EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Informații despre proiectele finanțate de UE în cadrul politicii de coeziune – norme și modele

Informații despre proiectele finanțate de UE în cadrul politicii de coeziune – norme și modele

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/207 – norme și modele pentru rapoarte care trebuie furnizate de programe și proiecte finanțate în conformitate cu obiectivele politicii de coeziune a UE

CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

Regulamentul stabilește normele și modelele de raportare ale Uniunii Europene (UE) pentru perioada de programare 2013-2020 pe care autoritățile de management* trebuie să le folosească în raportarea către Comisia Europeană cu privire la implementarea programelor în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene.

ASPECTE-CHEIE

  • Țările UE trebuie să prezinte rapoarte de progres regulate. Formatul din anexa I la regulament este împărțit în cinci părți și permite agregarea ușoară a datelor din programe diferite pentru a se realiza o evaluare eficientă a progresului global din acordul de parteneriat* pentru fiecare țară a UE.
  • Proiectele majore reprezintă o parte substanțială din cheltuielile UE și sunt semnificative pentru realizarea creșterii și a ocupării forței de muncă. Formatul de raportare standard din anexa II stabilește informațiile de care Comisia are nevoie pentru aprobarea unui proiect major. Informațiile solicitate au drept obiectiv stabilirea faptului că un proiect nu va înlocui locurile de muncă existente din alte locații din cadrul UE.
  • Analiza cost-beneficiu, inclusiv o analiză economică, o analiză financiară și o evaluare a riscurilor sunt esențiale pentru aprobarea unui proiect major. Utilizând abordarea stabilită în anexa III, analiza cost-beneficiu a proiectelor majore ar trebui să demonstreze că proiectul este oportun din punct de vedere economic.
  • Planurile de acțiune comune pot fi prezentate de autoritățile de management folosind modelul stabilit în anexa IV care reprezintă cel puțin 10 milioane EUR sau 20 % din sprijinul public al programului sau programelor. Acestea sunt un pachet de proiecte care nu includ infrastructura, care contribuie la un program sau la programe într-o manieră mai simplificată pentru beneficiarii de subvenții.
  • Programele trebuie să prezinte rapoarte de implementare anuale de la 31 mai 2016 până în anul 2023. Modelul din anexa V stabilește informațiile de care Comisia are nevoie pentru a evalua progresul către obiectivul de creștere și de ocupare a forței de muncă. Modelul din anexa X stabilește informațiile de care Comisia are nevoie pentru a evalua progresul programelor de cooperare teritorială*.
  • Declarațiile de gestiune sunt necesare de la autoritățile de management pentru fiecare program aflat sub responsabilitatea acestora, folosind formatul stabilit în anexa VI. Acestea se referă la utilizarea corectă și prevăzută a fondurilor și la auditul acestora.
  • Sunt prevăzute clar modele pentru autoritățile de audit, care prezintă strategii de audit (anexa VII), opinii de audit (anexa VIII) și rapoarte de control anual (anexa IX).

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică începând cu 14 februarie 2015.

CONTEXT

Finanțarea politicii de coeziune este principala componentă a investițiilor UE și sprijină obiectivul strategic al UE de a investi în locuri de muncă, în aliniere strânsă cu obiectivele strategiei Europa 2020.

Pentru informații suplimentare, consultați:

* TERMENI-CHEIE

Autoritate de management: organismul oficial care este responsabil de desfășurarea programului, selectarea proiectelor, monitorizarea bugetului de implementare și furnizarea de informații către Comisie, parteneri și public.

Acord de parteneriat: Țările UE trebuie să întocmească și să implementeze planuri strategice cu priorități de investiții care vizează toate fondurile structurale și de investiții. Acordurile de parteneriat se negociază la începutul perioadei de șapte ani între Comisia Europeană și autoritățile naționale, în urma consultării grupurilor de interese, a societății civile și a reprezentanților locali și regionali.

Cooperare teritorială europeană: Programele de cooperare teritorială europeană au ca obiectiv încurajarea regiunilor și a orașelor din diferite țări ale UE de a colabora, de a partaja cunoștințe și de a învăța reciproc să îmbunătățească integrarea și calitatea vieții la nivel transfrontalier prin programe, proiecte și rețele comune.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/207 al Comisiei din 20 ianuarie 2015 de stabilire a normelor detaliate de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește modelele pentru raportul de progres, transmiterea informațiilor privind un proiect major, planul de acțiune comun, rapoartele de implementare pentru obiectivul privind investițiile pentru creștere economică și locuri de muncă, declarația de gestiune, strategia de audit, opinia de audit și raportul anual de control și în ceea ce privește metodologia de realizare a analizei cost-beneficiu și, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1299/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește modelul pentru rapoartele de implementare pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană (JO L 38, 13.2.2015, pp. 1-122)

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, pp. 320-469)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) nr. 1299/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind dispoziții specifice pentru sprijinul din partea Fondului european de dezvoltare regională pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană (JO L 347, 20.12.2013, pp. 259-280)

Data ultimei actualizări: 13.09.2016

Top