EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Abordarea preocupărilor UE referitoare la locurile de muncă în 2015

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Abordarea preocupărilor UE referitoare la locurile de muncă în 2015

Proiectul de raport comun privind ocuparea forței de muncă însoțește analiza anuală a creșterii 2015. Proiectul analizează ocuparea forței de muncă și tendințele sociale în țările din Uniunea Europeană (UE), precum și răspunsurile politice ale acestora pentru a îmbunătăți ocuparea forței de muncă și performanța socială.

ACT

Proiect de raport comun al Comisiei și al Consiliului privind ocuparea forței de muncă care însoțește Comunicarea Comisiei privind Analiza anuală a creșterii 2015 [COM(2014) 906 final, 28.11.2014].

SINTEZĂ

Proiectul de raport comun privind ocuparea forței de muncă însoțește analiza anuală a creșterii 2015. Proiectul analizează ocuparea forței de muncă și tendințele sociale în țările din Uniunea Europeană (UE), precum și răspunsurile politice ale acestora pentru a îmbunătăți ocuparea forței de muncă și performanța socială.

CARE ESTE OBIECTIVUL ACESTUI RAPORT?

În contextul noului ciclu al semestrului european, Comisia Europeană (CE) a publicat Analiza anuală a creșterii 2015 (AAC) concentrându-se asupra modului în care UE poate acționa pentru a sprijini crearea de locuri de muncă și creșterea. În special, AAC stabilește prioritățile economice generale ale UE și le oferă țărilor UE recomandări politice pentru anul următor.

De asemenea, AAC este însoțită de acest raport comun privind ocuparea forței de muncă, care analizează situația ocupării forței de muncă în UE și răspunsurile politice ale țărilor UE în această privință.

ASPECTE-CHEIE

Raportul arată că reformele structurale substanțiale dau rezultate. De asemenea, raportul analizează potențialul pentru îmbunătățirea ocupării forței de muncă și a performanței sociale a UE.

Concluziile principale:

piața muncii și tendințe sociale: șomajul este în ușoară scădere, însă rămâne la un nivel ridicat în UE-28, cu 24,6 milioane de șomeri (10,1 %) în septembrie 2014. De asemenea, raportul evidențiază că:

șomajul de lungă durată este încă în creștere (5,1 % în UE-28 în 2013);

șomajul în rândul tinerilor rămâne la niveluri foarte ridicate (21,6 % în UE-28 în 2014), însă prezintă semne de îmbunătățire;

fenomenul părăsirii timpurii a școlii evoluează către obiectivul unei rate de abandon școlar de sub 10 % până în 2020;

Europa face progrese mari către obiectivul unei rate de 40 % a absolvenților învățământului terțiar în vârstă de 30-40 de ani până în 2020.

Ocuparea forței de muncă și reformele sociale în țările UE: țările UE au aplicat reforme în conformitate cu semestrul european 2014, cu efecte asupra gradului de ocupare. S-au luat măsuri pentru remedierea șomajului de lungă durată, care au ca scop:

reducerea segmentării pieței muncii* prin simplificarea legislației muncii din țările UE;

reducerea impozitării forței de muncă în scopul de a permite companiilor să (re)angajeze tineri și șomeri de lungă durată;

asigurarea unui mediu favorabil companiilor pentru ca acestea să promoveze stagii de ucenicie;

îmbunătățirea competențelor în sistemul de învățământ al țărilor UE la toate nivelurile;

reformarea sistemelor de protecție socială pentru a asigura că persoanele excluse de pe piețele muncii sunt protejate și sprijinite împotriva sărăciei.

Cu toate acestea, raportul subliniază că progresul și ambiția privind punerea în aplicare a acestor reforme diferă de la o țară a UE la alta. Sunt necesare așadar eforturi suplimentare pentru a asigura rezultate concrete la fața locului.

Tabloul de bord al indicatorilor

Raportul conține, de asemenea, cea de a doua ediție a tabloului de bord al principalilor indicatori sociali și de ocupare a forței de muncă introduși pentru consolidarea dimensiunii sociale a uniunii economice și monetare (UEM):

șomajul;

șomajul în rândul tinerilor și rata celor care nu lucrează și nu urmează nicio formă de învățământ sau program de formare (rata NEET);

venitul disponibil al gospodăriilor;

rata expunerii la riscul de sărăcie;

inegalitatea veniturilor*.

Principalele constatări din 2015 ale tabloului de bord arată variații socioeconomice persistente în ceea ce privește rata șomajului, rata șomajului în rândul tinerilor și tinerii care nu lucrează și nu urmează nicio formă de învățământ sau program de formare. Reducerea venitului pe gospodărie, creșterea inegalităților și ratele crescute ale sărăciei se observă, de asemenea, în majoritatea țărilor din zona euro situate în sud (Italia, Grecia etc).

TERMENI-CHEIE

* Segmentarea pieței muncii: unde piața muncii este împărțită în subdiviziuni. Printre exemple se numără situațiile în care unii angajați au contracte permanente, iar alții contracte temporare, sau situațiile în care există diferențe între condițiile pentru lucrătorii migranți și cei nonmigranți.

* Inegalitatea veniturilor: în acest context, se referă la comparația cotelor relative ale venitului unei țări în rândul diverselor grupuri ale populației acesteia. Acolo unde cota venitului general este mai ridicată în rândul celor bogați, segmentele cele mai sărace au o cotă corespunzător mai mică și inegalitatea este mai mare.

Pentru informații suplimentare, consultați:

Ultima actualizare: 21.06.2015

Top