Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

O viață bună, în limitele planetei noastre: al șaptelea PAM (2014-2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

O viață bună, în limitele planetei noastre: al șaptelea PAM (2014-2020)

Al șaptelea program de acțiune pentru mediu (PAM) va orienta politica europeană în domeniul mediului până în 2020. Noul plan identifică nouă obiective prioritare și stabilește o viziune pe termen lung pentru UE până în 2050.

ACT

Decizia nr. 1386/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2020 „O viață bună, în limitele planetei noastre”.

SINTEZĂ

Orientat de viziunea pe termen lung potrivit căreia „în 2050 vom trăi bine, în limitele ecologice ale planetei”, al șaptelea program de acțiune pentru mediu (PAM) identifică trei sectoare prioritare pentru UE:

1.

Capitalul natural

Aici se pune accent pe protejarea, conservarea și ameliorarea solurilor fertile, a terenurilor și a mărilor productive, a apei dulci și a aerului curat, precum și a biodiversității care susține acest capital natural. PAM angajează UE și statele membre să accelereze punerea în aplicare a strategiei pentru 2020 privind biodiversitatea și a Planului de salvgardare a resurselor de apă ale Europei.

2.

O economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor

Pentru a transforma UE într-o economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, cu emisii reduse de carbon, PAM necesită:

punerea în aplicare integrală a pachetului climă și energie pentru atingerea obiectivelor 20-20-20 și stabilirea de comun acord a următoarelor etape ale politicii privind clima după 2020;

ameliorarea semnificativă a performanțelor de mediu ale produselor pe durata ciclului de viață al acestora;

reducerea impactului consumului asupra mediului, inclusiv aspecte precum reducerea deșeurilor provenite din alimente și utilizarea durabilă a biomasei.

De asemenea, se pune un accent deosebit pe transformarea deșeurilorîntr-o resursă și pe tranziția spre o utilizare mai eficientă a resurselor de apă.

3.

Un mediu sănătos pentru oameni sănătoși

Această prioritate vizează riscurile la adresa sănătății și a bunăstării oamenilor, cum ar fi poluarea atmosferică și a apei, zgomotul excesiv și substanțele chimice. În PAM, toate părțile convin:

să actualizeze legislația privind calitatea aerului și zgomotului;

să amelioreze punerea în aplicare a legislației privind apa potabilă și de scăldat;

să combată substanțele chimice periculoase, inclusiv nanomaterialele, substanțele chimice care afectează sistemul endocrin și substanțele chimice în combinație, ca parte a unei abordări strategice mai ample pentru un mediu netoxic.

CADRUL PERMISIV

Obiectivele prioritare 4-7 ale PAM sunt menite să ajute Europa să realizeze primele trei obiective prin:

mai buna punere în aplicare a legislației;

mai buna informare prin îmbunătățirea bazei de cunoștințe;

investiții mai multe și mai înțelepte pentru politica în domeniul mediului și al climei;

integrarea deplină a cerințelor și a considerațiilor de mediu în alte politici.

Ultimele două obiective prioritare ale programului sunt:

orașe sustenabile;

abordarea provocărilor internaționale (mediul și clima).

Al șaptelea PAM a intrat în vigoare în ianuarie 2014. Instituțiilor UE și statelor membre le revine acum responsabilitatea de a asigura punerea în aplicare a acestuia și realizarea obiectivelor prioritare stabilite până în 2020.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Decizia nr. 1386/2013/UE

17.1.2014

-

JO L 354, 28.12.2013

Data ultimei actualizări: 04.07.2014

Top