Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0645

    Cooperare științifică și tehnologică între UE și Algeria

    Cooperare științifică și tehnologică între UE și Algeria

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Acordul de cooperare științifică și tehnologică între Uniunea Europeană (UE) și Algeria

    Decizia 2012/184/UE — semnarea, în numele UE, și aplicarea provizorie a acordului de cooperare științifică și tehnologică între UE și Algeria

    Decizia 2012/645/UE — încheierea acordului de cooperare ştiinţifică şi tehnologică dintre UE şi Algeria

    Protocol la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între UE și Algeria privind un acord-cadru între UE și Algeria referitor la principiile generale de participare a Algeriei la programele UE

    CARE ESTE ROLUL ACORDULUI, AL DECIZIILOR ȘI AL PROTOCOLULUI?

    • Acordul stabilește un cadru formal și norme generale de cooperare între Comunitatea Europeană, în prezent Uniunea Europeană (UE) și Algeria, cu scopul de a încuraja, dezvolta și facilita activitățile în domeniile științei și tehnologiei în sectoare de interes comun.
    • Prin Decizia 2012/184/UE, Consiliul Uniunii Europene a semnat acordul în numele UE.
    • Prin Decizia 2012/645/UE, Consiliul a aprobat încheierea acordului în numele UE.
    • Având în vedere sprijinul acordat de Consiliu abordării Comisiei Europene de a permite țărilor partenere în cadrul politicii europene de vecinătate să participe la agențiile și programele UE în funcție de meritele acestora și atunci când sunt autorizate de temeiurile juridice relevante, protocolul stabilește termenii și condițiile specifice, inclusiv contribuția financiară și procedurile de raportare și de evaluare, aplicabile participării Algeriei la fiecare program UE în parte.

    ASPECTE-CHEIE

    Activitățile desfășurate în temeiul acordului au la bază următoarele principii:

    • promovarea economiei bazate pe cunoaștere;
    • avantajul reciproc;
    • accesul reciproc la activitățile cuprinse în programele și proiectele de cercetare desfășurate de fiecare parte;
    • schimbul oportun de informații;
    • repartizarea și protecția drepturilor de proprietate intelectuală;
    • participarea și finanțarea în conformitate cu actele cu putere de lege aplicabile părților.

    Cooperarea

    • Entitățile juridice* algeriene pot participa la activitățile indirecte de cooperare din programul-cadru al UE pentru activități de cercetare, dezvoltare tehnologică și demonstrație în conformitate cu condițiile stabilite în anexele I și II ale acordului.
    • Entitățile juridice stabilite în statele membre ale UE pot participa la programele și proiectele de cercetare algeriene din domenii similare celor din programele-cadru, în conformitate cu aceleași condiții menționate în anexele I și II.

    Activități

    Activitățile de cooperare pot include, cu titlu indicativ:

    • discuții periodice asupra orientărilor și priorităților privind politicile și programarea în domeniul cercetării în Algeria și în UE;
    • discuții cu privire la cooperare, evoluțiile și perspectivele acesteia;
    • furnizarea, în timp util, de informații cu privire la aplicarea programelor și a proiectelor de cercetare ale celor două părți;
    • reuniuni comune;
    • vizite și schimburi de lucrători în cercetare, de ingineri și tehnicieni, inclusiv în scopul formării;
    • schimbul și folosirea în comun de echipamente, materiale și servicii de testare;
    • contacte între liderii de programe sau de proiecte din Algeria și din UE;
    • participarea experților la seminare, simpozioane și workshopuri;
    • schimburi de informații cu privire la practicile, legile, reglementările și programele relevante pentru cooperarea în temeiul prezentului acord;
    • formare în domeniul cercetării și al dezvoltării tehnologice;
    • alte activități care pot fi stabilite de Comitetul mixt de cooperare științifică și tehnologică înființat în temeiul acestui acord.

    UE și Algeria convin să facă posibile libera circulație și rezidență a personalului de cercetare pe teritoriul propriu, precum și circulația bunurilor destinate utilizării în cadrul acestor activități, în conformitate cu legislația lor aplicabilă.

    În temeiul protocolului, Algeria trebuie să contribuie financiar la bugetul general al UE corespunzător programelor specifice la care participă. Un memorandum de înțelegere între Comisie și autoritățile algeriene stabilește termenii și condițiile specifice, în special contribuția financiară și procedurile de raportare și evaluare, privind participarea Algeriei la fiecare program.

    Algeria participă la inițiativa „Parteneriatul pentru cercetare și inovare în zona mediteraneeană” (PRIMA), instituită în temeiul Deciziei (UE) 2017/1324 (a se vedea sinteza). PRIMA urmărește să pună în comun cunoștințele și resursele financiare ale UE și ale țărilor participante pentru a consolida capacitățile de cercetare și inovare și pentru a dezvolta cunoștințe și soluții inovatoare comune pentru apă și sistemele agroalimentare din zona mediteraneeană. UE va oferi PRIMA până la 220 milioane EUR din programul Orizont 2020.

    DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

    Acordul a intrat în vigoare la 11 iunie 2013 pentru o perioadă nedeterminată. Acordul poate fi denunțat de oricare dintre părți în orice moment, cu un preaviz de șase luni.

    CONTEXT

    • Algeria este una dintre țările care intră sub incidența politicii europene de vecinătate.
    • În 2005, a intrat în vigoare Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Algeria, pe de altă parte.

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    • Algeria și UE (Serviciul European de Acțiune Externă);
    • Politică europeană de vecinătate — Algeria (Comisia Europeană).

    Pentru informații suplimentare privind cooperarea cu Algeria în domeniul cercetării și dezvoltării, a se vedea:

    TERMENI-CHEIE

    Entitățile juridice. Orice persoană fizică sau orice persoană juridică înființată în conformitate cu legislația națională a țării unde a fost constituită sau în conformitate cu dreptul UE sau cu dreptul internațional, care are personalitate juridică și care este îndreptățită să aibă drepturi și obligații de orice natură în numele său.

    DOCUMENTELE PRINCIPALE

    Acord de cooperare științifică și tehnologică între Uniunea Europeană și Republica Algeriană Democratică și Populară (JO L 99, 5.4.2012, pp. 2-8).

    Decizia Consiliului 2012/184/UE din 19 decembrie 2011 privind semnarea în numele Uniunii și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Uniunea Europeană și Republica Algeriană Democratică și Populară (JO L 99, 5.4.2012, p. 1).

    Decizia 2012/645/UE a Consiliului din 10 octombrie 2012 privind încheierea Acordului de cooperare ştiinţifică şi tehnologică dintre Uniunea Europeană şi Republica Algeriană Democratică şi Populară (JO L 287, 18.10.2012, p. 3).

    Protocol la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Algeriană Democratică și Populară, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Algeriană Democratică și Populară privind principiile generale de participare a Republicii Algeriene Democratice și Populare la programele Uniunii (JO L 148, 13.6.2015, pp. 3-6).

    DOCUMENTE CONEXE

    Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2017 privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre (JO L 185, 18.7.2017, pp. 1-15).

    Acord Euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Algeriană Democratică și Populară, pe de altă parte — Anexe — Protocoale — Act final — Declarații (JO L 265, 10.10.2005, pp. 2-228).

    Data ultimei actualizări: 07.06.2024

    Sus