Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Viitorul captării și stocării carbonului în Europa

Viitorul captării și stocării carbonului în Europa

Captarea și stocarea carbonului (CSC) este o tehnică de blocare a emisiilor de dioxid de carbon generate de surse mari, precum centralele electrice, comprimându-le și transportându-le pentru stocare în condiții de siguranță la o adâncime mare în pământ. Tehnologia are un potențial imens în limitarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, costurile implicate, în special în ceea ce privește emisiile, sunt mari.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind viitorul captării și stocării carbonului în Europa [COM(2013) 180 final, 27.3.2013]

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Comunicarea Comisiei Europene subliniază că CSC este tehnologia-cheie în tranziția către o economie competitivă cu emisii scăzute de carbon până în 2050. Aceasta reprezintă unul dintre principalele mijloace de a reconcilia cererea în creștere pentru combustibili fosili cu necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Prin comunicare se subliniază progresul realizat până în prezent și se urmărește cunoașterea punctelor de vedere ale părților interesate în ceea ce privește un set de opțiuni pentru încurajarea utilizării pe scară mai largă și viabilă din punct de vedere comercial a tehnologiei în Uniunea Europeană (UE).

ASPECTE-CHEIE

La nivel mondial, funcționează cu succes peste 20 de proiecte de amploare de demonstrare a CSC. Opt dintre acestea acoperă întregul lanț de captare, transport și stocare. Niciunul nu se află în UE.

Comunicarea identifică obstacolele în ceea ce privește utilizarea pe scară mai largă a CSC:

  • absența motivației economice pentru investiția în CSC având în vedere nivelul scăzut al prețurilor stabilite în cadrul ETS;
  • opoziția opiniei publice în ceea ce privește stocarea terestră a CO2 (a se vedea contextul mai jos);
  • deși există suficientă capacitate de stocare, nu toată este accesibilă sau situată aproape de emițătorii de CO2;
  • necesitatea stabilirii unei cooperări internaționale.

Finanțarea pentru proiectele de demonstrare a CSC este disponibilă prin programul energetic european pentru redresare și prin programul NER300.

CONTEXT

CO2 poate fi stocat în diferite locuri, în special în rezervoarele de petrol, gaze sau saline de mare adâncime și în minele de cărbuni care nu pot fi exploatate. Acesta nu trebuie să intre în contact cu atmosfera. Legislația în vigoare din 2009 privind stocarea geologică a CO2, cunoscută ca Directiva CSC, stipulează modalitatea de alegere, de acordare a permiselor, de exploatare și de închidere a siturilor de stocare. Acestea nu trebuie să prezintă un risc de scurgere sau de a produce daune sănătății umane sau mediului.

Un raport din 2005 elaborat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice concluzionează că este „foarte probabil” ca rezervoarele geologice selectate și gestionate în mod corespunzător să rețină 99 % din CO2 stocat timp de peste 100 de ani și „probabil” ca acestea să rețină 99 % pentru perioade mai mari de 1 000 de ani.

Pentru informații suplimentare, consultați site-ul Comisiei Europene referitor la captarea carbonului și stocarea geologică.

Data ultimei actualizări: 19.08.2015

Top