Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0904

    Rolul raportului privind mecanismul de alertă (RMA)

    Statutul juridic al documentului Această sinteză a fost arhivată și nu va fi mai fi actualizată, deoarece documentul pe care îl sintetizează nu mai este în vigoare sau nu mai reflectă situația actuală.

    Rolul raportului privind mecanismul de alertă (RMA)

    Raportul privind mecanismul de alertă este punctul de plecare al ciclului anual al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) care vizează detectarea proactivă a dezechilibrelor macroeconomice excesive din Uniunea Europeană (UE).

    ACT

    Raport al Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană și Comitetul Economic și Social European - Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2015 [elaborat în conformitate cu articolele 3 și 4 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice] [COM(2014) 904 final din 28.11.2014]

    SINTEZĂ

    Raportul privind mecanismul de alertă este punctul de plecare al ciclului anual al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) care vizează detectarea proactivă a dezechilibrelor macroeconomice excesive din Uniunea Europeană (UE).

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI RAPORT?

    Raportul lansează ciclul anual al PDM. PDM are drept scop identificarea și remedierea dezechilibrelor care împiedică funcționarea eficientă a economiilor țărilor UE și a economiei UE per ansamblu și care pot pune în pericol funcționarea uniunii economice și monetare.

    RMA se publică la începutul fiecărui semestru european pentru coordonarea politicilor economice, împreună cu analiza anuală a creșterii. Pe baza unei interpretări din perspectivă economică a unui tablou de bord cu indicatori, raportul identifică țările UE care pot fi afectate de dezechilibre care necesită într-o a doua etapă o evaluare aprofundată care să investigheze mai detaliat riscurile și ajustarea dezechilibrelor.

    Tabloul de bord include 11 indicatori principali, însoțiți de un set mai larg de indicatori secundari, care acoperă în linii mari sfera dezechilibrelor. Acesta include dezechilibrele externe (contul curent, datoria externă, rezultatele la export și indicatorii de competitivitate), dezechilibrele interne (piețele locuințelor, datoria privată, datoria publică, indicatorii privind aspectele legate de sectorul financiar), precum și aspectele legate de ajustări (șomajul).

    ASPECTE-CHEIE

    Principalele constatări ale acestui RMA din noiembrie 2014 sunt următoarele:

    • dezechilibrele macroeconomice rămân o problemă gravă și subliniază necesitatea unei politici decisive, cuprinzătoare și coordonate la nivelul UE;
    • menținerea competitivității rămâne o preocupare majoră, în special pentru țările UE care se confruntă cu dezechilibre externe importante;
    • nivelurile ridicate ale datoriei publice și private din majoritatea țărilor UE, precum și datoriile externe mari care se înregistrează în multe țări constituie în continuare slăbiciuni substanțiale care îngreunează creșterea, crearea de locuri de muncă și stabilitatea financiară;
    • șomajul și alți indicatori sociali sunt în continuare foarte îngrijorători în multe țări ale UE;
    • promovarea investițiilor eficiente pentru restabilirea potențialului de creștere reprezintă o prioritate-cheie.

    Pe baza interpretării din perspectivă economică a tabloului de bord din cadrul PDM, Comisia a concluzionat că:

    • bilanțurile aprofundate sunt justificate în cazul următoarelor 16 țări ale UE: Belgia, Bulgaria, Germania, Irlanda, Spania, Franța, Croația, Italia, Ungaria, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit (1);
    • în cazul țărilor care primesc asistență financiară (Grecia și Cipru), monitorizarea dezechilibrelor și a măsurilor corective se desfășoară în contextul programelor de ajustare macroeconomică ale acestora;
    • pentru alte țări ale UE, nu este necesară o analiză suplimentară în contextul PDM;
    • bilanțurile aprofundate au fost publicate în 27 februarie 2015 și integrate în rapoartele de țară ale Comisiei.

    Concluziile RMA trebuie să fie examinate de către Eurogrup (dacă acestea vizează țările din zona euro) și de către miniștrii afacerilor economice și financiare din UE. Luând în considerare reacțiile acestora, Comisia analizează țările UE vizate pentru a stabili dacă există dezechilibre sau dezechilibre excesive. Constatările sunt luate în considerare în recomandările specifice fiecărei țări emise în cadrul semestrului european.

    CONTEXT

    Pachetul de șase ” a intrat în vigoare în decembrie 2011. Acesta a introdus o supraveghere mai amplă a politicilor economice pentru detectarea proactivă a problemelor legate în principal de bulele imobiliare sau de o pierdere în materie de competitivitate. Raportul privind mecanismul de alertă face parte din exercițiul periodic de monitorizare din cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM).

    Pentru mai multe informații:

    Data ultimei actualizări: 20.05.2015



    (1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

    Sus