Transpunerea măsurilor de conservare și de executare ale Organizației de Pescuit din Atlanticul de Nord-Vest în legislația UE
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) 2019/833 de instituire a unor măsuri de conservare și executare care se aplică în zona de reglementare a Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
ASPECTE-CHEIE
Domeniul de aplicare
Regulamentul se aplică:
- navele de pescuit din UE utilizate sau destinate utilizării pentru activități de pescuit comercial desfășurate în zona de reglementare NAFO*;
- activități ale navelor maritime non-UE în temeiul Convenției privind viitoarea cooperare multilaterală în domeniul pescuitului din Atlanticul de Nord-Vest în apele sau teritoriul UE.
Monitorizarea
- În cadrul sistemului de monitorizare a navelor maritime, fiecare navă de pescuit care operează în RA trebuie să fie echipată cu un dispozitiv de monitorizare prin satelit, capabil să transmită în mod automat poziția navei către centrul său de monitorizare a pescuitului de teren, cel puțin o dată pe oră.
- Fiecare navă de pescuit trebuie să aibă un jurnal de pescuit, un registru de producție și un plan de arhivare pentru a înregistra activitățile de pescuit în RA.
Conservare și gestionare
- Cu cel puțin zece zile înainte de începerea unei perioade de cercetare în domeniul pescuitului, statele membre ale UE trebuie să informeze Comisia Europeană despre toate navele de cercetare care arborează pavilionul său care sunt autorizate să desfășoare activități de cercetare în RA.
- Statele membre trebuie să notifice imediat Comisiei sfârșitul activităților de cercetare de către orice navă de pescuit angajată temporar în cercetare.
- Este interzisă îndepărtarea înotătoarelor de rechin la bordul navelor și reținerea la bord, transbordarea* sau debarcarea înotătoarelor de rechin complet detașate dintr-o carcasă.
- Navele maritime care pescuiesc în RA trebuie să aibă echipament la bord pentru a prelua uneltele de pescuit pierdute, să depună toate eforturile rezonabile pentru a recupera uneltele pierdute cât mai curând posibil și pentru a nu abandona în mod deliberat uneltele, cu excepția cazurilor în care fac acest lucru din motive de siguranță.
Protecția ecosistemelor marine vulnerabile
- Activitățile exploratorii de pescuit de fund sunt permise numai dacă respectă măsurile de conservare și gestionare adoptate de Comisia NAFO pentru a preveni impactul negativ semnificativ al activităților de pescuit exploratoriu asupra ecosistemelor marine vulnerabile.
- Un observator științific trebuie să se afle la bordul navei, pe durata activității exploratorii de pescuit de fund.
Programul observatorilor
- Fiecare navă de pescuit trebuie să aibă în permanență cel puțin un observator, în timp ce pescuiește în RA.
- Pescuitul nu trebuie să își înceapă activitatea de pescuit înainte ca observatorul să fie prezent la bordul acesteia.
- Observatorii trebuie să fie independenți și imparțiali și să aibă pregătirea, cunoștințele, competența și abilitățile necesare pentru a îndeplini toate atribuțiile, funcțiile și cerințele specificate.
Schema de inspecție și supraveghere comună
- Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului coordonează activitățile de inspecție și supraveghere pentru UE.
- Aceasta poate să înființeze programe comune de inspecție și supraveghere operațională cu statul membru în cauză.
- Inspecția și supravegherea sunt efectuate de inspectori desemnați de UE și notificați către agenție prin programele comune.
Măsuri de conservare și de aplicare
- Articolul 50 din Regulamentul (UE) 2019/833 impune Comisiei să adopte acte delegate pentru a completa regulamentul cu anumite MCE care au fost deja adoptate de NAFO și adresate părților sale contractante și care includ obligații pentru operatorii din sectorul pescuitului.
- Regulamentul delegat (UE) 2020/124, care se aplică de la 9 februarie 2020, și versiunile sale modificate stabilesc aceste măsuri aplicabile în cadrul RA NAFO și conțin norme detaliate privind, de exemplu:
- lista speciilor indicatoare ale ecosistemelor marine vulnerabile;
- formatele de notificare și autorizare a navelor;
- lista speciilor;
- formatul raportului privind capturile;
- formatul raportului de anulare a capturilor;
- modelul standardizat al raportului observatorului;
- raportul observatorului; și
- raportul de inspecție.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Se aplică de la 17 iunie 2019.
Articolul 53, de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1627, se aplică de la 21 iunie 2019.
CONTEXT
TERMENI-CHEIE
Zona de reglementare NAFO (RA). O zonă pentru care se aplică convenția, dar care nu se intră sub jurisdicția națională.
Transbordare. Descărcarea tuturor sau oricăror produse pescărești la bordul unei nave de pescuit către o altă navă de pescuit.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (UE) 2019/833 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 de instituire a unor măsuri de conservare și executare care se aplică în zona de reglementare a Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest, de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1627 și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2115/2005 și (CE) nr. 1386/2007 ale Consiliului (JO L 141, 28.5.2019, pp. 1-41).
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2019/833 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE) 2022/2037 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) 2019/833 de instituire a unor măsuri de conservare și executare care se aplică în zona de reglementare a Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest (JO L 275, 25.10.2022, pp. 11-13).
Regulamentul delegat (UE) 2020/124 al Comisiei din 15 octombrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2019/833 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unor măsuri de conservare și executare care se aplică în zona de reglementare a Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest (JO L 34I, 6.2.2020, pp. 1-78).
A se vedea versiunea consolidată.
Decizia 2010/717/UE a Consiliului din 8 noiembrie 2010 privind aprobarea, în numele Uniunii Europene, a modificărilor la Convenția asupra viitoarei cooperări multilaterale în zonele de pescuit din Atlanticul de Nord-Vest (JO L 321, 7.12.2010, pp. 1-19)
Convenția privind viitoarea cooperare multilaterală pentru pescuit în Atlanticul de Nord-Vest (JO L 378, 30.12.1978, pp. 2-29).
A se vedea versiunea consolidată.
Regulamentul (CEE) nr. 3179/78 al Consiliului din 28 decembrie 1978 privind semnarea de către Comunitatea Economică Europeană a Convenției asupra viitoarei cooperări multilaterale în zonele de pescuit din Atlanticul de Nord-Vest (JO L 378, 30.12.1978, p. 1)
Data ultimei actualizări: 03.10.2022