Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0938

    Programul internațional pentru conservarea delfinilor

    Programul internațional pentru conservarea delfinilor

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Acordul privind programul internațional pentru conservarea delfinilor (APICD)

    Decizia 1999/337/CE privind semnarea de către Comunitatea Europeană a Acordului referitor la programul internațional pentru conservarea delfinilor

    Decizia 2005/938/CE privind aprobarea în numele Comunității Europene a Acordului privind programul internațional pentru conservarea delfinilor

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTOR DECIZII?

    • Acordul referitor la programul internațional pentru conservarea delfinilor urmărește reducerea mortalității delfinilor datorate pescuitului tonului.
    • Decizia 1999/337/CE permite Comunității Europene (în prezent Uniunea Europeană – UE) să semneze, iar Decizia 2005/938/EC îi permite să aprobe Acordul privind programul internațional pentru conservarea delfinilor.
    • De asemenea, Decizia 1999/337/CE a pregătit calea pentru ca UE să se alăture Comisiei interamericane pentru tonul tropical (IATTC), care este responsabilă de conservarea și gestionarea resurselor de ton și a altor resurse marine în Pacificul de Est, permițând astfel UE să joace un rol activ în gestionarea acordului.

    ASPECTE-CHEIE

    Obiectivul Acordului privind programul internațional pentru conservarea delfinilor este de a limita mortalitatea delfinilor datorată pescuitului tonului în Pacificul de Est.

    În mod specific, acesta urmărește:

    • să reducă treptat mortalitatea accidentală a delfinilor în pescuitul de ton practicat cu plasă-pungă* din Pacificul de Est până se ajunge la niveluri apropiate de zero, prin stabilirea unor limite anuale;
    • promoveze cercetarea pentru găsirea unor mijloace ecologice de capturare a peștilor albacora, cruțând delfinii;
    • să asigure durabilitatea pe termen lung a stocurilor de ton prin evitarea capturilor secundare* și a aruncării tonului tânăr.

    Măsuri

    Părțile semnatare ale acordului trebuie să limiteze la cel mult 5 000 de indivizi pe an mortalitatea totală accidentală a delfinilor datorată pescuitului tonului (în 2015, mortalitatea reală a fost de 533 de delfini). Pentru a realiza acest lucru, acestea au convenit:

    • să instituie un sistem care să-i stimuleze pe comandanții de nave să reducă mortalitatea accidentală a delfinilor, precum și un sistem de formare tehnică și de acreditare a comandanților de nave;
    • să promoveze cercetarea în vederea îmbunătățirii uneltelor, echipamentelor și tehnicilor de pescuit;
    • să instituie un sistem echitabil de atribuire a limitelor de mortalitate a delfinilor (LMD), în conformitate cu normele acordului;
    • să impună anumite cerințe operaționale (privind uneltele și echipamentele de protecție a delfinilor și punerea în libertate a delfinilor) pentru nave;
    • să dezvolte un sistem pentru urmărirea și verificarea tonului pescuit cu sau fără mortalitatea sau vătămarea gravă a delfinilor;
    • să facă schimb de date rezultate din cercetări științifice.

    Durabilitatea pe termen lung

    Pentru a asigura durabilitatea pe termen lung a faunei marine, părțile contractante trebuie:

    • să elaboreze programe având drept scop evaluarea, monitorizarea și reducerea la minimum a capturilor secundare de ton tânăr și de specii nevizate;
    • să dezvolte și să impună utilizarea de unelte și tehnici de pescuit selective;
    • să impună navelor să pună în libertate capturile vii de broaște-țestoase marine și alte specii amenințate.

    În plus față de aceste obligații specifice, părțile semnatare trebuie să îndeplinească următoarele obligații pentru a asigura durabilitatea pe termen lung a stocurilor de ton și a altor stocuri de faună marină:

    • adoptarea de măsuri de conservare și de gestionare;
    • evaluarea capturilor și a capturilor secundare de pește albacora tânăr și de alte stocuri de resurse vii marine asociate cu pescuitul de ton.

    Program de observare

    Toate părțile trebuie să introducă un program de observare la bord în cazul navelor cu o capacitate de încărcare de peste 363 de tone metrice. Observatorii la bord trebuie să fi urmat un curs de specialitate și să strângă toate informațiile relevante privind operațiunile de pescuit practicate de nava la care sunt repartizați.

    Părțile trebuie să respecte aceste cerințe și cerințele operaționale prin intermediul:

    • unui plan anual de certificare și inspecție pentru nave;
    • sancțiunilor aplicabile în caz de încălcări;
    • stimulentelor.

    Analiză și evaluare

    • Fiecare parte va institui un comitet consultativ științific național pentru a efectua analize și evaluări științifice, a face recomandări propriului guvern și pentru a asigura schimbul regulat de date între părți. În practică, acest rol a fost preluat de personalul științific al IATTC și de comitetul științific consultativ al IATTC.
    • S-a instaurat Comisia de control internațional, formată din reprezentanți ai părților semnatare, ai ONG-urilor și ai industriei tonului. Această comisie îndeplinește sarcini de supraveghere și analiză. Comisia recomandă respectarea măsurilor relevante ale părților pentru îndeplinirea obiectivelor acordului.

    DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

    Acordul a intrat în vigoare la 22 decembrie 2005.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Plasă-pungă: un tip de plasă folosită pentru a captura pește la suprafața sau aproape de suprafața apei. După reperarea unui banc de pești, plasa este aruncată în apă și trasă în jurul peștilor. Odată ce aceștia sunt înconjurați, o frânghie este strânsă în jurul lor, închizându-se, iar aceștia sunt trași la bordul navei de pescuit.
    Captură secundară: pești sau alte specii marine capturate neintenționat pe parcursul încercărilor de capturare a unor anumite specii specifice.

    DOCUMENTELE PRINCIPALE

    Acordul privind programul internațional pentru conservarea delfinilor (JO L 348, 30.12.2005, pp. 28-53)

    Decizia 1999/337/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind semnarea de către Comunitatea Europeană a Acordului referitor la programul internațional pentru conservarea delfinilor (JO L 132, 27.5.1999, pp. 1-27)

    Decizia 2005/938/CE a Consiliului din 8 decembrie 2005 privind aprobarea în numele Comunității Europene a Acordului privind programul internațional pentru conservarea delfinilor (JO L 348, 30.12.2005, pp. 26-27)

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (CE) nr. 1936/2001 al Consiliului din 27 septembrie 2001 de stabilire a unor măsuri de control aplicabile pescuitului pentru anumite stocuri de pești mari migratori (JO L 263, 3.10.2001, pp. 1-8)

    Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1936/2001 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    Decizia 1999/386/CE a Consiliului din 7 iunie 1999 privind aplicarea provizorie de către Comunitatea Europeană a Acordului referitor la programul internațional pentru conservarea delfinilor (JO L 147, 12.6.1999, p. 23)

    Data ultimei actualizări: 10.07.2020

    Sus