EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Pescuitul în Atlanticul de Nord-Est – norme privind stocurile de specii de adâncime și apele internaționale

Pescuitul în Atlanticul de Nord-Est – norme privind stocurile de specii de adâncime și apele internaționale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2016/2336 – norme pentru protejarea stocurilor de specii de adâncime și a ecosistemelor marine vulnerabile

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul urmărește să asigure exploatarea durabilă a stocurilor de adâncime, reducând în același timp impactul de mediul al acestor activități de pescuit asupra ecosistemelor marine vulnerabile (EMV)* în apele adânci și îmbunătățind baza de informații pentru evaluare științifică prin colectarea de date.
  • Acesta abrogă și înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 2347/2002, care stabilește normele privind accesul la stocurile de pești de adâncime din Uniunea Europeană (UE).

ASPECTE-CHEIE

  • Pescuitul la adâncime cu traule de fund (mai precis, unelte proiectate pentru a captura specii aflate pe sau în apropiere de fundul mării) la adâncimi mai mari de 800 metri de la suprafața apei este interzis.
  • Pe baza celor mai bune avize științifice disponibile, Comisia Europeană a stabilit în 2022, prin Regulamentul (UE) 2022/1614, lista zonelor în care se știe că apar sau pot să apară EMV în apele UE. Aceste zone sunt interzise pentru unelte de fund care se utilizează în apele UE la o adâncime mai mare de 400 metri.
  • Se introduc două tipuri de autorizații de pescuit pentru:
    • navele care debarcă peste 8 % specii de adâncime în orice campanie de pescuit și cel puțin 10 tone în anul calendaristic în cauză (autorizație direcționată); și
    • nave care au capturi accidentale* de specii de adâncime, care fac obiectul unei flexibilități de 15 % pentru cantități mai mari de 10 tone (autorizație privind captura accidentală).
  • Capacitatea de pescuit este limitată pe baza capacității navelor care au debarcat mai mult de 10 tone de specii de adâncime în perioada 2009-2011.
  • Pescuitul de adâncime direcționat este limitat la zone (cunoscute drept „zone-amprentă”) în care acesta a fost practicat în perioada 2009-2011.
  • Statele membre ale UE pot prezenta Comisiei, în numele flotelor lor de pescuit, o cerere pentru desfășurarea activităților de pescuit experimental în afara zonei-amprentă. Cererile trebuie să fie însoțite de o evaluare a impactului și să indice durata estimată a activităților de pescuit experimental și numărul estimat de nave care vor participa și capacitatea acestora. Comisia stabilește condițiile aplicabile respectivelor activități de pescuit prin intermediul unor acte de punere în aplicare. Durata pescuitului experimental va fi limitată la maximum un an (putând fi reînnoită o singură dată).
  • Navele au obligația de a raporta interacțiunile* EMV aflate la o adâncime de peste 400 metri și de a trece la o zonă alternativă la cel puțin cinci mile marine de zona în care a avut loc interacțiunea.
  • Regulamentul introduce norme mai stricte, inclusiv:
    • restricții privind transbordarea*;
    • raportarea în timp real cu privire la utilizarea cotelor;
    • monitorizarea capturilor raportate eronat;
    • programe specifice de control și de inspecție.
  • Cantitățile care depășesc 100 kg de specii de adâncime pot fi debarcate doar în porturile desemnate. Intenția de debarcare trebuie notificată cu cel puțin patru ore în avans și, respectiv, o oră în avans pentru navele de maximum 12 metri.
  • Autorizația de pescuit poate fi retrasă pentru o perioadă de cel puțin două luni în caz de nerespectare a condițiilor stabilite referitoare la:
    • utilizarea unor unelte de pescuit inadecvate;
    • zonele de operare și limitele de captură;
    • neluarea unui observator la bord.
  • De asemenea, acesta stabilește norme privind standardele de colectare a datelor și cerințe privind prezența observatorilor pentru a asigura colectarea în timp util de date relevante și exacte cu privire la capturile și capturile accidentale de specii de adâncime. Este necesar să se colecteze date și pe parcursul interacțiunilor cu EMV într-un procent de cel puțin 20 % pentru navele direcționate care utilizează traule de fund sau setci de fund și o acoperire de 10 % pentru celelalte nave. Această acoperire poate fi adaptată de către Comisie pe baza unor avize științifice.
  • Măsurile de mai sus privesc apele UE și anumite zone acoperite de Comitetul pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului unde pescuiesc navele UE. În zona Comisiei pentru pescuit în Atlanticul de Nord-Est, normele existente privind permisele de pescuit, porturile desemnate și colectarea de date se aplică în continuare, împreună cu o creștere a prezenței observatorilor de până la 20 %.
  • Regulamentul a fost evaluat pentru a determina măsura în care au fost atinse obiectivele acestuia. Evaluarea, publicată în mai 2021, este disponibilă pe site-ul dedicat: pescuitul de adâncime.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 12 ianuarie 2017.

CONTEXT

  • Politica comună în domeniul pescuitului a UE a fost reformată, iar la 1 ianuarie 2014 a intrat în vigoare un nou regulament de bază [Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 – a se vedea sinteza]. Printre altele, acesta a instituit o obligație de debarcare și o obligație pentru gestionarea durabilă a tuturor stocurilor din apele UE.
  • Pescuitul de adâncime în zona Atlanticului de Nord-Est se desfășoară atât în apele UE, cât și în apele internaționale reglementate prin acorduri în cadrul Comisiei pentru pescuit în Atlanticul de Nord-Est. Economia mai multor comunități pescărești depinde, într-o anumită măsură, de pescuitul de adâncime. Acest tip de pescuit este dominat de flotele costiere tradiționale și de marile traulere nomade, iar acestea generează circa 1 % din debarcările provenite din Atlanticul de Nord-Est.

TERMENI-CHEIE

Ecosisteme marine vulnerabile. Ecosisteme marine din apele de adâncime, definite prin fragilitate fizică și funcțională, care riscă să fie afectate din cauza interacțiunii cu unelte de pescuit.
Capturi accidentale. Capturi de pește și specii marine nedorite, care au fost capturate neintenționat.
Interacțiune. Capturi ale unor cantități de specii indicatoare de EMV care depășesc pragurile stabilite.
Transbordare. Transferul unei capturi de pe o navă de pescuit mai mică pe o navă mai mare, care ulterior încorporează captura într-un lot mai mare destinat expedierii.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2016/2336 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2016 de stabilire a unor condiții specifice privind pescuitul stocurilor de specii de adâncime din Atlanticul de Nord-Est și a unor dispoziții referitoare la pescuitul în apele internaționale din zona Atlanticului de Nord-Est și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2347/2002 al Consiliului (JO L 354, 23.12.2016, pp. 1-19).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1614 al Comisiei din 15 septembrie 2022 de determinare a zonelor de pescuit de adâncime existente și de stabilire a unei liste a zonelor în care există sau este posibil să existe ecosisteme marine vulnerabile (JO L 242, 19.9.2022, pp. 1-141).

Regulamentul (UE) 2016/72 al Consiliului din 22 ianuarie 2016 de stabilire, pentru anul 2016, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/104 (JO L 22, 28.1.2016, pp. 1-165).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2016/72 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2016/2285 al Consiliului din 12 decembrie 2016 de stabilire, pentru 2017 și 2018, a posibilităților de pescuit pentru navele Uniunii în ceea ce privește anumite stocuri de pești de adâncime și de modificare a Regulamentului (UE) 2016/72 al Consiliului (JO L 344, 17.12.2016, pp. 32-45).

Regulamentul (UE) nr. 1367/2014 al Consiliului din 15 decembrie 2014 de stabilire, pentru anii 2015 și 2016, a posibilităților de pescuit pentru navele Uniunii în ceea ce privește anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 366, 20.12.2014, pp. 1-14).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 21.10.2022

Top