This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Rules of procedure of the EU’s General Court
Regulamentul de procedură al Tribunalului UE
Regulamentul de procedură al Tribunalului UE
Regulamentul de procedură al Tribunalului
Dispoziții practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură al Tribunalului
Modificare a Regulamentului de procedură al Tribunalului
Modificare a Regulamentului de procedură al Tribunalului
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului
Regulamentul de procedură guvernează normele cu privire la organizarea internă a Tribunalului și modul în care acesta reglementează contenciosul dedus judecății sale. Tribunalul are competența jurisdicțională de a se pronunța cu privire la:
Dispozițiile practice completează regulamentul de procedură. Acestea sunt concepute pentru a se asigura că acestea din urmă sunt puse în aplicare în mod corespunzător și pentru a garanta că procedurile judiciare se desfășoară fără probleme și în mod eficient.
Alături de Curtea de Justiție, Tribunalul este una dintre instanțele UE care alcătuiesc Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Scopul acestora este să asigure o interpretare și o aplicare uniforme ale legislației UE.
Organizarea Tribunalului
Compunerea
De la 1 septembrie 2019, ca parte a reformei sistemului judiciar al UE, introdusă de Regulamentul (UE, Euratom) 2015/2422, Tribunalul este alcătuit din doi judecători din fiecare stat membru. Judecătorii aleg dintre ei un președinte și un vicepreședinte, pentru o perioadă de trei ani. Judecătorii trebuie să își exercite funcțiile cu imparțialitate și în mod independent. În cazuri excepționale, unui judecător i se poate atribui rolul de avocat general*. Judecătorii numesc un grefier* pe un mandat de șase ani.
Constituirea camerelor
Cauzele cu care este sesizat Tribunalul sunt judecate de camere în complet de 3 sau de 5 judecători, sau, în unele cazuri, de judecătorul unic. Judecătorii îi aleg pe președinții camerelor. Pentru fiecare cauză, se desemnează un judecător raportor (care pregătește proiectul inițial al hotărârii). De asemenea, o cauză cu care este sesizat Tribunalul poate fi trimisă Marii Camere (15 judecători) atunci când acest lucru se impune datorită complexității juridice sau importanței cauzei.
Normele au fost modificate în 2023, în parte pentru a se asigura că specializarea parțială a camerelor decisă de Tribunal nu devine redundantă atunci când componența camerelor se schimbă la fiecare trei ani.
Deliberările Tribunalului
Deliberările Tribunalului sunt secrete. Ca urmare a acestor discuții, judecătorii pronunță o hotărâre unică.
Regimul lingvistic
Reclamantul poate alege oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE ca limbă de procedură. Această limbă se utilizează în argumentele scrise și orale efectuate de către părți și în comunicările Tribunalului cu părțile.
În cazul în care o cerere depusă de o instituție se referă la o clauză dintr-un contract încheiat de către sau în numele UE, indiferent dacă acest contract este reglementat de dreptul public sau privat, în conformitate cu articolul 272 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, limba de procedură trebuie să fie limba contractului. În cazul în care acest contract a fost redactat în mai multe limbi, solicitantul poate alege între ele.
Drepturi și obligații ale agenților și avocaților
Agenții (care reprezintă statele membre sau instituțiile UE) și avocații se bucură de imunitate pentru afirmațiile orale și înscrisuri depuse cu privire la cauză. Înscrisurile și documentele referitoare la procedură sunt exceptate de la percheziție și sechestru.
Avocații trebuie să prezinte un document care certifică faptul că au dreptul să își exercite profesia în fața unei instanțe a unui stat membru.
Procedura
Procedura poate include unele dintre sau toate etapele enumerate mai jos.
Suspendarea sau alte măsuri provizorii
Litigiul privind drepturi de proprietate intelectuală
Mecanismul cauzelor-pilot și audierile comune
În cazul în care două sau mai multe cauze aflate pe rolul Tribunalului ridică aceeași problemă de drept, iar Curtea dorește să evite ca aceste cauze să fie tratate în paralel, una sau mai multe cauze pot fi amânate, până la soluționarea cauzei care se pretează cel mai bine la examinarea acestei probleme și care este identificată ca fiind cauza-pilot.
Se pot organiza audieri comune a două sau mai multe cauze similare pentru a permite ca anumite cauze să fie tratate mai eficient.
Videoconferințe
În cazul în care, din motive de sănătate, de securitate sau din alte motive grave, reprezentantul unei părți nu poate participa personal la o audiere, acesta poate fi autorizat, la cerere, să ia parte la audiere prin videoconferință.
e-Curia
Din 2018 este obligatorie folosirea e-Curia, o aplicație a Curții de Justiție a Uniunii Europene care permite reprezentanților părților în cauzele aduse în fața Tribunalului să facă schimb de acte de procedură cu grefa Tribunalului exclusiv prin mijloace electronice.
Dispoziții practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură
Acestea explică, detaliază și completează anumite dispoziții ale regulamentului de procedură. Multe dintre dispozițiile practice se referă la aspecte cum ar fi depunerea documentelor și a obiectelor de procedură, prezentarea și traducerea acestora și interpretarea în cadrul audierilor.
Din 2015, acestea au fost modificate de mai multe ori, cel mai recent în noiembrie 2022, pentru a completa sau a se adapta la noile norme privind tratamentul datelor, audierile comune și videoconferințele pentru audieri. Ultimele modificări clarifică modul în care trebuie îndeplinite anumite sarcini ale grefei, în special cele referitoare la ținerea registrului, la păstrarea și la inspecția dosarului cauzei, în special având în vedere modificările aduse în timpul pandemiei COVID-19. De asemenea, acestea iau în considerare evoluțiile care decurg din digitalizarea procesului judiciar.
Regulamentul de procedură se aplică de la 1 iulie 2015. Acesta a înlocuit regulamentul inițial, care data din 2 mai 1991. Ultimele modificări au intrat în vigoare la 1 aprilie 2023.
Regulamentul de procedură se aplică de la 1 iulie 2015. Modificările din 2022 au intrat în vigoare la 1 aprilie 2023.
Pentru informații suplimentare, consultați:
Regulamentul de procedură al Tribunalului (JO L 105, 23.4.2015, pp. 1-66)
Dispoziții practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 152, 18.6.2015, pp. 1-30)
Modificare a Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 217, 12.8.2016, p. 71)
Modificarea Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 217, 12.8.2016, p. 72)
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 217, 12.8.2016, pp. 73-77)
Modificări ale Dispozițiilor practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 217, 12.8.2016, pp. 78-80)
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 240, 25.9.2018, p. 67)
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 240, 25.9.2018, pp. 68-71)
Modificări ale Dispozițiilor practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 294, 21.11.2018, pp. 23-43)
Modificări ale Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 44, 14.2.2023, pp. 8-14).
Modificări ale Dispozițiilor practice de punere în aplicare a Regulamentului de procedură al Tribunalului (JO L 73, 10.3.2023, pp. 58-66)
Regulamentul (UE, Euratom) 2016/1192 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 privind transferul către Tribunal al competenței de a se pronunța în primă instanță asupra litigiilor dintre Uniunea Europeană și agenții acesteia (JO L 200, 26.7.2016, pp. 137-139)
Regulamentul (UE, Euratom) 2015/2422 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2015 de modificare a Protocolului nr. 3 privind Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene (JO L 341, 24.12.2015, pp. 14-17)
Data ultimei actualizări: 31.03.2023