EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1369

Măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze

Măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2022/1369 al Consiliului privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul vizează garantarea aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene (UE), aplicarea unei reduceri voluntare a cererii și îmbunătățirea coordonării, monitorizării și raportării privind măsurile naționale de reducere a cererii de gaze. Acesta introduce posibilitatea de a declara o alertă la nivelul UE care declanșează obligativitatea privind reducerea cererii la nivelul UE.
  • Regulamentul a fost adoptat inițial pe fondul escaladării agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei în primăvara anului 2022, care a condus la o scădere semnificativă a aprovizionării cu gaze, în încercarea deliberată de a utiliza aceasta ca armă politică. Acesta s-a aplicat pe o durată de un an de la 9 august 2022.
  • Regulamentul de modificare (UE) 2023/706 a prelungit cu încă un an obiectivul voluntar al statelor membre ale UE de reducere a emisiilor de gaze naturale și a menținut posibilitatea Consiliului Uniunii Europene de a declanșa o alertă la nivelul UE.

ASPECTE-CHEIE

Reducerea voluntară a cererii

În conformitate cu Regulamentul de modificare (UE) 2023/706, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a reduce consumul de gaze cu cel puțin 15 % în perioada de la 1 aprilie 2023 până la 31 martie 2024 (perioada de reducere) față de media din perioada de la 1 aprilie 2017 până la 31 martie 2022 (perioada de referință).

Aceasta urmează reducerilor efective ale cererii de gaze în întreaga UE de peste 15 % în perioada august 2022 – ianuarie 2023, în cadrul perioadei inițiale reglementate de Regulamentul (UE) 2022/1369.

Reducerea obligatorie a cererii în cazul în care UE declară o alertă

În cazul unei alerte la nivelul UE, fiecare stat membru este obligat să reducă consumul de gaze cu cel puțin 15 % față de consumul de gaze din perioada de referință. Orice reducere a cererii realizată de statele membre în perioada anterioară declarării alertei trebuie să fie luată în considerare în scopul reducerii obligatorii a cererii.

Consiliul poate declara o alertă la nivelul UE, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene. Comisia trebuie să prezinte o asemenea propunere dacă consideră că există:

  • un risc substanțial de deficit grav de aprovizionare cu gaze; sau
  • o cerere de gaze excepțional de ridicată care conduce la o deteriorare semnificativă a situației aprovizionării cu gaze.

De asemenea, Comisia are obligația să transmită o propunere de declarare a unei alerte la nivelul UE la cererea a cel puțin cinci autorități competente ale statelor membre care au declarat o alertă la nivel național în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938 (a se vedea sinteza).

De asemenea, Comisia va consulta grupurile de risc relevante prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/1938 și Grupul de coordonare pentru gaz.

Excepții

Excepții de la reducerea obligatorie cu 15 % includ cazuri în care:

  • sistemul energetic al unui stat membru este sincronizat numai cu sistemul energetic al unei țări din afara UE și apoi sincronizarea încetează, dacă excepția este necesară pentru asigurarea funcționării sigure și fiabile a sistemului;
  • un stat membru nu este interconectat în mod direct la un sistem interconectat de gaze al oricărui alt stat membru.

Un stat membru își poate diminua consumul de referință de gaze utilizat pentru calcularea reducerii obligatorii a cererii:

  • cu volumul de gaze egal cu diferența dintre obiectivul său intermediar pentru 1 august 2022 și volumul real de gaze înmagazinate la 1 august 2022, dacă își îndeplinește obiectivul intermediar la data respectivă;
  • cu volumul de gaze consumate ca materie primă* în cursul perioadei de referință.

Poate fi aplicată o derogare parțială, temporară sau completă atunci când un stat membru se confruntă cu o criză de energie electrică, în cazul în care nu există alternative economice pentru înlocuirea gazului necesar pentru producerea de energie electrică fără a pune în pericol în mod grav securitatea aprovizionării.

Se aplică termene pentru ca statele membre să notifice Comisia dacă doresc să solicite excepții pe baza consumului de referință de gaze sau a oricăror altor derogări.

Măsuri de reducere a cererii

Autoritatea competentă din fiecare stat membru este responsabilă pentru monitorizarea punerii în aplicare a măsurilor de reducere a cererii.

Statele membre au libertatea de a alege măsurile adecvate pentru a reduce cererea. Acestea trebuie să fie clar definite, transparente, proporționale, nediscriminatorii și verificabile, ținând seama de principiile stabilite în Regulamentul (UE) 2017/1938. În special, măsurile:

  • nu denaturează în mod nejustificat concurența sau piața internă a gazelor;
  • nu pun în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a altor state membre sau a UE;
  • respectă Regulamentul (UE) 2017/1938 în ceea ce privește clienții protejați.

Un client protejat este, în principiu, un client casnic conectat la o sursă de alimentare cu gaz. Statele membre pot include, de asemenea, întreprinderi mici și mijlocii și servicii sociale esențiale, precum și instalații de termoficare care aprovizionează astfel de entități, dacă nu pot trece la alți combustibili decât gazul.

De asemenea, statele membre pot exclude acești clienți de la astfel de măsuri pe baza unor criterii obiective și transparente care țin seama de:

  • importanța economică;
  • impactul perturbărilor asupra lanțurilor de aprovizionare (inclusiv în aval în alte state membre) care sunt esențiale pentru societate;
  • potențialele prejudicii de lungă durată aduse instalațiilor industriale;
  • posibilitățile de a reduce consumul și de a substitui produse în UE.

De asemenea, statele membre trebuie să aibă în vedere:

  • măsuri de reducere a consumului de gaze în sectorul energiei electrice;
  • măsuri de încurajare a înlocuirii combustibililor în industrie;
  • campanii naționale de sensibilizare; și
  • obligații specifice de reducere a încălzirii și răcirii pentru a promova trecerea la alți combustibili și pentru a reduce consumul în sectorul industrial.

Normă nouă pentru cazul specific de creștere a consumului de gaz ca urmare a trecerii de la cărbune la gaz

Regulamentul de modificare (UE) 2023/706 include o nouă normă conform căreia un stat membru poate ajusta consumul de gaz de referință utilizat pentru calcularea obiectivului obligatoriu de reducere a cererii cu volumul de creștere a consumului de gaz care rezultă din trecerea de la cărbune la gazul utilizat pentru sistemul centralizat de termoficare, în cazul în care această creștere este de cel puțin 8 % în perioada de la 1 august 2023 până la 31 martie 2024 în comparație cu consumul mediu de gaz din perioada de referință și în măsura în care această creștere este direct imputabilă schimbării.

Coordonarea, monitorizarea, asigurarea respectării normelor și reexaminarea

Statele membre trebuie:

  • să coopereze între ele în cadrul fiecăruia dintre grupurile de risc relevante;
  • să își actualizeze planurile naționale de urgență stabilite în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938 până cel târziu la 31 octombrie 2022;
  • să consulte Comisia și grupurile de risc relevante înainte de adoptarea planurilor de urgență revizuite;
  • să monitorizeze punerea în aplicare a măsurilor de reducere a cererii pe teritoriul lor, raportând Comisiei o dată la două luni.

În cazul în care se declară o alertă la nivelul UE, raportarea trebuie transmisă lunar.

Statele membre pot include în rapoartele lor o defalcare a consumului de gaze pe sectoare.

În cazul în care Comisia identifică un risc ca un stat membru să nu fie în măsură să își îndeplinească obligația de reducere a cererii, Comisia solicită statului membru în cauză să prezinte un plan care să stabilească o strategie pentru îndeplinirea acelei obligații.

Comisia trebuia să efectueze o revizuire a acestui regulament în lumina situației generale a aprovizionării cu gaze naturale a UE și să prezinte Consiliului un raport cu privire la principalele concluzii ale acestei revizuiri până la 1 martie 2024. Pe baza acestui raport, Comisia urma să decidă dacă va propune prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1369.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Regulamentul (UE) 2022/1369 s-a aplicat de la 9 august 2022 și Regulamentul de modificare (UE) 2023/706 s-a aplicat de la 1 aprilie 2023.
  • Regulamentul de modificare (UE) 2023/706 s-a aplicat până la 31 martie 2024.

CONTEXT

În pofida reducerii cererii realizate în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1369 în cursul iernii 2022-23, au persistat îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării cu energie la începutul iernii 2023-24, cu episoade de volatilitate semnificativă în vara și toamna anului 2023, când prețurile au crescut cu peste 50 % în câteva săptămâni.

Revizuirea Comisiei din februarie 2024 (menționată mai sus) a constatat că, în mod colectiv, UE a redus cererea de gaz cu 18 % între august 2022 și decembrie 2023, economisind aproximativ 101 miliarde de metri cubi de gaz. Reducerea, de fapt, a depășit obiectivul stabilit în vara anului 2022 și a fost crucială pentru a menține aprovizionarea stabilă, pentru a stabiliza piețele energetice ale UE și pentru a arăta solidaritate cu Ucraina.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia a propus ca, în loc să se prelungească valabilitatea Regulamentului (UE) 2022/1369, să se adopte o recomandare a Consiliului privind continuarea măsurilor de reducere a cererii de gaze. În consecință, la 25 martie 2024, Consiliul a adoptat recomandarea sa privind continuarea măsurilor coordonate de reducere a cererii de gaze naturale. Acest lucru încurajează statele membre să continue să ia măsuri voluntare pentru a menține o reducere colectivă a cererii de gaze de 15 % față de cererea medie între aprilie 2017 și martie 2022.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Materie primă. „Utilizarea neenergetică a gazelor naturale”, astfel cum se menționează în cadrul calculării bilanțurilor energetice de către Comisie (Eurostat).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2022/1369 al Consiliului din 5 august 2022 privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze (JO L 206, 8.8.2022, pp. 1-10).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2022/1369 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Recomandarea Consiliului din 25 martie 2024 privind continuarea măsurilor coordonate de reducere a cererii de gaze (JO C, C/2024/2476, 27.3.2024).

Raport al Comisiei către Consiliu reexaminarea privind funcționarea Regulamentului (UE) 2022/1369 privind reducerea coordonată a cererii de gaze, modificat prin Regulamentul (UE) 2023/706 [COM(2024) 88 final, 27.2.2024].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor „Să economisim gaz pentru siguranță la iarnă” [COM(2022) 360 final, 20.7.2022].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – REPowerEU Plan [COM(2022) 230 final, 18.5.2022].

Regulamentul (UE) nr. 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010 (JO L 280, 28.10.2017, pp. 1-56).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 (JO L 211, 14.8.2009, pp. 36-54).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 08.02.2024

Sus