EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sprijinirea cooperării fiscale în UE: Fiscalis 2020

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Sprijinirea cooperării Uniunii Europene în domeniul fiscalității: Fiscalis (2021-2027)' for an updated information about the subject.

Sprijinirea cooperării fiscale în UE: Fiscalis 2020

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 1286/2013 – program de acțiune pentru a îmbunătăți funcționarea sistemelor de impozitare pentru perioada 2014-2020

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Programul de cooperare Fiscalis 2020 al UE se derulează în perioada 2014-2020 și are la bază programe de acțiune multianuale anterioare pentru domeniul fiscal. Obiectivul general al programului este de a îmbunătăți funcționarea sistemelor de impozitare din UE printr-o cooperare extinsă între țările participante, autoritățile fiscale ale acestora și funcționarii lor.

Obiectivul specific al programului este de a sprijini lupta împotriva fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării impozitării, precum și punerea în aplicare a dreptului UE în domeniul impozitării prin:

  • asigurarea schimbului de informații;
  • sprijinirea cooperării administrative;
  • acordarea de asistență pentru țările participante cu scopul de a reduce birocrația pentru autoritățile fiscale și a diminua costurile de asigurare a conformității aplicabile contribuabililor.

ASPECTE-CHEIE

Cum funcționează programul și ce efecte poate avea

Orientarea programului Fiscalis 2020 se va face prin programe de lucru anuale adoptate de Comisia Europeană. Acțiunile sale sunt finanțate prin granturi, contracte de achiziții publice sau rambursarea cheltuielilor experților externi.

Aceste acțiuni sunt deschise funcționarilor din administrațiile fiscale ale țărilor UE, dar și din cele ale țărilor candidate și potențial candidate care participă la program, precum și omologilor din țările partenere în cadrul politicii europene de vecinătate, cu anumite condiții.

Printre obiectivele operaționale ale programului se numără:

  • punerea în aplicare, îmbunătățirea, operarea și sprijinirea sistemelor de informații europene în domeniul fiscal;
  • sprijinirea activităților de cooperare administrativă;
  • consolidarea aptitudinilor și competențelor funcționarilor din administrațiile fiscale;
  • consolidarea înțelegerii și punerii în aplicare a dreptului Uniunii în domeniul fiscal a acestuia;
  • sprijinirea îmbunătățirii procedurilor administrative și partajarea bunelor practici în domeniul administrativ.

Bugetul și acțiunile eligibile

Programul pentru 2014-2020 are un buget de 223,4 milioane EUR. Printre exemplele de acțiuni eligibile se numără:

  • seminarii, ateliere și grupuri de proiect;
  • controale multilaterale, prezența funcționarilor de la nivel național în birouri și solicitarea de informații cu caracter administrativ de la administrațiile fiscale din alte țări ale UE;
  • vizite de lucru pentru a le permite funcționarilor să dobândească sau să își dezvolte expertiza sau cunoștințele în domeniul fiscal;
  • activități de consolidare a capacității administrative și a capacității privind tehnologia informațiilor;
  • studii;
  • inițiative de formare pentru abordarea necesităților identificate în comun.

Se așteaptă ca activitățile din cadrul Fiscalis 2020 să contribuie la îndeplinirea strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, în special în ceea ce privește Agenda digitală pentru Europa.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2014.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1286/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a unui program de acțiune pentru a îmbunătăți funcționarea sistemelor de impozitare în Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 (Fiscalis 2020) și de abrogare a Deciziei nr. 1482/2007/CE (JO L 347, 20.12.2013, pp. 25-32)

Data ultimei actualizări: 05.04.2018

Top