Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Piețele angro ale energiei electrice și gazelor – normele UE privind supravegherea

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 – integritatea și transparența pieței angro de energie

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie, cunoscut sub numele de REMIT, stabilește un cadru pentru monitorizarea piețelor angro de energie* din Uniunea Europeană (UE) și urmărește să interzică abuzurile precum tranzacțiile bazate pe informații privilegiate* și manipularea pieței*.

Regulamentul (UE) 2024/1106 modifică regulamentul inițial pentru a crește gradul de protecție împotriva manipulării pieței angro de energie asigurând mai multă transparență și sporind capacitățile de monitorizare. Acesta urmărește să consolideze cadrul pentru practici comerciale echitabile pe piețele energiei și, astfel, să îmbunătățească în continuare protecția consumatorilor, în special prin asigurarea unei aplicări mai eficiente a normelor împotriva abuzurilor transfrontaliere de pe piață.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 a consolidat rolul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), înființată inițial prin Regulamentul (CE) nr. 713/2009 și reglementată acum prin Regulamentul (UE) 2019/942 (a se vedea sinteza). În raport cu Regulamentul (UE) nr. 1227/2011, sarcinile ACER includ următoarele.

  • Monitorizarea activităților de tranzacționare de pe piața angro de energie. Acest lucru se realizează colectând și analizând date de la participanții la piață cu privire la activitățile lor de tranzacționare.
  • Investigarea potențialelor abuzuri de piață în anumite cazuri transfrontaliere de presupusă manipulare a pieței.
  • Schimbul de informații cu autoritățile naționale de reglementare (ANR) astfel încât să poată lua măsuri de executare în cazurile de manipulare a pieței.

Manipularea pieței

Regulamentul urmărește să prevină cazurile de manipulare a pieței, cum ar fi:

  • emiterea de ordine de tranzacționare false;
  • difuzarea de informații false;
  • furnizarea de informații false către cei care oferă evaluări ale prețurilor sau rapoarte de piață, inducând astfel în eroare participanții la piață care iau decizii pe baza informațiilor respective;
  • revendicarea unei cantități disponibile diferite de capacitate de generare a energiei electrice*, capacitate de transport* sau de gaze naturale față de ceea ce există în realitate. Acest lucru poate afecta nivelurile prețurilor energiei electrice și gazelor.

Participanții

Participanții la piață trebuie:

  • să se înregistreze la o ANR;
  • să transmită informații către ACER și ANR, astfel încât ambele organisme să poată monitoriza activitățile de tranzacționare;
  • să facă publice în timp util informațiile privilegiate*, inclusiv cele privind capacitatea și utilizarea instalațiilor, producția, înmagazinarea, consumul și transportul de energie electrică, de gaze naturale sau de gaze naturale lichefiate (GNL).

Sancțiuni

Statele membre ale UE trebuie să aplice sancțiuni în cazul nerespectării acestui regulament. Acestea trebuie să fie eficace, să aibă un efect de descurajare, să fie proporționale și să reflecte:

  • natura, durata și gravitatea încălcării;
  • daunele cauzate consumatorilor;
  • eventualele beneficii obținute de pe urma utilizării unor informații privilegiate și a manipulării pieței.

Regulamentul de modificare (UE) 2024/1106

Regulamentul (UE) 2024/1106 introduce o serie de modificări la Regulamentul (UE) nr. 1227/2011.

  • Acesta aliniază mai îndeaproape normele privind transparența și integritatea piețelor energiei cu cele referitoare la piețele financiare, cum ar fi Regulamentul (UE) nr. 596/2014 (a se vedea sinteza), în special în ceea ce privește definițiile manipulării pieței și ale informațiilor privilegiate.
  • Domeniul de aplicare al legislației a fost extins pentru a include stocarea energiei și GNL, iar normele privind abuzul de piață se aplică și instrumentelor financiare, cum ar fi instrumentele derivate pe energie tranzacționate pe piețele angro de energie.
  • Participanții la piață din afara UE vor trebui să desemneze un reprezentant într-un stat membru în care sunt activi pe piața angro de energie. Acest reprezentant trebuie să fie desemnat printr-un mandat scris și autorizat să acționeze în numele lor.
  • ACER va avea competența de a investiga cazurile cu o dimensiune transfrontalieră, în cazurile în care sunt afectate cel puțin două state membre, și va colabora îndeaproape cu ANR-urile. Acesta va avea puteri de investigare sporite. De exemplu, va putea să efectueze inspecții la fața locului, să solicite informații și să ia declarații.
  • Competențele de punere în aplicare vor rămâne la nivel național, deși ACER va putea să efectueze propriile investigații, să solicite informații și să efectueze interviuri în cazurile transfrontaliere. În cazul în care o parte împiedică o inspecție a ACER la fața locului sau nu furnizează informațiile solicitate, ACER poate, în anumite condiții, să impună plata unei penalități.
  • ACER va adopta decizii de aprobare a autorizațiilor și de retragere a autorizațiilor platformelor de publicare a informațiilor privilegiate (IIP)* și ale mecanismelor de raportare înregistrate (RRM)*.
  • ACER va dezvolta și va opera, de asemenea, o platformă care va servi drept punct de acces electronic specific sectorului pentru informațiile privilegiate care sunt divulgate, împreună cu un centru de referință digital de informații privind datele de pe piața angro a energiei din UE.
  • Comisia va adopta acte delegate pentru a preciza mai bine definiția informațiilor privilegiate.
  • Până la 1 iunie 2027, iar apoi o dată la cinci ani, Comisia trebuie să evalueze aplicarea regulamentului, în special în ceea ce privește impactul acestuia asupra comportamentului pieței, asupra participanților la piață, asupra lichidității, asupra cerințelor de raportare, inclusiv asupra datelor de pe piața GNL și asupra nivelului sarcinii administrative pentru participanții la piață, precum și performanța ACER în raport cu obiectivele, mandatul și sarcinile sale.
  • Participanții la piață vor putea solicita clarificări de la un punct de contact din cadrul ACER pentru a afla dacă anumite informații constituie informații privilegiate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 și cu actele delegate relevante adoptate.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 se aplică de la 28 decembrie 2011.

Majoritatea normelor introduse prin Regulamentul (UE) 2024/1106 se aplică de la 7 mai 2024.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Piețe angro de energie. Acestea sunt piețe pe care energia este comercializată între producătorii de energie (cum ar fi proprietarii centralelor electrice) și marii consumatori de energie (de exemplu, oțelăriile sau companiile care vând electricitate sau gaze clienților).
Tranzacții bazate pe informații privilegiate. Atunci când o persoană încearcă să obțină beneficii din tranzacționarea unui anumit produs pe baza unor informații care încă nu sunt publice (informații privilegiate). Lipsa informațiilor respective dezavantajează alți comercianți.
Manipularea pieței. Perturbarea în mod intenționat a funcționării echitabile a pieței. Aceasta poate cuprinde crearea unor semnale false sau înșelătoare cu privire la oferta sau cererea unui anumit produs, afectând astfel prețul acestuia.
Capacitatea de generare a energiei electrice. Capacitatea de a produce energie electrică.
Capacitatea de transport. Capacitatea infrastructurii fixe, cum ar fi liniile electrice, de a transporta energie electrică.
Informații privilegiate. Informații care se referă la un produs și care nu au fost făcute publice. În cazul în care ar fi făcute publice, acestea ar putea influența prețul produsului respectiv.
Platforme de publicare a informațiilor privilegiate (IPP). Acestea sunt platforme de pe internet pe care participanții la piață pot publica informații privilegiate. Va fi obligatorie utilizarea acestor platforme pentru dezvăluirea informațiilor privilegiate.
Mecanisme de raportare înregistrate (RRM). Entități care au autoritatea de a transmite date și informații privind tranzacțiile către ACER în nume propriu (date proprii) și/sau de a raporta date ale altor participanți la piață (caz în care furnizează un serviciu). Există aproximativ 140 de astfel de mecanisme.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (JO L 326, 8.12.2011, pp. 1-16).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2019/942 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de instituire a Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (reformare) (JO L 158, 14.6.2019, pp. 22-53).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, pp. 1-61).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 14.06.2024

Top