Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Asigurarea unor condiții de muncă decente pentru personalul casnic

Asigurarea unor condiții de muncă decente pentru personalul casnic

Convenția nr. 189 a Biroul Internațional al Muncii (BIM) privind munca decentă pentru personalul casnic stabilește standarde minime pentru a reduce abuzurile împotriva lucrătorilor casnici și exploatarea acestora și le impune semnatarilor să garanteze că acești lucrători beneficiază de condiții de muncă echitabile și decente.

ACT

Decizia Consiliului de autorizare a ratificării de către statele membre, în interesul Uniunii Europene, a Convenției din 2011 a Organizației Internaționale a Muncii privind munca decentă pentru personalul casnic (Convenția nr. 189) (2014/51/UE).

SINTEZĂ

La începutul anului 2014, Uniunea Europeană (UE) a convenit asupra unei decizii de autorizare a țărilor UE să ratifice Convenția BIM din 2011 privind munca decentă pentru personalul casnic (Convenția nr. 189). Această decizie este necesară pentru că anumite părți ale convenției țin de competența UE. UE în sine nu poate ratifica nicio convenție a BIM, deoarece numai statele pot fi părți semnatare.

Definiție

Lucrătorul casnic este definit ca fiind orice persoană angajată în munca din domeniul casnic (munca desfășurată în sau pentru una sau mai multe gospodării) în contextul unui raport de muncă.

Principalele prevederi

Convenția le impune statelor semnatare:

  • să stabilească o vârstă minimă pentru munca în domeniul casnic și să asigure garanții pentru lucrătorii cu vârsta sub 18 ani;
  • să prevină abuzurile și violența;
  • să asigure condiții echitabile și decente de angajare;
  • să se asigure că lucrătorii sunt informați cu privire la termenele și detaliile de angajare;
  • să reglementeze recrutarea din alte țări și să asigure libera circulație;
  • să impună un tratament egal al lucrătorilor casnici și al altor lucrători în ceea ce privește remunerația și beneficiile, cum ar fi în caz de maternitate;
  • să dezvolte un mecanism specific de gestionare a plângerilor.

Abordări similare ale BIM și ale UE

Legislația UE tratează deja unele aspecte acoperite de Convenția BIM. Prevederile convenției împărtășesc aceeași abordare ca și această legislație. În ceea ce privește anumite aspecte, legislația UE este mai protectoare decât convenția, iar aceasta din urmă, la rândul ei, este mai precisă decât legislația UE în ceea ce privește vizarea lucrătorilor casnici prin legislație și în alte aspecte particulare ale muncii casnice.

Context

În iunie 2012, prin Strategia UE în vederea eradicării traficului de persoane, Comisia a îndemnat statele membre să ratifice toate instrumentele, acordurile și obligațiile juridice internaționale relevante care vor contribui la combaterea mai eficace, mai coordonată și mai coerentă a traficului de persoane, inclusiv Convenția privind lucrătorii casnici.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Decizia 2014/51/UE a Consiliului

31.1.2014

-

JO L 32, 1.2.2014.

ACTE CONEXE

C189 - Convenția privind lucrătorii casnici, 2011 (nr. 189): Convenția referitoare la munca decentă pentru personalul casnic

Ultima actualizare: 07.07.2014

Top