Escolha as funcionalidades experimentais que pretende experimentar

Este documento é um excerto do sítio EUR-Lex

O viziune a pieței interne a produselor industriale

Estatuto jurídico do documento Esta síntese foi arquivada e não será atualizada dado referir-se a um documento que já não está em vigor ou que não reflete a situação atual.

O viziune a pieței interne a produselor industriale

Comisia Europeană a prezentat un document de politică în care își stabilește viziunea pentru viitorul pieței interne a produselor industriale în UE.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European: O viziune a pieței interne a produselor industriale [COM(2014) 25 final, 22.1.2014 - nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Legislația UE în domeniul produselor industriale stabilește cerințele esențiale privind siguranța, sănătatea și alte interese publice, pe care întreprinderile trebuie să le îndeplinească atunci când introduc produse pe piața Uniunii, inclusiv aplicarea marcajului CE. De asemenea, această legislație prevede etapele obligatorii care trebuie urmate pentru a demonstra că produsul respectă legislația UE înainte de aplicarea marcajului CE pe acesta.

Concluzia generală a unei consultări și evaluări publice online în acest domeniu este că legislația UE privind piața internă a produselor este relevantă pentru îndeplinirea obiectivelor UE vizând luarea unor măsuri de armonizare tehnică cu grad ridicat de protecție a sănătății, siguranței și consumatorilor, precum și a mediului. Prin urmare, aceasta este un factor-cheie nu numai pentru competitivitatea industriei europene, ci și pentru protecția consumatorilor și a mediului.

În documentul de politică denumit comunicare au fost identificate, de asemenea, anumite aspecte susceptibile de a fi îmbunătățite. Deși Comisia încearcă să țină pasul cu provocările tehnologice ale secolului 21, aceasta dorește să țină cont de cererea industriei europene referitoare la perioade de stabilitate normativă, fără revizuiri profunde ale normelor.

Documentul de politică a identificat următoarele priorități:

Mecanisme puternice de aplicare

Acestea se referă la intensificarea eforturilor Comisiei de a asigura respectarea legislației UE pentru a garanta salvgardarea unor interese publice importante precum sănătatea și siguranța, protecția mediului și securitatea și protecția consumatorilor. Comisia analizează posibilitatea de a elabora o propunere legislativă privind modalitățile de optimizare și armonizare a sancțiunilor economice de natură administrativă sau civilă în caz de nerespectare a legislației UE.

Legislația transsectorială privind produsele

Comisia va evalua necesitatea de a adopta o legislație orizontală (adică transsectorială) care să stabilească elemente comune pentru diferite sectoare.

Inovarea și viitorul digital

Comisia va lua în considerare inovațiile și progresul tehnologic în elaborarea de noi propuneri legislative privind produsele industriale. Ea va lansa, de asemenea, o inițiativă privind conformitatea electronică, în virtutea căreia companiile vor putea demonstra electronic respectarea legislației UE.

Distincția tot mai redusă dintre produse și serviciile aferente acestora

Întreprinderile producătoare oferă tot mai multe servicii (de exemplu, întreținere și instruire), pe lângă produsele lor tradiționale. Comisia va examina modalitățile de a îmbunătăți gestionarea acestei distincții tot mai reduse dintre produse și servicii.

Mai multe regulamente, mai puține directive

Sub rezerva unei evaluări de la caz la caz, Comisia va acorda prioritate regulamentelor ca sursă a dreptului UE, mai degrabă decât directivelor, deoarece, fiind direct aplicabile în țările UE, acestea întăresc securitatea juridică pentru întreprinderi.

O abordare favorabilă întreprinderilor a normelor privind produsele

În prezent, întreprinderile se confruntă cu numeroase legi care se aplică acelorași produse/producători, iar limitele dintre o mare parte a acestor legi sunt uneori neclare. Cu ocazia revizuirii periodice a legislației sectoriale, Comisia va analiza dacă legislația UE privind produsele industriale poate fi unită cu alte acte legislative aplicabile aceleiași categorii de produse.

Piața mondială

Uniunea Europeană ar trebui să continue promovarea convergenței internaționale la nivelul legislației și al standardelor tehnice pentru produsele industriale, garantând în același timp un grad ridicat de protecție a intereselor publice. Comisia ar trebui să-și concentreze atenția pe impactul normelor UE asupra competitivității internaționale a întreprinderilor din Uniune.

Ultima actualizare: 28.07.2014

Início