This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Risk reduction - natural and man-made disasters
Reducerea riscurilor - dezastrele naturale și cele provocate de om
Reducerea riscurilor - dezastrele naturale și cele provocate de om
Reducerea riscurilor - dezastrele naturale și cele provocate de om
Gravitatea și frecvența dezastrelor naturale au crescut constant în ultimele decenii, parțial ca urmare a schimbărilor climatice, a urbanizării, a creșterii populației și a degradării mediului. Europa este un continent dens populat și dezvoltat din punct de vedere economic. În consecință, atunci când se produc dezastre, acestea pot avea un impact foarte puternic și pot cauza daune economice grave.
ACT
Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Cadrul de acțiune de la Hyogo post-2015: gestionarea riscurilor în vederea obținerii rezilienței [COM(2014) 216 final din 8.4.2014]
Concluziile Consiliului privind Cadrul de acțiune de la Hyogo post-2015: gestionarea riscurilor în vederea obținerii rezilienței (iunie 2014) (a se vedea pp. 29-33)
SINTEZĂ
Gravitatea și frecvența dezastrelor naturale au crescut constant în ultimele decenii, parțial ca urmare a schimbărilor climatice, a urbanizării, a creșterii populației și a degradării mediului. Europa este un continent dens populat și dezvoltat din punct de vedere economic. În consecință, atunci când se produc dezastre, acestea pot avea un impact foarte puternic și pot cauza daune economice grave.
Prejudiciile anuale medii generate de dezastrele naturale au crescut de la 9 miliarde EUR, cât erau în anii ’80, la peste 13 miliarde EUR în anii 2000. Pentru a aborda aceste tendințe îngrijorătoare, politicile de prevenire și de gestionare a riscurilor sunt esențiale.
Legislația în materie de protecție civilă a Uniunii Europene (UE) vizează în primul rând politica și măsurile de pregătire și de prevenire. În plan intern, mecanismul stabilește noi angajamente pentru a dezvolta evaluarea riscurilor în viitor, evaluarea capacităților de gestionare a riscurilor, utilizarea unor evaluări inter pares pentru ca țările UE să învețe una de la alta să gestioneze riscurile de dezastre, precum și cunoștințele și baza de dovezi pentru gestionarea dezastrelor. Soluțiile inovatoare privind finanțarea prevenirii dezastrelor se bucură și ele de o atenție ridicată în cadrul agendei, inclusiv utilizarea asigurărilor ca instrument de gestionare a dezastrelor și ca stimulent pentru promovarea conștientizării, a prevenirii și a reducerii riscurilor.
Diverse considerente privind prevenirea și gestionarea riscurilor au fost incluse în mai multe politici-cheie ale UE, inclusiv politica de coeziune, sănătatea, evaluarea impactului asupra mediului, adaptarea la schimbările climatice, ecosistemele, agricultura, securitatea alimentară și nutrițională, apa, gestionarea riscurilor de inundații, prevenirea accidentelor industriale majore, finanțarea de risc, securitatea nucleară, transporturile, energia, cercetarea și inovarea.
CARE ESTE CONȚINUTUL ACESTEI COMUNICĂRI?
Comisia a adoptat o comunicare privind cadrul de acțiune de la Hyogo post-2015: gestionarea riscurilor în vederea obținerii rezilienței. Având la bază Concluziile Consiliului, această comunicare susține o poziție comună a UE pentru negocierile globale purtate la nivelul Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu privire la un nou cadru de acțiune post-2015 pentru reducerea riscurilor de dezastre.
Comisia a formulat aceste recomandări pe baza succeselor anterioare înregistrate de o serie de politici ale UE în domeniul gestionării riscurilor, inclusiv protecția civilă, protecția mediului, securitatea internă, adaptarea la schimbările climatice, sănătatea, cercetarea și inovarea, precum și acțiunea externă. Aceste succese reprezintă o contribuție importantă a UE în direcția unei politici coerente în materie de gestionare a riscurilor de dezastre la nivel european și internațional.
Propuneri-cheie ale Comisiei
O transparență sporită și o mai bună guvernanță a noului cadru de acțiune de la Hyogo post-2015: Comisia propune standarde de guvernanță, evaluări periodice inter pares realizate de țări, precum și colectarea și schimbul de date comparabile la nivel global cu privire la pierderile legate de dezastre și la riscuri.
Concentrarea asupra rezultatelor: Comisia propune introducerea unor obiective și a unor acțiuni măsurabile pentru a reduce riscurile de dezastre.
Măsurile de reducere a riscurilor de dezastre ar trebui să contribuie la o creștere durabilă și inteligentă: toate infrastructurile și proiectele majore ar trebui să fie sensibile la riscuri și rezistente la schimbări climatice și la catastrofe (adică să fie realizate astfel încât să reziste cât mai bine la dezastre). Tehnologiile inovatoare și instrumentele de sprijinire a gestionării dezastrelor ar trebui să fie încurajate în continuare (instalarea unor sisteme de avertizare timpurie, infrastructură ecologică, infrastructuri și clădiri rezistente, comunicarea riscurilor etc.), pentru a contribui la creșterea oportunităților de afaceri și la o creștere ecologică.
O atenție deosebită acordată celor mai vulnerabili: Comisia dorește, de asemenea, ca noul cadru de acțiune de la Hyogo să țină mai bine seama de problemele de gen și să fie orientat către grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele fără adăpost și cele afectate de sărăcie. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită consolidării rezilienței în toate zonele urbane și în zonele rurale vulnerabile, precum și în zonele de coastă.
Alături de dezastrele naturale, un cadru internațional cuprinzător ar trebui să abordeze și conflictele și alte forme de violență și de fragilitate a statelor (țări ale căror capacități și instituții de stat sunt slabe), precum și riscurile tehnologice (de exemplu, cele nucleare), insecuritatea alimentară și nutrițională și epidemiile.
CONTEXT
UE susține cadrul de acțiune de la Hyogo, care promovează reducerea riscurilor de catastrofe și conștientizarea acestora în întreaga lume. De asemenea, Uniunea încurajează includerea reducerii riscurilor în cadrul post-2015 pentru eradicarea sărăciei și dezvoltare durabilă. În acest context, în 2014, Comisia Europeană a publicat o comunicare privind cadrul de acțiune de la Hyogo post-2015: gestionarea riscurilor în vederea obținerii rezilienței. Aceasta contribuie la conturarea unei poziții comune a UE în cadrul negocierilor internaționale cu privire la noul cadru internațional (al ONU) pentru reducerea riscurilor de dezastre.
Cadrul de acțiune de la Hyogo (CAH) „Consolidarea rezilienței națiunilor și comunităților în fața catastrofelor” este un plan pe 10 ani adoptat de 168 de țări membre ale ONU care s-au angajat voluntar să lucreze pe cinci priorități de acțiune pentru a transforma lumea într-un loc mai sigur în fața calamităților naturale și a consolida reziliența în caz de dezastre. CAH, care acoperă perioada 2005-2015, este înlocuit de cadrul post-2015 pentru reducerea riscurilor de dezastre, aprobat cu ocazia celei de a treia Conferințe mondiale privind reducerea riscurilor de dezastre de la Sendai (Japonia), în perioada 14-18 martie 2015.
ACTE CONEXE
Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii (JO L 347, 20.12.2013, pp. 924-947).
Data ultimei actualizări: 08.12.2014