Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0104

    Posibilități de pescuit în apele UE și din afara UE

    Statutul juridic al documentului Această sinteză a fost arhivată și nu va fi mai fi actualizată, deoarece documentul pe care îl sintetizează nu mai este în vigoare sau nu mai reflectă situația actuală.

    Posibilități de pescuit în apele UE și din afara UE

    SINTEZĂ

    Pescuitul trebuie să fie controlat cu atenție pentru a împiedica scăderea stocurilor și a asigura continuitatea viabilității industriei din punct de vedere economic. Obiectivul Uniunii Europene (UE) este de a asigura producții piscicole sustenabile pe termen lung pentru toate stocurile până la sfârșitul lui 2015, acolo unde este posibil, și cel târziu până în 2020. Este vorba despre ceea ce se cunoaște sub numele de producție maximă durabilă (PMD)*. În fiecare an, guvernele europene stabilesc cantitatea totală de pește care poate fi capturată.

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Regulamentul stabilește captura totală admisibilă (TAC) pentru fiecare specie pe care navele din UE o pot preleva din diverse zone de pescuit, atât din interiorul, cât și din afara UE.

    ASPECTE-CHEIE

    TAC-urile se bazează pe cele mai bune dovezi științifice disponibile. Acestea reflectă recomandările biologice, nevoile socioeconomice ale industriei pescuitului și principiul asigurării exploatării durabile a diverselor stocuri, în acord cu PMD.

    Guvernele UE, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, stabilesc TAC-urile în fiecare an.

    În cazul anumitor stocuri de pește, precum cambula și limba de mare din Marea Nordului și limba de mare din vestul Canalului Mânecii, se aplică planuri multianuale speciale pentru a le permite acestora să se refacă sau pentru a le gestiona dintr-o perspectivă pe termen lung.

    TAC-urile precizează cantitatea de pește pe care anumite nave ale UE o pot captura în apele care intră sub jurisdicția Insulelor Feroe, a Groenlandei, a Islandei și a Norvegiei, precum și limitele pentru capturile realizate de navele din afara UE în apele UE.

    Fiecare TAC este divizată în cote pentru diferitele țări ale UE care pescuiesc în apele respective. Odată ce se ating plafoanele cotelor, în anul respectiv nu se mai poate pescui.

    Legislația anuală protejează anumite specii, precum rechinul pelerin, rechinul scrumbiilor sau vulpea de mare, a căror captură este interzisă fie în toate, fie doar în anumite ape ale UE.

    Guvernele UE pot acorda alocări de pescuit suplimentare pentru navele care sunt implicate în studii folosind camere de televiziune cu circuit închis pentru a înregistra și documenta integral toate activitățile de pescuit și prelucrare care au loc la bord.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Începând cu 1 ianuarie 2015.

    CONTEXT

    TERMENI-CHEIE

    * Producție maximă durabilă (PMD): cea mai mare producție (captură) care poate fi prelevată din stocul de pești dintr-o specie pe o perioadă nedeterminată, adică fără a-i pune în pericol supraviețuirea.

    ACT

    Regulamentul (UE) 2015/104 al Consiliului din 19 ianuarie 2015 de stabilire, pentru anul 2015, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele din Uniune, în anumite ape din afara Uniunii, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 43/2014 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 779/2014

    REFERINȚE

    Act

    Intrarea în vigoare

    Termen de transpunere în legislația statelor membre

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    Regulamentul (UE) 2015/104

    1.1.2015

    -

    JO L 22, 28.1.2015, pp. 1-163

    Act(e) de modificare

    Intrarea în vigoare

    Termen de transpunere în legislația statelor membre

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    Regulamentul (UE) 2015/523

    29.3.2015

    -

    JO L 84, 28.3.2015, pp. 1-21

    Regulamentul (UE) 2015/960

    24.6.2015

    -

    JO L 157, 23.6.2015, pp. 1-19

    Data ultimei actualizări: 02.10.2015

    Sus