsele alimentare sau cu animalele.

ACT

Recomandarea Comisiei din 19 februarie 2013 privind un plan coordonat de control pentru stabilirea prevalenței unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare (2013/99/UE)

SINTEZĂ

La începutul anului 2013, în urma unor controale oficiale desfășurate în mai multe state membre, s-a constatat că anumite produse preambalate, cum ar fi hamburgerii, conțineau carne de cal, acest fapt nefiind declarat în lista de ingrediente de pe ambalaj sau de pe eticheta ambalajului. Etichetele acestor alimente se refereau numai la prezența cărnii de vită, un ingredient al cărui preț este considerabil mai mare decât al cărnii de cal.

Carnea de cal este un ingredient legitim dacă provine de la cai destinați producției de alimente sacrificați în abatoare aprobate și dacă trece de inspecțiile veterinare necesare. La această problemă s-a adăugat și faptul că la caii care nu sunt destinați producției de alimente este permisă administrarea medicamentului de uz veterinar fenilbutazonă. Au existat temeri că în lanțul alimentar ar fi pătruns carne de cal din asemenea surse.

Ca urmare a acestor circumstanțe, autoritățile europene (Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară) au colaborat îndeaproape cu autoritățile competente din statele membre, cu ajutorul Europolului, pentru a investiga amploarea problemei, a concepe un plan de abordare și a restabili încrederea consumatorilor în alimentele cumpărate.

Comisia a conceput un plan coordonat de control paneuropean pentru stabilirea prevalenței practicilor frauduloase, iar autoritățile naționale au avut de luat două măsuri:

  • controale asupra produselor alimentare comercializate și/sau etichetate drept conținând carne de vită, pentru a vedea dacă acestea conțin carne de cal;
  • controale asupra cărnii de cal destinate consumului uman, pentru detectarea eventualelor reziduuri de fenilbutazonă.

Toate rezultatele pozitive au trebuit raportate imediat Comisiei și transmise mai departe în întreaga UE prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF).

Această acțiune coordonată la nivelul UE a dat rezultate rapide, ducând la identificarea celor implicați în lanțul de producție a alimentelorță a produselor și la retragerea de pe piață a produselor identificate.

Printre alte măsuri luate se numără:

  • înființarea, în cadrul departamentului Comisiei responsabil cu sănătatea și consumatorii (DG Sănătate și Consumatori), a unei echipe a UE de combatere a fraudei alimentare;
  • adoptarea de către Comisie, în mai 2013, a unui pachet de propuneri privind consolidarea aplicării standardelor de sănătate și siguranță pentru întregul lanț agroalimentar. Printre altele, aceste propuneri ar impune statelor membre să integreze pe deplin verificările antifraudă în planurile lor de control naționale și să asigure stabilirea penalităților financiare în caz de fraudă la niveluri disuasive;
  • prezentarea, în decembrie 2013, a unui raport privind posibilitatea de a extinde obligativitatea etichetării privind originea și la carnea folosită ca ingredient în alimentele preambalate, cerință care va fi pregătită de către Comisie în cadrul unei noi legi UE privind informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare, care va intra în vigoare în decembrie 2014. Comisia ia în calcul eventualitatea formulării unei propuneri legislative.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial

Recomandarea 2013/99/UE

-

-

JO L 48 din 21.2.2013

Propuneri

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind sănătatea animalelor - [COM(2013) 260 final din 6.5.2013 - nepublicată în Jurnalul Oficial]

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor, materialul de reproducere a plantelor, produsele de protecție a plantelor, precum și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, 1829/2003, 1831/2003, 1/2005, 396/2005, 834/2007, 1099/2009, 1069/2009, 1107/2009, a Regulamentelor (UE) nr. 1151/2012, [….]/2013 și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE, 2008/120/CE și 2009/128/CE (Regulamentul privind controalele oficiale) - [COM(2013) 265 final din 6.5.2013 - nepublicată în Jurnalul Oficial]

Comunicare

Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European: Animale și plante mai sănătoase, un lanț agroalimentar mai sigur - Un cadru legislativ modernizat pentru o UE mai competitivă - [COM(2013) 264 final din 6.5.2013 - nepublicată în Jurnalul Oficial]

Ultima actualizare: 05.02.2014

Top