Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0768

    Bugetul UE: modul de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii

    Bugetul UE: modul de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Regulamentul stabilește modul de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii pentru a asigura că Uniunea Europeană (UE) primește totalitatea veniturilor la care are dreptul.

    ASPECTE-CHEIE

    Legislația definește soldul unui anumit exercițiu financiar după cum urmează:

    • veniturile totale colectate minus creditele de plată* efectuate plus orice credite pentru respectivul an care pot fi reportate în temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 (a se vedea sinteza). Această valoare poate fi modificată de:
      • valoarea netă a creditelor reportate din exercițiile financiare anterioare care au fost anulate;
      • variațiile cursului de schimb al euro și soldul care rezultă din câștigurile și pierderile rezultate din diferențele de curs valutar.

    Definiția este necesară pentru a implementa articolul 8 al Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 (a se vedea sinteza). Acesta prevede că orice excedent de venituri ale UE față de cheltuielile efective în cursul unui exercițiu financiar este reportat pentru exercițiul financiar următor.

    Statele membre ale UE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că resursele proprii sunt puse pe deplin la dispoziția Comisiei Europene. Următoarele măsuri de control și de supraveghere au fost puse în aplicare:

    • resurse proprii tradiționale (în special taxe vamale):
      • Comisia efectuează inspecții ale statelor membre pentru a se asigura că resursele proprii tradiționale sunt stabilite și puse la dispoziția bugetului UE într-un mod corect și în timp util;
    • taxa pe valoarea adăugată (TVA):
      • Comisia efectuează inspecții împreună cu funcționarii publici și confirmă că operațiunile de calculare a totalului net al TVA-ului colectat s-au efectuat în mod corect și că datele folosite sunt armonizate în mod adecvat cu Regulamentul (UE, Euratom) 2021/769 de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89;
    • deșeurile de ambalaje din plastic:
      • inspecțiile Comisiei sunt efectuate împreună cu funcționarii publici competenți, iar Comisia are acces la documentele și datele necesare și asigură corectitudinea valorilor greutății ambalajelor din plastic care nu sunt reciclate;
    • venitul național brut:
      • Comisia împreună cu statele membre vizate verifică anual dacă există erori de compilare în ceea ce privește sumele totale care i-au fost comunicate și are acces la sursele și metodele folosite.

    Comisia:

    • numește funcționari („agenți autorizați”) și experți naționali detașați pentru a efectua inspecțiile;
    • le furnizează, pentru fiecare inspecție, un mandat scris, în care se precizează identitatea, calitatea oficială și obligația acestora de a respecta normele aplicabile funcționarilor din statul membru în cauză;
    • poate cere sprijinul funcționarilor din alte state membre, în calitate de observatori;
    • respectă principiul confidențialității datelor statistice;
    • subliniază necesitatea de a păstra secretul profesional și de a respecta normele de protecție a datelor.

    Normele privind inspecțiile prevăd următoarele:

    • Comisia notifică în timp util statul membru în cauză.
    • Agenții autorizați care efectuează inspecțiile contactează autoritățile naționale competente.
    • Statele membre se asigură că toate autoritățile lor competente cooperează pe deplin cu agenții autorizați.
    • Rezultatele controalelor și inspecțiilor se aduc la cunoștința statului membru în cauză în termen de 3 luni. Beneficiază de aceeași perioadă pentru a reacționa. Toate statele membre sunt notificate în privința constatărilor.

    Normele privind infracțiunile de fraudă referitoare la resursele proprii tradiționale prevăd că:

    • în termen de 2 luni de la încheierea fiecărui trimestru, statele membre informează Comisia în privința:
      • cazurilor identificate de fraudă și de nereguli de peste 10 000 EUR;
      • progresului cazurilor raportate anterior, inclusiv în privința recuperării, anulării sau nerecuperării;
    • Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a descrie diferite tipuri de fraudă și de nereguli.

    Până la data de 1 martie a fiecărui an, statele membre trebuie să prezinte Comisiei rapoarte anuale detaliate privind inspecțiile resurselor proprii tradiționale din anul anterior. Acestea cuprind date globale și aspecte de principiu referitoare la cele mai importante probleme ce rezultă și în special referitoare la chestiunile care fac obiectul unui litigiu.

    Comisia pregătește o sinteză pe baza rapoartelor naționale și o aduce la cunoștința tuturor statelor membre. Aceasta raportează Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, la fiecare 3 ani, privind experiența inspecțiilor legate de resursele proprii tradiționale.

    Comisia:

    • este asistată de Comitetul consultativ privind resursele proprii și de alte comitete, după caz;
    • înainte de sfârșitul lunii octombrie a fiecărui exercițiu financiar, estimează resursele proprii colectate în întregul exercițiu financiar;
    • poate prezenta o scrisoare de rectificare a proiectului de buget pentru exercițiul financiar următor sau un buget rectificativ pentru exercițiul financiar în curs dacă estimările inițiale se dovedesc inexacte.

    Legislația abrogă Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014. Acesta a acoperit resursele proprii pe parcursul cadrului financiar multianual anterior (2014-2020).

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Credite de plată: plăți efective efectuate beneficiarilor pe parcursul exercițiului financiar actual.

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 608/2014 (JO L 165, 11.5.2021, pp. 1-8)

    DOCUMENTE CONEXE

    Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, pp. 1-10)

    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, pp. 1-222)

    Data ultimei actualizări: 22.07.2021

    Sus