Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Antreprenoriat 2020: un plan în trei etape în vederea deblocării întregului potențial antreprenorial al Europei

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Antreprenoriat 2020: un plan în trei etape în vederea deblocării întregului potențial antreprenorial al Europei

Planul de acțiune Antreprenoriat 2020 este un proiect menit să dea un nou impuls culturii antreprenoriale a Europei. Acesta se concentrează pe educație și formare, pe crearea unui mediu adecvat, precum și pe modele de urmat și pe implicarea unor grupuri specifice.

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Planul de acțiune Antreprenoriat 2020: Relansarea spiritului de întreprindere în Europa [COM(2012)795 final - nepublicată în Jurnalul Oficial]

SINTEZĂ

Planul de acțiune Antreprenoriat 2020 Relansarea spiritului de întreprindere în Europa vizează sprijinirea întreprinzătorilor, care joacă un rol esențial în sporirea gradului de ocupare a forței de muncă, în asigurarea creșterii și în construirea unei economii mai puternice. Numai întreprinderile noi ale Europei, în special cele mici, generează peste patru milioane de locuri de muncă noi anual.

Planul de acțiune vizează schimbarea culturii și a atitudinilor cetățenilor europeni în ceea ce privește antreprenoriatul, pentru a-l privi ca pe o carieră atractivă și realistă. Planul invită statele membre să impună obligativitatea învățământului antreprenorial ca parte a programei școlare și intenționează să schimbe percepția publică asupra antreprenorilor, astfel încât aceștia să obțină recunoașterea și sprijinul pe care le merită. De asemenea, planul de acțiune abordează și multiplele obstacole cu care se confruntă potențialii antreprenori, cum ar fi lipsa unei educații și formări adecvate, dificultatea accesului la credite și la piețe, problemele aferente transferului întreprinderilor, teama de eșec și stigmatizarea în urma acestuia, precum și birocrația excesivă.

Propunerile planului de acțiune, care urmează să fie puse în practică de administrațiile de la toate nivelurile adecvate (european, național, regional și local) și dintre care au fost selectate doar câteva în această prezentare, sunt grupate în trei categorii:

Învățământul și formarea antreprenorială

  • asigurarea integrării competenței-cheie antreprenoriat în programele școlare de la toate nivelurile de învățământ înainte de sfârșitul anului 2015;
  • dezvoltarea unei inițiative antreprenoriale paneuropene și evaluarea introducerii învățământului antreprenorial în statele membre;
  • stabilirea, împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a unui cadru orientativ pentru dezvoltarea școlilor și instituțiilor de formare profesională axate pe spiritul antreprenorial;
  • asigurarea posibilității tinerilor de a beneficia de cel puțin o experiență practică din sfera întreprinderilor înainte de terminarea studiilor din învățământul obligatoriu.

Crearea unui mediu în care întreprinzătorii pot prospera și crește

  • accesul la finanțare;
  • sprijinirea întreprinderilor noi în fazele esențiale ale ciclului lor de viață și susținerea creșterii acestora;
  • lansarea unor noi oportunități de afaceri în era digitală;
  • transferul întreprinderilor;
  • a doua șansă pentru antreprenorii insolvenţi onești;
  • reducerea birocrației: norme UE mai clare și mai simple.

Modele de urmat și implicarea unor grupuri specifice

  • prezentarea antreprenorilor ca modele pozitive de urmat, prin inițiative precum Ziua antreprenoriatului din UE, organizată în cadrul Săptămânii IMM-urilor, sau prin desemnarea unor ambasadori naționali ai antreprenoriatului;
  • susținerea grupurilor care sunt subreprezentate în rândul antreprenorilor sau care nu sunt vizate de programele tradiționale de sprijinire a întreprinderilor, cum ar fi femeile, persoanele în vârstă, migranții, șomerii și tinerii - prin programe de mentorat, consiliere și sprijin.

Munca de formulare a propunerilor pentru planul de acțiune Antreprenoriat 2020 a început în 2013, organismele și guvernele UE împărtășindu-și know-how-ul, concluziile desprinse și bunele practici.

Planul de acțiune pornește de la cooperarea prevăzută de Small Business Act pentru a reduce birocrația cu care se confruntă întreprinderile. Un reprezentant al IMM-urilor este responsabil cu monitorizarea propunerilor din fiecare țară referitoare la plan.

ACTE CONEXE

Planul de acțiune al UE Antreprenoriat 2020: Rezumat pentru cetățeni

Ultima actualizare: 10.03.2014

Top