Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Contribuțiile statelor membre ale UE la bugetul UE

Contribuțiile statelor membre ale UE la bugetul UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei

Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 privind calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate

CARE ESTE ROLUL ACESTOR REGULAMENTE?

  • Acestea stabilesc normele care definesc metodele și procedurile prin care statele membre ale Uniunii Europene (UE) pun la dispoziție resursele proprii ale UE. Resursele proprii constituie marea majoritate a veniturilor care finanțează bugetul UE și includ:
    • taxele vamale percepute la importurile din afara UE (din care 25 % sunt reținute de statele membre pentru a acoperi cheltuielile de colectare);
    • veniturile bazate pe o cotă a taxei pe valoare adăugată percepută de statele membre;
    • veniturile bazate pe venitul național brut (VNB)* al fiecărui stat membru; și
    • veniturile de la fiecare stat membru pe baza cantității de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate pe care le generează (de la 1 ianuarie 2021).
  • De asemenea, regulamentele definesc măsurile care trebuie luate, unde este cazul, pentru a răspunde necesităților trezoreriei (adică fluxul de numerar necesar).
  • Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 a fost modificat de 2 ori, prin Regulamentele (UE, Euratom) 2016/804 și (UE, Euratom) 2022/615.
  • Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 a introdus resursa proprie bazată pe materiale plastice în 2021.

ASPECTE-CHEIE

Punerea resurselor proprii la dispoziție

  • Resursele proprii trebuie să fie disponibile Comisiei Europene pentru a permite realizarea plăților necesare, adoptate în buget.
  • Norme specifice stabilesc modalitățile prin care statele membre pun la dispoziție diferitele tipuri de resurse proprii.
  • Sumele puse la dispoziție sunt ajustate în anii următori în funcție de rezultatul bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată și a VNB, de resursa proprie bazată pe materiale plastice și de orice modificări ulterioare, de îndată ce acestea sunt pe deplin cunoscute.
  • Modificările aduse datelor privind VNB după încheierea fiecărui exercițiu financiar au, de asemenea, un impact asupra finanțării reducerilor brute* (reducerea contribuțiilor legate de VNB ale anumitor state membre).
  • În cazul în care un stat membru renunță la o anumită acțiune sau politică a UE, acesta are dreptul la o reducere a sumei pe care a plătit-o din resursele proprii pentru fiecare an în care nu a participat.
  • Fiecare stat membru trebuie să își crediteze resursele proprii în contul deschis în numele Comisiei la trezoreria sa sau la banca sa centrală națională sau într-un cont central deschis de Comisie la instituția financiară publică pe care a desemnat-o în acest scop.
  • În cazul în care există o întârziere în punerea la dispoziție a resurselor proprii, statul membru este obligat să plătească dobânzi de întârziere.
  • Statele membre trebuie să țină înregistrări contabile separate pentru drepturile neîncasate legate de resursele proprii tradiționale. În acest scop, statele membre trebuie să furnizeze detalii privind aceste conturi și să transmită declarații trimestriale către Comisie. Acestea permit Comisiei să monitorizeze acțiunile luate de statele membre în vederea colectării resurselor proprii, în special cele compromise de fraudă sau nereguli.
  • Statele membre trebuie să țină contabilitatea și o documentație privind resursele proprii pe care le colectează, astfel încât Comisia să le poată inspecta, dacă este necesar.

Necesitățile de trezorerie

  • Statele membre trebuie să pună la dispoziție resursele proprii sub formă de douăsprezecimi lunare din total pentru a se asigura că bugetul UE poate fi finanțat în toate circumstanțele.
  • În fiecare lună, Comisia transmite statelor membre, prin mijloace electronice, o prognoză a necesarului de lichidități pentru următoarele 4 luni.

Soluționarea litigiilor

  • Statele membre pot solicita Comisiei să lanseze o procedură de revizuire în cazul în care au îndoieli cu privire la o obligație de plată.
  • Statele membre au dreptul de a efectua plăți pentru care se formulează rezerve în cazul sumelor litigioase, pentru a opri acumularea de dobânzi de întârziere.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTELE?

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică de la 1 ianuarie 2014. Acesta a revizuit și a înlocuit Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1150/2000 și modificările ulterioare ale sale.

Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 se aplică de la 1 ianuarie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Venitul național brut (VNB). Suma veniturilor rezidenților unei economii într-o anumită perioadă.
Reduceri brute. Corecții forfetare pentru a reduce contribuțiile anuale bazate pe VNB ale Danemarcei, Germaniei, Țărilor de Jos, Austriei și Suediei la bugetul UE.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (reformare) (JO L 168, 7.6.2014, pp. 39-52).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE, Euratom) nr. 609/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 privind calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii respective, privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei și privind anumite aspecte legate de resursa proprie bazată pe venitul național brut (JO L 165, 11.5.2021, pp. 15-24).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 608/2014 (JO L 165, 11.5.2021, pp. 1-8).

Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, pp. 1-10).

Data ultimei actualizări: 15.07.2022

Top