EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta instituie Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), care are ca scop completarea programelor naționale de eradicare a sărăciei și a politicilor de incluziune socială din statele membre ale Uniunii Europene (UE). FEAD urmează demersurile programului de ajutor alimentar al UE.
  • Obiectivul său specific este de a ajuta la ameliorarea celor mai grave forme de sărăcie.
  • Principalul său obiectiv este de a oferi asistență materială de bază și/sau hrană celor mai defavorizați, împreună cu alte măsuri auxiliare sau de a oferi sprijin dedicat incluziunii sociale.
  • În ceea ce privește nevoile fundamentale ale oamenilor, acesta completează Fondul social european, care poate sprijini suplimentar incluziunea socială în vederea integrării pe piața muncii.
  • Regulamentul a fost modificat de mai multe ori, inclusiv în timpul pandemiei de COVID-19, când bugetul său a fost majorat pentru a se adapta la nevoile în creștere și a fost extins pentru a acoperi perioada până la sfârșitul anului 2022. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Regulamentele de modificare (UE) 2022/562 și (UE) 2022/613 au adaptat regulamentul la provocările cu care se confruntă bugetele publice, având în vedere afluxul substanțial de refugiați din Ucraina.

ASPECTE-CHEIE

Aprobarea programelor naționale de către Comisia Europeană

  • Gestionarea fondului este împărțită între Comisie și statele membre, așa cum este cazul Fondurilor structurale și de investiții europene.
  • Autoritățile naționale au prezentat Comisiei spre aprobare programe naționale pentru perioada 2014-2020. Programele conțin toate informațiile referitoare, de exemplu, la acțiunea pe care statele membre își propun să o întreprindă, tipul de asistență planificată și modul în care statul membru respectiv intenționează să gestioneze programul.
  • Statele membre pot alege:
    • ce tip de asistență vor oferi:
      • alimente, bunuri de bază sau o combinație a acestora, sau
      • sprijin pentru incluziunea socială – de exemplu, activități care să contribuie la incluziunea persoanelor în vârstă sau a copiilor; și
    • modul de procurare și distribuire a acestor bunuri.

Organizații partenere la nivel național

Pentru punerea în aplicare a programului la fața locului, fiecare stat membru își selectează organizații partenere – organisme publice sau organizații neguvernamentale – folosind criterii obiective și transparente care sunt definite la nivel național.

Punerea în aplicare

  • Comisia a adoptat acte de punere în aplicare (a se vedea rubrica „documente conexe” de mai jos) care prevăd norme privind transmiterea, punerea în aplicare și monitorizarea programelor finanțate de FEAD. Principalele roluri ale acestor acte de punere în aplicare sunt:
    • stabilirea condițiilor de utilizare a sistemului pentru gestionarea fondurilor în Uniunea Europeană SFC2014, care este un sistem de schimb electronic de date între statele membre și Comisie în vederea punerii în aplicare a fondurilor UE;
    • crearea unui sistem computerizat de stocare a datelor privind gestionarea financiară și evaluarea programelor finanțate din FEAD;
    • instituirea unor modele specifice de gestionare și plată pentru fiecare program operațional pus în aplicare în cadrul FEAD;
    • stabilirea frecvenței și a formatului raportării neregulilor;
    • stabilirea de modele pentru declarația de gestiune, strategia de audit, opinia de audit și raportul anual de control.
  • De asemenea, Comisia a adoptat acte delegate, printre altele, prin introducerea unor reguli specifice privind raportarea neregulilor [Regulamentul delegat (UE) 2015/1972], introducerea de cerințe minime detaliate în scopul auditului și datele care trebuie înregistrate și stocate [Regulamentul delegat (UE) nr. 532/2014] și stabilirea conținutului rapoartelor anuale și finale de punere în aplicare, inclusiv a listei indicatorilor comuni [Regulamentul delegat (UE) nr. 1255/2014].

Buget

  • Peste 3,8 miliarde EUR sunt alocate pentru FEAD pentru perioada 2014-2020 (în prețuri curente).
  • O finanțare suplimentară a fost pusă la dispoziția statelor membre în timpul pandemiei COVID-19.
  • Statele membre trebuie să contribuie cu cel puțin 15 % din cofinanțarea națională la programul lor național, dar au fost introduse norme specifice pentru a face față pandemiei de COVID-19 și crizei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, permițând statelor membre să declare în mod excepțional cheltuieli bazate pe o rată de cofinanțare de 100 %.

Revizuirea Regulamentului financiar (Regulamentul Omnibus): prima modificare a regulamentului

Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 (a se vedea sinteza) modifică Regulamentul (UE) nr. 223/2014 pentru a simplifica implementarea fondului, în special prin:

  • extinderea posibilității pentru statele membre de a utiliza opțiuni simplificate de costuri;
  • simplificarea procedurilor pentru modificarea anumitor elemente ale programelor operaționale;
  • stabilirea de garanții pentru organizațiile partenere în cazul în care organismul care achiziționează produsele alimentare sau alte produse de bază nu se conformează cu legislația aplicabilă.

Pandemia de COVID-19: a doua modificare a regulamentului

  • Regulamentul (UE) 2020/559 modifică Regulamentul (UE) nr. 223/2014 pentru a permite statelor membre să răspundă la pandemia de COVID-19 și introduce măsuri pentru a se asigura că persoanele cele mai defavorizate continuă să primească asistență în cadrul FEAD, într-un mediu sigur.
  • Acesta oferă statelor membre flexibilitate și lichiditate suficientă pentru a-și adapta schemele de sprijin la situație pe baza consultărilor cu organizațiile partenere, inclusiv prin:
    • oferirea unei mai mari flexibilități statelor membre pentru achiziționarea de echipamente individuale de protecție pentru organizațiile partenere;
    • permiterea unor scheme alternative de livrare, cum ar fi prin intermediul bonurilor sau al cardurilor, în format electronic sau în alt format,;
    • permiterea statelor membre să modifice anumite elemente ale programului operațional fără a fi necesară o decizie a Comisiei;
    • permiterea cheltuielilor în legătură cu operațiunile care oferă un răspuns la pandemia de COVID-19 pentru a fi eligibile începând cu 1 februarie 2020; și
    • prin reducerea anumitor cerințe privind monitorizarea, controlul și auditul.

Pandemia de COVID-19: a treia modificare a regulamentului

Regulamentul (UE) 2021/177 de modificare permite statelor membre să utilizeze fonduri suplimentare puse la dispoziție pentru recuperarea post-COVID-19 în cadrul inițiativei REACT-EU în 2021 și 2022.

Pentru a asigura faptul că statele membre au suficiente mijloace financiare pentru a implementa rapid măsuri în vederea asistării persoanelor celor mai defavorizate, acestea pot beneficia de o rată de cofinanțare de până la 100 % pentru aceste fonduri suplimentare. Acesta lucru ușurează povara asupra bugetelor publice ale statelor membre și oferă un anumit sprijin organizațiilor care răspund la urgența COVID-19 permițând continuarea acordării de asistență.

Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa: a patra modificare a regulamentului

Regulamentul de modificare (UE) nr. 2022/562 introduce norme care permit statelor membre să utilizeze mai ușor FEAD pentru a răspunde la criza provocată de invazia Rusiei în Ucraina și pentru a ajuta numărul tot mai mare de persoane care au nevoie de asistență. Mai precis:

  • extinde posibilitatea ca statele membre să beneficieze de o rată temporară de cofinanțare de 100 % pentru exercițiul contabil care începe la 1 iulie 2021 și se încheie la 30 iunie 2022;
  • permite efectuarea de cheltuieli legate de operațiunile care vizează afluxul de refugiați ca urmare a agresiunii militare împotriva Ucrainei de către Federația Rusă începând cu 24 februarie 2022;
  • permite statelor membre să modifice anumite elemente ale programului operațional fără a fi necesară o decizie a Comisiei, atunci când modificarea este necesară pentru a răspunde la această criză.

Majorarea prefinanțării din resursele REACT-UE ca o completare a Acțiunii de coeziune pentru refugiații din Europa: a cincea modificare a regulamentului

Regulamentul de modificare (UE) 2022/613 prevede plata unei prefinanțări suplimentare în cadrul REACT-UE pentru programele operaționale sprijinite de FEAD care au fost suplimentate cu resurse REACT-UE pentru a oferi finanțare suplimentară statelor membre cu scopul de a face față crizei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2014.

CONTEXT

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 72, 12.3.2014, pp. 1-41).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 223/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/594 al Comisiei din 18 aprilie 2016 de stabilire a unui model pentru studiul structurat privind destinatarii finali ai programelor operaționale de asistență alimentară și/sau asistență materială de bază din cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane în temeiul Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 103, 19.4.2016, pp. 13-21).

Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1972 al Comisiei din 8 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului cu dispoziții specifice privind raportarea neregulilor legate de Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 293, 10.11.2015, pp. 11-14).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1976 al Comisiei din 8 iulie 2015 de stabilire a frecvenței și a formatului de raportare a neregulilor privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 293, 10.11.2015, pp. 26-28).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1386 al Comisiei din 12 august 2015 de stabilire a normelor detaliate de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește modelele pentru declarația de gestiune, strategia de audit, opinia de audit și raportul anual de control (JO L 214, 13.8.2015, pp. 9-23).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/341 al Comisiei din 20 februarie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește modelele pentru transmiterea anumitor informații către Comisie (JO L 60, 4.3.2015, pp. 1-30).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/212 al Comisiei din 11 februarie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește specificațiile tehnice ale sistemului de înregistrare și de stocare a datelor referitoare la fiecare operațiune, necesare pentru monitorizare, evaluare, gestiune financiară, verificare și audit, inclusiv a datelor privind participanții individuali la operațiunile cofinanțate prin PO II (JO L 36, 12.2.2015, pp. 1-3).

Regulamentul delegat (UE) nr. 1255/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin stabilirea conținutului rapoartelor anuale și finale de punere în aplicare, inclusiv a listei indicatorilor comuni (JO L 337, 25.11.2014, pp. 46-50).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 532/2014 al Comisiei din 13 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 148, 20.5.2014, pp. 54-69).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 463/2014 al Comisiei din 5 mai 2014 de stabilire, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, a clauzelor și condițiilor aplicabile sistemului de schimb electronic de date între statele membre și Comisie (JO L 134, 7.5.2014, pp. 32-36).

Data ultimei actualizări: 13.05.2022

Top