Soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum
SINTEZĂ PRIVIND:
Directiva 2013/11/UE privind soluționarea alternativă a litigiilor între comercianți și consumatori
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
-
Directiva garantează posibilitatea consumatorilor din EU de a-și supune spre soluționare litigiile contractuale cu un comerciant* din UE cu privire la un produs sau la un serviciu unei entități de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) – un organism recunoscut al cărui rol este de a soluționa litigiile prin proceduri SAL, adică fără a merge în instanță.
-
Aceasta stabilește criterii de calitate obligatorii pentru entitățile SAL și proceduri pentru garantarea unor aspecte precum transparența, independența, corectitudinea și eficacitatea.
-
Conformitatea este asigurată de autorități competente la nivel național desemnate de țările UE.
-
Directiva obligă comercianții să informeze consumatorii în legătură cu SAL în cazul în care comercianții s-au angajat sau sunt obligați să utilizeze SAL și nu pot rezolva bilateral un litigiu cu consumatorii.
ASPECTE-CHEIE
-
Țările UE trebuie să se asigure că toate litigiile care rezultă din vânzarea bunurilor sau din furnizarea serviciilor – între consumatori și comercianți rezidenți sau stabiliți în Uniune – pot fi prezentate unei entități de soluționare alternativă a litigiilor. Directiva se aplică atât vânzărilor și serviciilor online, cât și celor offline.
-
Obiectivul acestei legislații este de a asigura buna funcționare a pieței unice a UE.
-
SAL le oferă consumatorilor o modalitate simplă, rapidă și accesibilă de soluționare a litigiilor, de exemplu, în cazul în care un comerciant refuză să repare un produs sau să opereze o rambursare la care un consumator are dreptul.
-
Entitățile SAL implică o parte neutră, de exemplu, un mediator, un ombudsman sau o cameră de recurs, care încearcă să soluționeze o dispută printr-o procedură SAL. În funcție de forma procedurii SAL pe care o aplică o entitate SAL dată, partea neutră poate:
-
să propună sau să impună o soluție; sau
-
să aducă părțile la un loc pentru a le ajuta să găsească o soluție.
-
Toate entitățile SAL trebuie să îndeplinească criterii de calitate obligatorii, care să garanteze că funcționează în mod eficient, echitabil, independent și transparent.
-
Fiecare țară a UE trebuie să desemneze una sau mai multe autorități competente care să supravegheze la nivel național entitățile SAL și să garanteze îndeplinirea de către acestea a criteriilor de calitate. Autoritățile competente creează liste naționale ale entităților SAL. Numai entitățile de soluționare a litigiilor care îndeplinesc criteriile de calitate pot fi incluse pe listele respective ca „entități SAL”.
-
Comercianții care aderă la SAL sau sunt obligați să utilizeze SAL trebuie să informeze consumatorii cu privire la SAL pe site-urile lor, precum și în termenii și condițiile lor generale. De asemenea, ei trebuie să îi informeze pe consumatori cu privire la SAL atunci când un litigiu nu poate fi soluționat direct între consumator și comerciant.
-
Din motive de transparență, țările UE trebuie să se asigure că site-urile entităților SAL furnizează informații clare și ușor de înțeles. Acestea includ datele de contact, tipurile de litigii pe care aceste entități le pot soluționa, precum și costurile, durata medie și efectul juridic al rezultatului procedurii SAL. De asemenea, entitățile SAL trebuie să publice pe site-urile lor rapoarte anuale de activitate conținând informații cu privire la litigiile pe care le-au instrumentat.
-
Entitățile SAL trebuie să conlucreze la soluționarea litigiilor pe teritoriul UE. Entitățile SAL trebuie, de asemenea, să facă schimb de bune practici atât între ele, cât și cu autoritățile naționale în ceea ce privește soluționarea litigiilor.
-
Prezenta directivă se aplică tuturor sectoarelor de piață, cu excepția sănătății și a învățământului superior.
DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?
Directiva se aplică începând cu data de 8 iulie 2013. Țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la data de 9 iulie 2015.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
* TERMENI-CHEIE
Comerciant: o persoană sau o firmă care vinde un produs sau un serviciu.
ACTUL PRINCIPAL
Directiva 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2013 privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE (Directiva privind SAL în materie de consum) (JO L 165, 18.6.2013, pp. 63-79)
ACTE CONEXE
Regulamentul (CE) nr. 2006/2004al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorului („Regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului”) (JO L 364, 9.12.2004, pp. 1-11)
Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Directiva 2009/22/CEa Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind acțiunile în încetare în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor (JO L 110, 1.5.2009, pp. 30-36)
A se vedea versiunea consolidată
Directiva 2008/52/CEa Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii în materie civilă și comercială (JO L 136, 24.5.2008, pp. 3-8)
Data ultimei actualizări: 17.10.2016