Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XG1215(07)

    Copiii – încurajarea activităților fizice și sportive

    Copiii – încurajarea activităților fizice și sportive

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Concluzii – încurajarea aptitudinilor motrice și a activităților fizice și sportive ale copiilor

    CARE ESTE OBIECTIVUL ACESTOR CONCLUZII?

    • Concluziile încurajează parcurgerea unor etape astfel încât toți copiii (inclusiv cei cu handicap) să practice o activitate fizică pentru a preveni problemele de sănătate și de dezvoltare.
    • Acestea pun accent pe predarea în școli și în organizații sportive a importanței aptitudinilor motrice și a activităților fizice și sportive.

    ASPECTE-CHEIE

    • Țările UE sunt încurajate să dezvolte strategii care să sublinieze și să promoveze importanța activităților fizice de îmbunătățire a stării de sănătate în propriile sectoare de educație, de tineret și de sănătate.
    • La luarea în considerare a noilor măsuri politice în acest context, țările UE, Comisia Europeană și Președinția Consiliului UE sunt încurajate să ia act de recomandările grupului de experți pentru activitatea fizică care întărește sănătatea, care prezintă constatări bazate pe dovezi și opțiuni practice care pot fi avute în vedere.
    • Comisia este încurajată să amelioreze baza de cunoștințe și apoi să promoveze și să sprijine schimbul de bune practici în ceea ce privește aptitudinile motrice și educația fizică a copiilor în întreaga UE.
    • Organizațiile sportive sunt încurajate să promoveze sportul și activitățile fizice care au ca scop combaterea stilului de viață sedentar al copiilor, prin inițiative și parteneriate cu sectoarele de educație, de tineret și de sănătate din țările UE.

    CONTEXT

    În pofida tendinței copiilor de a fi activi din punct de vedere fizic, activitatea fizică a acestora a scăzut în ultimii 20 de ani, în mare măsură din cauza noilor tipare de recreere (televiziunea, jocurile video, internetul etc.). Obezitatea în rândul copiilor a crescut de la 8 % în 1990 la 12 % în 2010.

    În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a identificat activitatea fizică insuficientă ca fiind al patrulea factor principal de risc pentru boli și deces prematur pe plan global. În spațiul UE, aproape 7 % din bugetele naționale de sănătate se cheltuie pe tratarea bolilor legate de obezitate.

    ACTUL PRINCIPAL

    Concluziile Consiliului privind promovarea aptitudinilor motrice și a activităților fizice și sportive ale copiilor (JO C 417, 15.12.2015, pp. 46-51)

    Data ultimei actualizări: 16.08.2016

    Sus