EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0228

Sprijinul UE pentru agricultorii din regiunile ultraperiferice

Sprijinul UE pentru agricultorii din regiunile ultraperiferice

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 228/2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale UE

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta urmărește să introducă un regim special pentru a compensa regiunile ultraperiferice ale Uniunii Europene (UE) pentru dificultățile cu care se confruntă din cauza îndepărtării, a teritoriului și a climei lor, precum și a dependenței economice de un număr redus de produse.
  • Aceste măsuri sunt cunoscute sub numele de sistemul POSEI – un program care se ocupă în mod special de distanță și insularitate.

ASPECTE-CHEIE

Obiective

Regulamentul are trei obiective.

  • 1.

    Garantarea aprovizionării acestor regiuni cu produse esențiale pentru consumul uman sau pentru prelucrare și ca inputuri agricole, la un cost care să compenseze izolarea lor.

  • 2.

    Asigurarea viitorului pe termen lung și dezvoltarea sectoarelor de diversificare a creșterii animalelor și a culturilor, inclusiv producția, prelucrarea și vânzarea de produse locale.

  • 3.

    Menținerea și consolidarea ulterioară a competitivității activităților agricole tradiționale.

Zonele eligibile

Zonele eligibile pentru finanțarea POSEI sunt definite la articolul 349 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

  • Spania: Insulele Canare.
  • Franța: Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion și Mayotte.
  • Portugalia: Insulele Azore și Madeira.

Gestionarea și bugetele programelor POSEI

Fiecare stat membru al UE decide care este nivelul geografic adecvat pentru instituirea programului (programelor).

În fiecare an sunt disponibile următoarele sume pentru cele trei state membre, astfel cum se prevede la articolul 30 alineatele (2) și (3) din regulament.

  • Insulele Canare. 268,42 milioane EUR (din care maximum 72,7 milioane EUR pentru măsuri specifice de aprovizionare).
  • Departamentele franceze de peste mări. 278,41 milioane EUR (din care maximum 26,9 milioane EUR pentru măsuri specifice de aprovizionare).
  • Azore și Madeira. 106,21 milioane EUR (din care maximum 21,2 milioane EUR pentru măsuri specifice de aprovizionare).

Regimul specific de aprovizionare

  • Dacă a fost convenit, acesta se acordă cu condiția ca impactul avantajului economic să ajungă până la utilizatorul final. Pentru a asigura continuitatea și dezvoltarea producției agricole locale pe termen lung, avantajul nu trebuie să fie la un nivel care să dăuneze producției locale de astfel de produse. Ajutorul ar trebui să fie proporțional cu costurile suplimentare generate de situația geografică specială a regiunii ultraperiferice.
  • Sprijinul este pus în aplicare prin intermediul licențelor de import, al certificatelor de scutire și al certificatelor de ajutor eliberate operatorilor înregistrați. Orice operator cu sediul în UE poate solicita înscrierea în registru în anumite condiții.

Măsuri în favoarea produselor agricole locale

  • Programul poate să includă măsuri pentru sprijinirea producției, prelucrării sau vânzării de produse agricole în insulele mici din Marea Egee.
  • Fiecare măsură poate să includă o varietate de acțiuni. Pentru fiecare acțiune, programul trebuie să definească cel puțin beneficiarii, condițiile de eligibilitate și valoarea unitară a ajutorului alocat respectivei acțiuni.

Controale și sancțiuni

  • Produsele care fac obiectul unui regim specific de aprovizionare sunt controlate la intrarea în regiunile ultraperiferice și la export sau expediere. Dacă regulile nu sunt respectate, autoritățile pot să recupereze avantajul acordat operatorilor (adică agricultori și companii care dețin ferme) și să suspende temporar/sau revoce înregistrarea operatorului.
  • Măsurile stabilite în favoarea produselor agricole locale sunt controlate prin intermediul controalelor administrative și al controalelor la fața locului. În cazul unei plăți necuvenite, beneficiarul are obligația de a rambursa sumele respective.

Măsuri de protecție împotriva dăunătorilor plantelor

Regulamentul (UE) 2016/2031, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 228/2013, prevede finanțarea de către UE a programelor de combatere a dăunătorilor în regiunile ultraperiferice, care urmează să fie puse în aplicare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 652/2014, care a fost ulterior abrogat și înlocuit de Regulamentul (UE) 2021/690 de instituire a programului privind piața unică (a se vedea sinteza).

Actul delegat

Regulamentul delegat (UE) nr. 179/2014 completează Regulamentul (UE) nr. 228/2013 în ceea ce privește:

  • registrul operatorilor;
  • valoarea ajutorului pentru comercializarea produselor în afara regiunii;
  • logoul;
  • scutirea de taxele de import pentru anumite bovine;
  • finanțarea anumitor măsuri referitoare la măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii.

Acte de punere în aplicare

Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 180/2014, care stabilește normele de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 228/2013. Acesta conține nouă anexe și norme detaliate care vizează:

  • regimuri specifice de aprovizionare (de exemplu, bilanțuri previzionale de aprovizionare, aprovizionarea prin importul din țări din afara UE, aprovizionarea din UE, exportul și expedierea, gestionarea, controlul și monitorizarea);
  • măsuri de sprijinire a produselor agricole locale (cereri de ajutor, controale, reduceri și excluderi și plăți necuvenite);
  • măsuri de însoțire (logo, produse de origine animală, importul de tutun în Insulele Canare).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/532, modificat prin Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2020/2086 și (UE) 2021/238, permite anumite derogări de la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 180/2014, pentru a lua în considerare pandemia COVID-19.

Abrogare

Regulamentul (UE) nr. 228/2013 abrogă Regulamentul (CE) nr. 247/2006.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 21 martie 2013.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 228/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 247/2006 al Consiliului (JO L 78, 20.3.2013, pp. 23-40)

Modificările succesive ale Regulamentului (UE) nr. 228/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 180/2014 al Comisiei din 20 februarie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii (JO L 63, 4.3.2014, pp. 13-52)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 179/2014 al Comisiei din 6 noiembrie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește registrul operatorilor, valoarea ajutorului pentru comercializarea produselor în afara regiunii, logoul, scutirea de taxele de import pentru anumite bovine și finanțarea anumitor măsuri referitoare la măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii (JO L 63, 4.3.2014, pp. 3-12)

Data ultimei actualizări: 07.12.2021

Sus