Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Combaterea foametei în țările în curs de dezvoltare: angajamente de securitate privind alimentele în UE

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Combaterea foametei în țările în curs de dezvoltare: angajamente de securitate privind alimentele în UE

În 2010, Uniunea Europeană (UE) și țările UE au încercat să soluționeze provocările ridicate de securitatea alimentară și nutrițională (FNS) prin adoptarea unui cadru de politică privind securitatea alimentară la nivelul UE. De asemenea, un plan de punere în aplicare a acestei politici a fost aprobat în 2013, sub forma unui document de lucru al serviciilor Comisiei, denumit „Sporirea securității alimentare și nutriționale prin acțiuni UE: implementarea angajamentelor noastre” .

ACT

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Îndeplinirea angajamentelor politice ale UE în materie de securitate alimentară și nutrițională: primul raport bienal [COM(2014) 712 final,, 2.12.2014].

SINTEZĂ

În 2010, Uniunea Europeană (UE) și țările UE au încercat să soluționeze provocările ridicate de securitatea alimentară și nutrițională (FNS) prin adoptarea unui cadru de politică privind securitatea alimentară la nivelul UE. De asemenea, un plan de punere în aplicare a acestei politici a fost aprobat în 2013, sub forma unui document de lucru al serviciilor Comisiei, denumit „Sporirea securității alimentare și nutriționale prin acțiuni UE: implementarea angajamentelor noastre” .

Primul raport comun la nivel țărilor UE prezintă principalele rezultate ale implementării angajamentelor privind politica FNS în 2012.

CARE ESTE OBIECTIVUL RAPORTULUI?

La nivel global, 1 persoană din 8 suferă de foame în fiecare zi - în mare parte în Africa Subsahariană și în Asia de Sud. Foamea nu afectează doar indivizii. Aceasta, de asemenea, cauzează o povară gravă din punct de vedere economic asupra comunităților și a dezvoltării durabile a țărilor. Prin urmare, politica FNS este o prioritate cheie a cooperării pentru dezvoltarea UE.

Politica FNS a UE are în vedere garantarea accesului tuturor la alimente nutritive, în cantitate suficientă și la un preț accesibil. Prin intermediul asistenței acordate, UE urmărește consolidarea rezistenței la crizele alimentare și se are în vedere ajutarea țărilor pentru ca cetățenii acestora să nu sufere de foamete.

S-a instituit un plan UE. Acesta se concentrează pe șase priorități:

  • 1.

    îmbunătățirea rezilienței micilor agricultori și a subzistenței rurale (de exemplu, asigurând oamenilor din regiunile rurale uneltele necesare pentru gestionarea și diversificarea culturilor, reducerea pierderilor de după recoltare și îmbunătățirea structurilor de depozitare);

  • 2.

    sprijinirea unei guvernanțe eficace (de exemplu, contribuire la asigurarea unei conduceri și elaborări de politici realizate în mod responsabil);

  • 3.

    sprijinirea agriculturii regionale și a politicilor FNS;

  • 4.

    consolidarea mecanismelor de protecție socială pentru FNS (adică dezvoltarea unor sisteme cuprinzătoare de protecție socială, deținute și conduse la nivel național, care sprijină persoanele cele mai vulnerabile în perioade de greutăți);

  • 5.

    îmbunătățirea nutriției în special pentru mame, sugari și copii;

  • 6.

    îmbunătățirea coordonării între actorii umanitari și cei care sprijină dezvoltarea pentru a consolida reziliența și a promova FNS sustenabil.

Primul raport comun la nivelul țărilor UE prezintă o analiză a alinierii donatorilor UE cu cele șase priorități ale planului și a consecvenței cu obiectivul UE de cooperare pentru dezvoltare „Cei trei C” (coerență, complementaritate și coordonare). Obiectivul acestuia este îmbunătățirea eficienței intervențiilor UE.

REZULTATE-CHEIE ALE RAPORTULUI

Principalele rezultate enumerate în acest prim raport privind punerea în aplicare sunt legate de angajamentele UE și ale țărilor UE.

  • politica FNS la nivelul UE este o componentă semnificativă a cooperări pentru dezvoltare în UE, cu aproximativ 3,4 miliarde de euro cheltuiți în mai mult de 115 țări doar în 2012 (țările din Africa subsahariană primesc o mare parte din sprijin);
  • majoritatea intervențiilor s-au axat pe trei priorități în 2012: îmbunătățirea rezilienței micilor agricultori și a subzistenței rurale (60 % din intervenție), îmbunătățirea nutriției (14 %) și sprijinirea guvernanței eficiente (12 %);
  • donatorii UE pot să funcționeze mai eficient, fie în comun sau individual și au posibilitatea să-și consolideze complementaritatea pe teren sub conducerea țărilor partenere;
  • cercetarea, extinderea (servicii de consultanță și asistență) și inovarea axate pe cerere necesită mai multă atenție în ceea ce privește investițiile și impactul local;
  • dialogul cu părțile interesate din plan național este un avantaj clar, în special cu organizațiile de fermieri, ONG-urile locale și internaționale și sectorul privat, de exemplu, cu privire la formularea și implementarea programelor naționale;
  • coordonarea donatorilor UE trebuie să se axeze pe împărtășirea informațiilor la nivel de țară;
  • programarea în comun în FNS trebuie consolidată pentru a obține cadre, monitorizări și evaluări mai eficiente, utilizând o abordare bazată pe rezultate;
  • raportarea comună la nivelul UE privind FNS trebuie să se axeze pe anumite teme, rezultate și analiza impactului;
  • UE și țările UE trebuie să acționeze într-un singur glas pentru a asigura un ajutor UE cu o acoperire superioară și mai vizibilă;

Pentru informații suplimentare, consultați pagina web a Directoratului General pentru Cooperare și Dezvoltare Internaționale.

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European: Un cadru de politică al UE în vederea sprijinirii țărilor în curs de dezvoltare în eforturile acestora de a răspunde provocărilor pe care le ridică securitatea alimentară [COM(2010) 127 final, 31.3.2010].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Abordarea UE în materie de reziliență - Să învățăm din crizele în domeniul securității alimentare [COM(2012) 586 final, 3.10.2012].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Consolidarea nutriției mamei și a copilului în cadrul asistenței externe: un cadru de politică al UE [COM(2013) 141 final, 12.3.2013].

Document de lucru al serviciilor Comisiei: Sporirea securității alimentare și nutriționale prin acțiuni UE: implementarea angajamentelor noastre [SWD(2013) 104 final, 27.3.2013].

Document de lucru al serviciilor Comisiei: Plan de acțiune privind nutriția [SWD(2014) 234 final, 3.7.2014].

Document de lucru al serviciilor Comisiei: Însoțirea documentului Raport al Comisiei către Consiliu și Parlament privind implementarea angajamentelor politice ale UE în materie de securitate alimentară și nutrițională: primul raport bienal [SWD(2014) 343 final, 2.12.2014].

Data ultimei actualizări: 23.07.2015

Top