Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0424

    Cerințe de proiectare ecologică - servere și produse pentru stocarea datelor

    Cerințe de proiectare ecologică - servere și produse pentru stocarea datelor

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul (UE) 2019/424 de stabilire a unor cerințe de proiectare ecologică pentru servere și produse pentru stocarea datelor

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Acesta vizează limitarea impactului asupra mediului al serverelor și al produselor pentru stocarea datelor prin intermediul unui set de norme privind eficiența energetică.

    ASPECTE-CHEIE

    • Regulamentul stabilește cerințele de proiectare ecologică* pentru introducerea pe piață și punerea în funcțiune a serverelor și a produselor pentru stocarea datelor online.
    • Regulamentul nu se aplică:
      • serverelor* destinate aplicațiilor încorporate*;
      • serverelor clasificate ca servere de mici dimensiuni în temeiul Regulamentului (UE) nr. 617/2013;
      • serverelor cu mai mult de patru socluri de procesor*;
      • echipamentelor pentru servere*;
      • serverelor mari*;
      • serverelor complet tolerante la erori*;
      • serverelor de rețea*;
      • produselor mici pentru stocarea datelor*;
      • produselor mari pentru stocarea datelor.
    • Regulamentul modifică Regulamentul (UE) nr. 617/2013 pentru a exclude serverele de calculatoare din domeniul său de aplicare.
    • Cerințele în materie de proiectare ecologică sunt stabilite în anexa II.
    • Regulamentul precizează ce proceduri de evaluare a conformității se aplică.
    • Autoritățile naționale trebuie să aplice procedurile de verificare prevăzute în anexa IV la efectuarea verificărilor de supraveghere a pieței.
    • Anexa V stabilește repere indicative pentru cele mai performante servere și produse pentru stocarea datelor disponibile pe piață.
    • Comisia Europeană trebuie să evalueze acest regulament având în vedere progresele tehnologice și să își prezinte rezultatele, inclusiv, dacă este necesar, un proiect de propunere de revizuire până în martie 2022.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Se aplică de la 7 aprilie 2019. Modificările aduse de regulament la Regulamentul (UE) nr. 617/2013 se aplică de la 1 martie 2020.

    CONTEXT

    Directiva 2009/125/CE stabilește un cadru pentru a stabili cerințele de etichetare energetică a produselor cu impact energetic. Comisia trebuie să stabilească aceste cerințe pentru produsele care sunt comercializate la scară largă în UE și au un impact semnificativ asupra mediului.

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Proiectare ecologică. O politică de îmbunătățire, printr-o mai bună proiectare, a performanțelor ecologice ale produselor, în special a eficienței energetice, pe toată durata ciclului de viață al produselor respective.
    Servere. Un produs informatic care furnizează servicii și gestionează resursele de rețea pentru dispozitivele clientului, cum ar fi calculatoare de birou, notebook-uri etc.
    Aplicație încorporată. O aplicație software care rezidă permanent într-un dispozitiv industrial sau de consum, stocată de obicei într-o memorie nevolatilă, cum ar fi memoria numai pentru citire sau memoria flash.
    Server cu mai mult de patru socluri de procesor. Un server care conține mai mult de patru interfețe concepute pentru instalarea unui procesor.
    Echipament pentru servere. Un server care nu este destinat să execute software furnizat de utilizator, care furnizează servicii prin intermediul uneia sau mai multor rețele, care este gestionat de obicei printr-o interfață web sau o interfață de linie de comandă și care conține un sistem de operare preinstalat și un software de aplicație utilizat pentru a îndeplini o funcție dedicată sau un set de funcții strâns legate între ele.
    Server mare. Un server rezilient care este livrat ca sistem preintegrat/pretestat, găzduit în unul sau mai multe rafturi full frame și care include un subsistem de intrare/ieșire cu conectivitate ridicată, cu un minim de 32 de sloturi de intrare/ieșire dedicate.
    Server complet tolerant la erori. Un server care este proiectat cu redundanță hardware completă (pentru a rula simultan și repetitiv o singură sarcină de lucru pentru o disponibilitate continuă în aplicații critice), în care fiecare componentă de calcul este replicată între două noduri care rulează sarcini de lucru identice și simultane.
    Server de rețea. Un produs pentru rețea care conține aceleași componente ca un server, la care se adaugă mai mult de 11 porturi de rețea cu un debit total de 12 Gb/s sau mai mare, capacitatea de reconfigurare dinamică a porturilor și a vitezei și suport pentru un mediu de rețea virtualizat prin intermediul unei rețele definite prin software.
    Produs pentru stocarea datelor. Un sistem pentru stocare complet funcțional care furnizează servicii pentru stocarea datelor clienților și dispozitivelor conectate direct sau prin intermediul unei rețele.

    DOCUMENTELE PRINCIPALE

    Regulamentul (UE) 2019/424 al Comisiei din 15 martie 2019 de stabilire a unor cerințe de proiectare ecologică pentru servere și produse pentru stocarea datelor în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 617/2013 al Comisiei (JO L 74, 18.3.2019, pp. 46-66).

    Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2019/424 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (UE) nr. 617/2013 al Comisiei din 26 iunie 2013 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică aplicabile computerelor și serverelor informatice (JO L 175, 27.6.2013, pp. 13-33).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, pp. 10-35).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Data ultimei actualizări: 05.10.2021

    Sus