Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1131

    Fondurile de piață monetară

    Fondurile de piață monetară

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul (UE) 2017/1131 privind fondurile de piață monetară

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Regulamentul stabilește norme valabile în Uniunea Europeană (UE) pentru a face ca fondurile de piață monetară (FPM)* să fie mai reziliente și mai capabile să reziste la șocuri. În acest scop, regulamentul asigură norme uniforme privind cerințele prudențiale, de guvernanță și de transparență aplicabile administratorilor FPM.

    ASPECTE-CHEIE

    Actul legislativ se aplică tuturor FPM administrate și/sau comercializate în UE. Există trei tipuri de FPM-uri:

    • cu valoarea activului net variabilă (FPM cu VAN variabilă), care depind în principal de fluctuațiile pieței;
    • cu valoare constantă a activului net pentru datoria publică (FPM cu VAN constantă pentru datoria publică), care încearcă să mențină un preț fix pentru fiecare acțiune;
    • cu valoarea activului net cu volatilitate scăzută (FPM cu VAN cu volatilitate scăzută) – o categorie nouă de FPM, care poate oferi un preț fix în condiții stricte și cu cerințe de lichiditate mai mari.

    Regulamentul le impune FPM să dețină active lichide suficiente pentru a face față oricărei retrageri bruște a investiției.

    • FPM cu VAN cu volatilitate scăzută și FPM cu VAN constantă pentru datoria publică trebuie să dețină cel puțin 10 % din activele cu scadență (adică de rambursat emitentului) în termen de o zi și 30 % din activele cu scadență în termen de o săptămână.
    • FPM cu VAN variabilă trebuie să dețină cel puțin 7,5 % din activele cu scadență în termen de o zi și 15 % din activele cu scadență în termen de o săptămână.

    Regulamentul introduce norme privind diversificarea portofoliului și evaluarea activelor. Un FPM poate investi cel mult:

    • 5 % din activele sale în instrumente ale pieței monetare emise de același organism;
    • 10 % din activele sale în depozite constituite pe lângă aceleași instituții de credit;
    • 17,5 % în alte FPM, pentru a preveni investițiile circulare.

    Regulamentul stabilește:

    • o limită de 15 % la acordurile reverse repo* cu aceeași contraparte;
    • limite specifice pentru obligațiunile garantate.

    Actul legislativ nu permite FPM să primească ajutor financiar din partea altor instituții, în special din partea băncilor.

    De asemenea, regulamentul le impune administratorilor FPM:

    • să aplice proceduri prudente de evaluare a calității pentru investițiile potențiale;
    • să aibă cunoștință de activitățile investitorilor lor;
    • să furnizeze autorităților relevante informațiile adecvate în ceea ce privește supravegherea.

    Comisia Europeană trebuie să reexamineze actul legislativ până în 21 iulie 2022.

    Acte de punere în aplicare și delegate

    • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/708 stabilește standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la modelul care trebuie utilizat de către administratorii fondurilor de piață monetară la raportarea către autoritățile competente, astfel cum se prevede la articolul 37 din Regulamentul (UE) 2017/1131.
    • Regulamentul delegat (UE) 2018/990 modifică și completează Regulamentul (UE) 2017/1131 în ceea ce privește securitizările și efectele de comerț garantate cu active (ABCP) simple, transparente și standardizate (STS), cerințele aplicabile activelor primite în cadrul acordurilor reverse repo și metodologiile de evaluare a calității creditului.
    • Regulamentul delegat (UE) 2021/1383 modifică Regulamentul delegat (UE) 2018/990 în ceea ce privește cerințele pentru activele primite de fondurile de piață monetară ca parte a acordurilor reverse repo.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Se aplică de la 21 iulie 2018, cu excepția unor norme care se aplică de la 20 iulie 2017 [articolul 11 alineatul (4), articolul 15 alineatul (7), articolul 22 și articolul 37 alineatul (4)]. Se aplică integral fondurilor care trebuie să își modifice normele începând cu 21 ianuarie 2019 (articolul 44).

    CONTEXT

    • Fondurile de piață monetară (FPM) se utilizează în principal ca alternativă la depozitele bancare, pentru investirea excedentului de numerar pentru intervale scurte de timp. Acestea le permit investitorilor să își diversifice participațiile financiare, precum și să le recupereze în termen scurt. În UE, fondurile administrează active în valoare de aproximativ o mie de miliarde EUR, care sunt utilizate pentru finanțarea economiei reale.
    • Cu toate acestea, turbulențele de piață, precum cele din perioada crizei financiare din 2007-2008 și cel mai recent în martie 2020, pot determina o retragere în masă a fondurilor. Dacă grupuri mari de investitori încep să își retragă numerarul, este posibil ca și alte grupuri din întreaga UE să le urmeze exemplul, fapt ce dăunează sistemului financiar.
    • Actul legislativ al UE vine în urma unor demersuri similare ale grupului G20 de țări industrializate și ale Consiliului pentru Stabilitate Financiară menite să consolideze supravegherea și reglementarea sistemului bancar paralel.
    • Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Fond de piață monetară. Un fond mutual care emite acțiuni investitorilor pentru finanțarea activităților acestora.
    Acord reverse repo. În care cumpărătorul titlurilor de valoare este de acord să le vândă înapoi în schimbul unui anumit preț, la o anumită dată.

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Regulamentul (UE) 2017/1131 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind fondurile de piață monetară (JO L 169, 30.6.2017, pp. 8-45)

    Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2017/1131 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/708 al Comisiei din 17 aprilie 2018 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la modelul care trebuie utilizat de către administratorii fondurilor de piață monetară la raportarea către autoritățile competente, astfel cum se prevede la articolul 37 din Regulamentul (UE) 2017/1131 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 119, 15.5.2018, pp. 5-28)

    Data ultimei actualizări: 16.11.2021

    Sus