This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Norme pentru despăgubirea victimelor cartelurilor și practicilor anticoncurențiale
Uniunea Europeană (UE) a adoptat norme care permit companiilor să obțină despăgubiri integrale pentru daune efective și câștiguri nerealizate ca urmare a unui cartel în domeniul lor de activitate. Cu toate că articolele 101 și 102 ale Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene garantează dreptul la despăgubiri integrale, exercitarea efectivă a acestuia a fost dificilă până acum.
ACT
Directiva 2014/104/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind anumite norme care guvernează acțiunile în despăgubire în temeiul dreptului intern în cazul încălcărilor dispozițiilor legislației în materie de concurență a statelor membre și a Uniunii Europene
SINTEZĂ
Uniunea Europeană (UE) a adoptat norme care permit companiilor să obțină despăgubiri integrale pentru daune efective și câștiguri nerealizate ca urmare a unui cartel în domeniul lor de activitate. Cu toate că articolele 101 și 102 ale Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene garantează dreptul la despăgubiri integrale, exercitarea efectivă a acestuia a fost dificilă până acum.
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
Directiva stabilește noi norme care permit firmelor victime ale cartelurilor (*) sau comportamentului antitrust să obțină despăgubiri. De asemenea, dorește să sporească eficiența programelor de clemență (situații în care firmele care recunosc participarea lor la un cartel sau că au folosit în mod abuziv poziția lor dominantă de pe piață plătesc o amendă mai mică sau beneficiază de imunitate).
ASPECTE-CHEIE
Divulgarea probelor: Țările UE trebuie să se asigure că instanțele naționale sunt în măsură să dispună divulgarea probelor în cazul cererilor de despăgubiri. Informațiile de afaceri confidențiale trebuie să fie protejate.
Cererile: victimele trebuie să aibă la dispoziție cel puțin cinci ani pentru a cere despăgubiri după decizia definitivă a unei autorități naționale în materie de concurență de constatare a unei încălcări.
Dovada încălcării: decizia definitivă de constatare a încălcării a autorității naționale în materie de concurență constituie în mod automat o dovadă a încălcării respective în fața instanțelor țării UE în care a avut loc încălcarea.
Transferul supraprețurilor: orice companie care a suferit un prejudiciu, indiferent dacă este un cumpărător direct sau indirect poate solicita despăgubiri. Reclamantului îi revine sarcina probei pentru transferul supraprețului.
Răspundere: în situația în care mai multe firme încalcă împreună normele de concurență, acestea sunt răspunzătoare în solidar pentru întregul prejudiciu cauzat. O firmă coautoare a unei încălcări are dreptul de a obține o contribuție de la celălalt coautor dacă a plătit un cuantum mai mare de despăgubiri decât cota sa din prejudiciul cauzat. Stabilirea cotei respective și a criteriilor pentru determinarea acesteia (cum ar fi cifra de afaceri, cota de piață sau rolul în cadrul cartelului) se realizează de către instanță, în conformitate cu dreptul intern aplicabil.
Efectul deciziilor naționale: deciziile definitive privind încălcările pot fi prezentate drept probe în fața instanțelor naționale ale unei alte țări UE, în conformitate cu legislația națională a țării respective. Acest lucru întărește poziția victimelor atunci când solicită despăgubiri.
DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?
Directiva intră în vigoare la 25 decembrie 2014 și trebuie să fie transpusă în legislația națională până la 27 decembrie 2016.
Pentru informații suplimentare, consultați site-ul Comisiei Europene privind Acțiunile în despăgubire pentru încălcarea normelor antitrust.
TERMENI-CHEIE
(*) Cartel: un grup format din companii similare, dar independente, care se asociază pentru a fixa prețurile, pentru a limita producția sau pentru a împărți piețele sau clienții între ele.
REFERINȚE
Act |
Intrarea în vigoare |
Termen de transpunere în legislația statelor membre |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
Directiva 2014/104/UE |
25.12.2014 |
27.12.2016 |
Ultima actualizare: 20.05.2015