EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Centrul european de combatere a criminalității informatice din cadrul Europol

Societățile europene depind din ce în ce mai mult de rețelele electronice și de sistemele informatice. Concomitent cu evoluția tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) s-a dezvoltat și activitatea infracțională care amenință deopotrivă cetățenii, întreprinderile, guvernele și infrastructurile critice. Pentru a contribui la combaterea acesteia, Uniunea Europeană (UE) a înființat în 2013 Centrul european de combatere a criminalității informatice (EC3) în cadrul Europol.

ACT

Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European: Combaterea criminalității în era digitală actuală: instituirea unui Centru european de combatere a criminalității informatice (COM/2012/0140 final, 28.3.2012).

SINTEZĂ

Termenul de criminalitate informatică se referă la actele comise online, folosind computere și rețele de comunicații (de exemplu, internetul). Natura fără frontiere a criminalității informatice impune coordonarea și cooperarea dintre autoritățile de aplicare a legii: Centrul european de combatere a criminalității informatice (EC3), care face parte din Europol și își are sediul în Țările de Jos, joacă un rol esențial în împiedicarea operațiunilor bandelor de criminalitate care comit infracțiuni informatice.

În atenție

Actele de criminalitate informatică vizate de EC3 sunt cele care:

sunt comise de către grupurile de criminalitate organizată, în special acele acte care generează profituri ilicite substanțiale, cum ar fi frauda online;

aduc prejudicii grave victimelor lor, cum ar fi exploatarea sexuală a copiilor pe internet;

sunt îndreptate împotriva infrastructurii critice și a sistemelor informatice ale UE (inclusiv atacurile de „blocare a accesului”, menite să facă inutilizabile site-urile atacate).

Funcții:

1.

Punct de convergență, la nivel european, al informațiilor privind criminalitatea informatică: colectarea de informații privind criminalitatea informatică dintr-o varietate amplă de surse, identificarea tendințelor și a amenințărilor și îmbunătățirea informațiilor.

2.

Punerea în comun a competențelor pentru a sprijini țările membre ale UE în consolidarea propriilor capacități: cu accent în principal pe formarea ofițerilor de poliție și a membrilor magistraturii.

3.

Sprijin operațional pentru țările membre: încurajarea creării unor echipe comune de anchetă care să abordeze aspecte specifice ale criminalității informatice, precum și a schimbului de informații operaționale în cadrul investigațiilor în curs. De asemenea, centrul va oferi asistență privind depozitarea, criptarea (codificarea mesajelor sau a datelor pentru prevenirea accesului neautorizat), precum și alte instrumente și facilități online.

4.

Purtătorul de cuvânt al investigatorilor europeni privind criminalitatea informatică la nivelul autorităților de aplicare a legii și al sistemului judiciar: în cadrul discuțiilor cu sectorul TIC, cu alte societăți din sectorul privat, precum și cu comunitatea cercetătorilor, cu asociații ale utilizatorilor și cu grupurile de cetățeni.

ACTE CONEXE

Centrul european de combatere a criminalității informatice: Raportul privind primul an, februarie 2014.

Ultima actualizare: 18.06.2014

Top