EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0528

Finanțarea operațiilor militare și de apărare (Athena)

Statutul juridic al documentului Acest rezumat a fost arhivat și nu va fi actualizat. Pentru informații actualizate, accesați 'Instrumentul european pentru pace (2021-2027)'

Finanțarea operațiilor militare și de apărare (Athena)

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia (PESC) 2015/528 a Consiliului – finanțarea costurilor comune ale operațiilor Uniunii Europene care au implicații militare sau în domeniul apărării (Athena)

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Decizia stabilește un mecanism, Athena, pentru gestionarea finanțării costurilor comune ale operațiilor Uniunii Europene (UE) care au implicații militare sau în domeniul apărării.

Athena nu are scop lucrativ, însă are, printre altele, capacitatea juridică necesară pentru a încheia contracte și a se constitui parte în procedurile judiciare.

ASPECTE-CHEIE

Organismul decizional al Athena este Comitetul special, care este format din câte un reprezentant din fiecare din cele 27 de țări din UE care contribuie la finanțarea operațiilor militare ale UE (Danemarca este exceptată de la activitățile legate de apărare în contextul UE).

Sub autoritatea Comitetului special există trei organe de conducere:

administratorul, care elaborează proiecte de buget (care se depun Comitetului special) și implementează deciziile Comitetului special;

comandantul operației, care, printre altele, transmite propunerile pentru cheltuieli Administratorului; și

contabilul.

Această decizie definește costurile eligibile ale finanțării comune acordate de Athena în funcție de etapa operației, care este definită în anexele sale:

anexa I: costurile comune acoperite de Athena de fiecare dată când sunt suportate;

anexa II: costurile suportate din cursul etapei pregătitoare a unei operații (de exemplu, misiuni de explorare, evacuări medicale de urgență în cazul în care nu se poate asigura îngrijire medicală la fața locului);

anexa III: costurile suportate din cursul etapei active a unei operații etc. Acestea sunt legate de costurile comandamentelor de operații conduse de UE, transport, încazarmare și cazare, comunicații etc.

În fiecare an, administratorul propune un proiect de buget Comitetului special pentru exercițiul financiar următor. Acesta este elaborat cu sprijinul fiecărui comandant de operație. Proiectul trebuie să includă o estimare a veniturilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor, precum și alocările financiare care să acopere:

costurile comune suportate în cursul pregătirii unei operații;

costurile pentru operațiile în curs sau deja planificate.

Printre exemplele de operații care beneficiază de pe urma finanțării Athena se numără:

EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina;

EUNAVFOR ATALANTA (Cornul Africii)

EUMAM RCA (Republica Centrafricană).

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Aceasta a intrat în vigoare la 27 martie 2015.

CONTEXT

Consiliul UE a adoptat primul document (10155/02) cu privire la finanțarea operațiilor de gestionare a crizelor sub comanda Uniunii Europene în 2002. Între timp, decizia 2004/197/PESC a creat mecanismul Athena. Respectiva decizie a fost modificată de mai multe ori și a fost înlocuită într-un final în 2015 de decizia (PESC) 2015/528.

Athena – finanțarea operațiilor cu implicații materiale sau în domeniul apărării pe site-ul web al Consiliului Uniunii Europene

ACT

Decizia (PESC) 2015/528 a Consiliului din 27 martie 2015 de instituire a unui mecanism de gestionare a finanțării costurilor comune ale operațiilor Uniunii Europene care au implicații militare sau în domeniul apărării (Athena) și de abrogare a Deciziei 2011/871/PESC (JO L 84, 28.3.2015, pp. 39-63)

Data ultimei actualizări: 16.11.2015

Sus