Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0240

    Fondurile structurale și de investiții europene – lucrul în parteneriate

    Fondurile structurale și de investiții europene – lucrul în parteneriate

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul (UE) nr. 240/2014 – Codul european de conduită referitor la parteneriat, în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene

    CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

    • Regulamentul introduce Codul european de conduită referitor la parteneriat (CECP).
    • CECP este conceput pentru a ajuta țările Uniunii Europene (UE) să organizeze un parteneriat semnificativ cu părți interesate relevante și reprezentative pentru conceperea și punerea în aplicare în comun a fondurilor structurale și de investiții europene (FSIE) în perioada 2014-2020.

    ASPECTE-CHEIE

    CECP stabilește orientări referitoare la parteneriat în cadrul implementării FSIE. Principalele aspecte ale CECP includ:

    • selecția partenerilor relevanți și reprezentativi, care reprezintă categoriile definite în Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 (regulamentul de stabilire a unor dispoziții comune privind FSIE);
    • proceduri de selecție transparente care țin seama de diferitele seturi de norme instituționale și juridice din țările UE;
    • cerințe procedurale minime privind consultarea la timp, în mod relevant și transparent a părților interesate relevante* în cadrul pregătirii acordurilor de parteneriat* și a programelor operaționale*;
    • partenerii selectați care sunt reprezentați în cadrul comitetelor-cheie ale programelor (adică pregătire, punere în aplicare, monitorizare și evaluare);
    • parteneriatul trebuie să fie asigurat prin consolidarea capacității instituționale a partenerilor sociali relevanți și a organizațiilor societății civile care vor fi implicate;
    • schimbul de experiență și învățarea reciprocă să fie facilitate și să acopere toate FSIE;
    • rolul partenerilor în punerea în aplicare a acordului de parteneriat și performanța și eficacitatea parteneriatului să facă obiectul unei evaluări.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Regulamentul se aplică de la 15 martie 2014.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    * TERMENI-CHEIE

    Părți interesate relevante: autorități regionale, locale, urbane și alte autorități publice competente, parteneri economici și sociali (de exemplu, angajatori și organizații sindicale), camere de comerț, societatea civilă (de exemplu, parteneri în domeniul protecției mediului, organizații neguvernamentale și organisme însărcinate cu promovarea incluziunii sociale, a egalității dintre femei și bărbați și a nediscriminării).

    Acord de parteneriat (AP): țările UE trebuie să elaboreze și să pună în aplicare planuri strategice cu priorități de investiții care cuprind toate fondurile și programele din perioada 2014-2020. AP sunt negociate între Comisia Europeană și țara UE în urma consultării acestora cu reprezentanți locali și regionali, cu reprezentanți ai grupurilor de interese, ai societății civile etc.

    Programe operaționale (PO): acestea prezintă prioritățile țării și/sau cuprind prioritățile pentru țara sau regiunile din zona în cauză în perioada de programare de șapte ani, respectiv 2014-2020. Lucrătorii, angajatorii și organismele societății civile pot participa toate la programarea și la gestionarea PO.

    ACTUL PRINCIPAL

    Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei din 7 ianuarie 2014 privind Codul european de conduită referitor la parteneriat, în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene (JO L 74, 14.3.2014, pp. 1-7)

    ACTE CONEXE

    Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, pp. 320-469)

    Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    Data ultimei actualizări: 25.10.2016

    Sus