Combaterea amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate
SINTEZĂ PRIVIND:
Decizia nr. 1082/2013/UE privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate
CARE ESTE OBIECTIVUL DECIZIEI?
-
Aceasta stabilește normele privind supravegherea epidemiologică, monitorizarea, alerta precoce cu privire la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și combaterea lor, inclusiv planificarea pregătirii și a reacției legate de aceste activități, în vederea coordonării și a completării politicilor naționale.
-
Aceasta are ca obiectiv sprijinirea cooperării și a coordonării între țările Uniunii Europene (UE) în vederea:
-
îmbunătățirii prevenirii și controlului răspândirii bolilor grave la om la nivel transfrontalier între țările UE și
-
combaterii altor amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate, în scopul de a contribui la un nivel ridicat de protecție a sănătății publice în UE.
-
De asemenea, aceasta clarifică metodele de cooperare și de coordonare între diferiții actori la nivelul UE.
ASPECTE-CHEIE
-
Decizia nr. 1082/2013/UE vizează:
-
amenințările biologice precum bolile transmisibile*, rezistența antimicrobiană și biotoxinele;
-
amenințările chimice, din mediul înconjurător și necunoscute;
-
planificarea pregătirii și a reacției, cu un accent pe coordonarea la nivelul UE, pentru a consolida măsurile naționale individuale;
-
achizițiile publice comune pentru a permite țărilor să creeze stocuri de vaccinuri și medicamente;
-
supravegherea epidemiologică* și monitorizarea ad-hoc;
-
instituirea unui sistem de alertă rapidă pentru notificarea la nivelul UE a alertelor legate de amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate, un „sistem de alertă precoce și de reacție” (SAPR);
-
proceduri pentru gestionarea urgențelor;
-
stabilirea unui comitet pentru securitate sanitară cu reprezentanți naționali, pentru a sprijini schimbul de informații, a coordona planificarea pregătirii și reacțiile la criză și pentru a comunica cu publicul și cu profesioniștii din domeniul sănătății.
-
Țările UE au informat Comisia până la 7 noiembrie 2014, și ulterior o dată la trei ani, cu privire la pregătirea și la reacția lor la nivel național.
-
Comisia a prezentat un raport Parlamentului European și Consiliului la 7 decembrie 2015 și ulterior, din trei în trei ani, va publica rapoarte similare privind punerea în aplicare a actului legislativ.
-
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor joacă un rol-cheie în identificarea, evaluarea și comunicarea amenințărilor existente și noi pe care bolile transmisibile le reprezintă pentru sănătatea umană.
DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?
-
Decizia nr. 1082/2013/UE se aplică de la 6 noiembrie 2013.
CONTEXT
-
Ratele bolilor infecțioase în UE au scăzut sau au rămas stabile în ultimii ani. Cu toate acestea, noi infecții pot apărea, așa cum a fost cazul HIV/SIDA în anii 1980, variantele bolii Creutzfeldt-Jakob în anii 1990, epidemia sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003 și, mai recent, gripa pandemică (H1N1) în 2009, epidemia virală Ebola în 2014 sau Zika în 2016. De asemenea, rezistența antimicrobiană este o problemă tot mai mare pentru sănătatea publică. În momentul depistării, toate beneficiază de o reacție rapidă la nivelul UE sau chiar la nivel global.
-
SAPR permite Comisiei și autorităților responsabile la nivel național să comunice permanent, astfel încât să poată să alerteze, să evalueze riscurile pentru sănătatea publică și să stabilească măsurile* care pot fi necesare pentru a proteja sănătatea publică.
-
Pentru informații suplimentare, consultați:
- Ca urmare a epidemiei de COVID-19 și a introducerii măsurilor necesare pentru a face față impactului crizei, Comisia Europeană a adoptat:
* TERMENI-CHEIE
Boală transmisibilă: o boală infecțioasă cauzată de un agent contagios care este transmisă de la o persoană la alta, prin contact direct cu o persoană infectată sau printr-un mijloc indirect cum ar fi expunerea la un vector, animal, produs sau la mediu, sau schimb de fluide contaminate cu agentul contagios.
Supraveghere epidemiologică: colectarea, înregistrarea, analizarea, interpretarea și difuzarea sistematice de date cu privire la bolile transmisibile și problemele speciale de sănătate conexe.
Măsură de sănătate publică: o decizie sau o acțiune care vizează prevenirea, monitorizarea sau controlul răspândirii bolilor sau al contaminării, combaterea riscurilor grave pentru sănătatea publică sau reducerea impactului acestora asupra sănătății publice.
ACTUL PRINCIPAL
Decizia nr. 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei nr. 2119/98/CE (JO L 293, 5.11.2013, pp. 1-15)
Modificările succesive aduse Deciziei nr. 1082/2013/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
ACTE CONEXE
Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Raport privind punerea în aplicare a Deciziei nr. 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei nr. 2119/98/CE [COM(2015) 617 final, 7.12.2015]
Data ultimei actualizări: 28.05.2020