EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0720

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Al șaptelea raport privind transferul și relocarea

COM/2016/0720 final

Bruxelles, 9.11.2016

COM(2016) 720 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al șaptelea raport privind transferul și relocarea
x0009


1Introducere

În cel de Al șaptelea raport privind transferul și relocarea se prezintă situația actualizată de la ultimul raport din 28 septembrie 1 și se evaluează acțiunile întreprinse de toate părțile interesate relevante în perioada 27 septembrie 2016 – 8 noiembrie 2016 (perioada de raportare) ca urmare a angajamentelor asumate în cadrul mecanismelor de transfer și de relocare.

Întrucât există în continuare nevoia urgentă de a oferi sprijin Greciei și Italiei, Consiliul European, în cadrul reuniunii sale din 20 și 21 octombrie 2016 2 , și-a reiterat apelul de a intensifica și mai mult eforturile pentru a accelera transferurile, în special pentru minorii neînsoțiți, și mecanismele de relocare existente.

De la 26 septembrie 2016, în Grecia 3 au sosit 4 561 de persoane. Numărul total de migranți aflați în Grecia a crescut în comparație cu perioada precedentă de raportare, la 8 noiembrie fiind de aproximativ 61 700 de persoane, circa 16 250 pe insule și circa 45 450 în Grecia continentală 4 . În Italia, de la 26 septembrie au sosit 29 844 de persoane 5 , ceea ce reprezintă o tendință mai mare decât în aceeași perioadă din 2015 (o creștere de 13,5 % în comparație cu aceeași perioadă din 2015). Numărul de sosiri ale eritreenilor, care reprezintă una dintre cetățeniile eligibile pentru transfer, a rămas, de asemenea, la un nivel ridicat (cetățenia eritreeană se situează pe locul doi în rândul cetățeniilor persoanelor sosite în Italia, cu peste 3 660 de sosiri pe parcursul perioadei de raportare, respectiv 12 % din sosiri). În baza informațiilor furnizate de Ministerul de Interne al Italiei, peste 6 000 de eritreeni sunt în prezent, în Italia, potențiali solicitanți de transfer.

În cursul perioadei de raportare au fost transferate alte 1 212 persoane, numărul total de persoane transferate până în prezent fiind de 6 925 (5 376 din Grecia și 1 549 din Italia). În pofida tendinței generale pozitive în materie de transfer, în octombrie s-a înregistrat o diminuare care a fost cauzată de circumstanțe specifice apărute în cursul perioadei de raportare. Această diminuare ar trebui să aibă un caracter temporar. Tendința pozitivă trebuie însă consolidată, fiind necesară o accelerare a eforturilor de transfer pentru a respecta obligațiile prevăzute de cele două decizii ale Consiliului. Situația migrației în Europa rămâne în continuare fragilă și necesită o acțiune continuă și susținută din partea tuturor părților implicate. Date fiind sosirea continuă a migranților în Italia și situația umanitară încă problematică din Grecia, transferurile rămân esențiale pentru a atenua presiunea asupra acestor țări.

În ceea ce privește relocarea, punerea în aplicare a concluziilor din iulie 2015 6 de a reloca 22 504 persoane continuă să fie în grafic. Până în prezent au fost relocate 11 852 de persoane, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul convenit. De la ultimul raport au fost relocate 1 157 de persoane, în principal din Turcia, Iordania și Liban. O parte din relocările efectuate în temeiul prezentului sistem european contribuie, de asemenea, la punerea în aplicare a mecanismelor 1:1 prevăzute în Declarația UE-Turcia. De la data de începere, respectiv de la 4 aprilie 7 , 2 217 persoane au fost relocate din Turcia în UE în cadrul acestui mecanism, dintre care 603 au fost relocate de la raportul precedent.

2Transfer

2.1Principalele aspecte pe parcursul perioadei de raportare

După numărul record de transferuri efectuate în septembrie, octombrie a fost o lună de tranziție, cu un ritm al transferurilor mai scăzut decât în perioadele precedente de raportare. Această diminuare reflectă circumstanțele speciale și este parțial cauzată de numărul scăzut al angajamentelor din luna august. Întrucât procedura de transfer durează aproximativ două luni, numărul scăzut de angajamente asumate în august a avut ca rezultat o rată de transfer redusă în luna octombrie. Prin urmare, se preconizează că rezultatul creșterii semnificative a numărului de angajamente asumate în septembrie va consta în transferuri realizate efectiv abia în luna noiembrie. Alți factori specifici fiecărei țări pot explica, de asemenea, încetinirea temporară a transferurilor: faptul că Franța a desființat, în octombrie, tabăra de la Calais pare să fi avut un impact asupra numărului global de transferuri în perioada de raportare; Franța a transferat lunar aproximativ 450 de persoane, însă în luna octombrie și-a încetinit ritmul de transfer.

Se preconizează că în noiembrie numărul transferurilor va crește din nou, fiind prevăzute aproximativ 1 800 de transferuri. Cu toate acestea, încetinirea temporară în această perioadă de raportare, în contextul unei tendințe, de altfel, treptat pozitive, confirmă faptul că sunt necesare mai multe eforturi constante pentru a spori numărul transferurilor lunare și a evita genul de fluctuații în materie de transferuri observate în luna octombrie. Pe măsură ce obstacolele administrative și practice care împiedică transferul sunt eliminate, principalele provocări din lunile următoare vor consta în asigurarea unui ritm mai regulat al transferurilor, care să crească rapid și în mod constant.

În Grecia, prin angajarea unor noi membri ai personalului, Serviciul pentru azil și-a sporit capacitatea de înregistrare a solicitanților care au cetățeniile eligibile pentru transfer de la 110 pe zi la 175 pe zi. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2017, ar trebui să se finalizeze înregistrarea a 87 % din solicitanții preînregistrați care au cetățeniile eligibile pentru transfer. Statele membre vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a deschide spații pentru transfer și a le ocupa, astfel încât să țină pasul cu ritmul Serviciului elen pentru azil de prelucrare a cererilor de transfer. În special, statele membre vor trebui să își îmbunătățească planificarea, să se angajeze să transfere mai multe persoane, cu o mai mare regularitate, și să își consolideze capacitatea de prelucrare și de primire, atât pentru a scurta timpul de răspuns, cât și pentru a primi un număr mai mare de solicitanți. De fapt, în octombrie, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a trebuit să amâne unele transferuri, întrucât unele state membre nu păreau să aibă capacitatea de a primi rapid persoanele al căror transfer fusese pregătit.

Astfel cum s-a raportat anterior, în Italia, în urma reuniunii punctelor naționale de contact privind transferul, care a avut loc la Roma la 15 septembrie, s-a găsit o soluție la blocajul creat de efectuarea unor controale de securitate suplimentare. Ministerul de Interne al Italiei și Europol, cu sprijinul Comisiei, au oficializat modalitățile prin care Europol i se atribuie rolul de facilitare în cadrul procedurii de transfer. În mod specific, a fost creat un flux de lucru pentru controalele de securitate suplimentare, cu caracter excepțional, pe care statele membre le pot solicita în cadrul procedurii de transfer, iar acesta va fi inclus în protocolul de transfer care este în prezent elaborat în Italia. Grație acestei evoluții pozitive, statele membre își pot asuma noi angajamente, mai substanțiale. În acest context, se preconizează că Italia va spori în mod semnificativ numărul de transferuri în următoarele săptămâni.

În cursul perioadei de raportare, Comisia și-a concentrat eforturile și asupra minorilor neînsoțiți, pentru a înțelege mai bine obstacolele din calea transferului acestora și a găsi soluții la acestea. În acest scop, Comisia a dedicat minorilor neînsoțiți 8 o sesiune specială a celui de al 7-lea Forum privind relocarea și transferul din octombrie 2016.

Numărul minorilor neînsoțiți care sosesc în Italia a continuat să crească (22 775 de sosiri de la începutul lunii ianuarie și până la 4 noiembrie 2016, dintre care 3 569 de eritreeni, 167 de sirieni, 187 de irakieni și 12 yemeniți) 9 . În Grecia, Centrul Național pentru Solidaritate Socială (EKKA) raportează că, la 2 noiembrie, se estima că erau prezenți în Grecia 2 400 de minori neînsoțiți. Astfel cum s-a raportat deja, în cadrul exercițiului de preînregistrare în masă din Grecia au fost identificați 1 225 de minori neînsoțiți 10 , dintre care 48 % (aproximativ 588) aveau una dintre cetățeniile eligibile pentru transfer (36 % erau sirieni și 12 % irakieni) 11 . Majoritatea minorilor neînsoțiți aflați în Italia și care sunt eligibili pentru transfer călătoresc de unii singuri (nu călătoresc împreună cu rude). În schimb, majoritatea minorilor neînsoțiți aflați în Grecia și care sunt eligibili pentru transfer sunt copii separați (copii minori care călătoresc cu rude, cum ar fi bunici, frați/surori sau unchi/mătuși sau sunt căsătoriți cu adulți). În acest sens, din cei 480 de minori neînsoțiți aflați în Grecia, care sunt eligibili pentru transfer și a căror înregistrare a fost finalizată, 274 sunt copii separați și doar 122 sunt minori care au călătorit complet de unii singuri în Grecia, aceasta fiind categoria al cărei transfer este cel mai dificil. 320 din cei 480 de minori neînsoțiți au vârsta de 16 sau 17 ani.

În acest context, în cursul perioadei de raportare au fost transferați 43 de minori (22 de minori neînsoțiți care călătoresc de unii singuri și 21 de copii separați), numărul total al minorilor neînsoțiți transferați ajungând la 148, ținând seama de faptul că statisticile au inclus toate categoriile de copii separați 12 . Se preconizează că transferul minorilor neînsoțiți se va intensifica în viitorul apropiat și că toți minorii neînsoțiți eligibili pentru transfer vor fi transferați în lunile următoare, cel puțin din Grecia. Există semne pozitive în această privință. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o accelerare a transferului minorilor neînsoțiți, Finlanda transferând 31 de minori neînsoțiți (15 minori care călătoresc de unii singuri și 16 copii separați) în cadrul unui singur transfer. Statele membre au mai puține probleme cu transferul copiilor separați și efectuează deja astfel de transferuri chiar dacă în statisticile oficiale nu îi înregistrează întotdeauna pe acești copii drept minori neînsoțiți. În plus, în ceea ce privește minorii neînsoțiți care călătoresc de unii singuri, mai multe state membre (Belgia, Germania, Estonia, Finlanda, Țările de Jos, România și Spania) s-au oferit să le asigure transferul. În total, este vorba despre aproximativ 160 de locuri în lunile următoare 13 , număr suficient pentru a acoperi nevoile Greciei. Ar fi necesare însă mai multe oferte pentru a acoperi nevoile Italiei. În plus, Italia va trebui să dezvolte o procedură specifică care să permită transferul minorilor neînsoțiți care călătoresc de unii singuri, iar statele membre vor trebui să se ofere în mod specific să îi transfere.

Comisia va continua să lucreze în strânsă colaborare cu Serviciul elen pentru azil, cu autoritățile italiene, cu ofițerii de legătură ai statelor membre, cu Înaltul Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR), cu Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO) și cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) la elaborarea unor măsuri practice care să faciliteze și să accelereze transferul minorilor neînsoțiți.

2.2 Acțiuni întreprinse de statele membre de transfer

În perioada 28 septembrie – 8 noiembrie, alte 1 212 persoane au fost transferate, 921 din Grecia 14 și 291 din Italia 15 . Finlanda, Țările de Jos, Portugalia și România au continuat să efectueze cu regularitate transferuri săptămânale și lunare, iar Belgia, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburgul și Malta au consolidat tendința transferurilor lunare efectuate. Franța este țara care a transferat cel mai mare număr de solicitanți (2 155), urmată de Țările de Jos (915) și de Finlanda (862). Trebuie remarcat faptul că statele membre cu contingente alocate mai mici (de exemplu Finlanda, statele baltice, Malta sau Portugalia), împreună cu Franța, Țările de Jos și România au demonstrat o mai mare regularitate și dinamică, fiind mai aproape de îndeplinirea obligațiilor care le revin. În perioada de raportare au avut loc primele transferuri din Grecia către Elveția și din Italia către Norvegia. Cel puțin alte 542 de transferuri suplimentare din Grecia 16 și 397 din Italia 17 sunt planificate până la sfârșitul lunii noiembrie. Transferurile planificate în noiembrie indică faptul că încetinirea din octombrie ar trebui să fie excepțională, mai degrabă o ușoară scădere temporară decât una reală.

Acțiuni vizând numărul limitat de angajamente: în cursul perioadei de raportare, Germania a continuat să indice lunar că este disponibilă să transfere rapid un număr de solicitanți de protecție internațională („angajamentele oficiale”), și anume 500 de persoane din Italia și 500 din Grecia. Spania s-a angajat să transfere 400 de persoane din Grecia și 100 din Italia. Germania, Estonia, Letonia, Finlanda, Franța, Țările de Jos, România, Elveția și Norvegia prezintă angajamente lunar, iar Lituania, Luxemburg, Portugalia, Slovenia – o dată la două luni. Angajamentele unora dintre statele membre continuă să vizeze numai Grecia, însă se preconizează că modalitățile prin care Europol i se atribuie rolul de facilitator în Italia ar trebui să încurajeze și alte state membre să se implice activ în operațiunile de transfer din Italia.

Cu toate acestea, per ansamblu, doar nouă state membre (Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Malta, Țările de Jos și Spania) 18 , la care se adaugă Elveția și Norvegia 19 , au prezentat 2 634 de angajamente oficiale în cursul perioadei de raportare (1 105 angajamente oficiale prezentate pentru Italia și 1 529 pentru Grecia), care sunt insuficiente pentru a satisface nevoile actuale (a se vedea secțiunea 2.3 de mai jos). Numărul total al angajamentelor oficiale prezentate de state membre de transfer se ridică la 16 259 (4 954 din Italia 20 și 11 305 din Grecia). Sunt necesare progrese mai rapide și o mai mare constanță pentru a se asigura faptul că toate statele membre își asumă angajamente, în mod mai regulat, pentru un număr suficient de locuri; la jumătatea perioadei de punere în aplicare, Comisia se așteaptă ca statele membre să se angajeze pentru cel puțin 50 % din contingentul care le-a fost alocat.

Austria 21 și Ungaria sunt în continuare singurele două țări care nu au prezentat niciun angajament și nu au efectuat niciun transfer. Din aprilie, Polonia nu și-a mai onorat angajamentele, nu a prezentat niciun nou angajament și nu a transferat niciun solicitant 22 . În prezenta perioadă de raportare, Republica Cehă și Slovacia nu au prezentat niciun angajament și nu au transferat niciun solicitant.

Acțiuni pentru reducerea timpului de răspuns la cererile de transfer: majoritatea statelor membre și a statelor asociate care participă la mecanismul de transfer își sporesc eforturile pentru a accelera timpul de răspuns la cererile de transfer și a îndeplini obiectivul de 10 zile lucrătoare stabilit în protocoalele de transfer. Sunt necesare însă mai multe eforturi pentru a spori fluxul lunar și a asigura constanța acestuia. În general, majoritatea statelor membre răspund pozitiv cererilor de transfer. Cu toate acestea, încă mai există cazuri în care s-ar putea majora considerabil rata de acceptare și în care ar trebui îmbunătățită justificarea respingerilor, pentru a se respecta cerințele prevăzute în deciziile Consiliului. Bunele practici în ceea ce privește motivarea în mod corespunzător a deciziilor de respingere a cererilor de transfer, cum ar fi practicile aplicate de Țările de Jos, au fost diseminate în cadrul celui de al 7-lea Forum privind relocarea și transferul. Pentru a răspunde preocupărilor exprimate de mai multe state membre în ceea ce privește partajarea informațiilor legate de securitate, Europol a furnizat un canal special de comunicare securizat prin care statele membre își pot prezenta motivele de respingere a cererilor de transfer. În cadrul celui de al 7-lea Forum privind relocarea și transferul, Comisia a subliniat încă o dată posibilitatea de a face schimb de date dactiloscopice prin intermediul canalelor de cooperare polițienească pentru efectuarea verificării de securitate la nivel național, în special în cazurile în care solicitanții nu dețin documente de identitate sau de călătorie.

Acțiuni vizând provocările legate de transferul solicitanților vulnerabili, inclusiv al minorilor neînsoțiți: ritmul de transfer al minorilor neînsoțiți s-a accelerat în ultima săptămână din perioada de raportare. De la 28 septembrie, 43 de minori neînsoțiți (22 de minori neînsoțiți care călătoresc de unii singuri și 21 de copii separați) au fost transferați din Grecia (în Belgia, Germania, Irlanda, Finlanda și Elveția), numărul total de minori neînsoțiți transferați ajungând la 118. Cu toate acestea, luând în considerare toate categoriile de copii separați, numărul total este de 148. În urma celui de al 7-lea Forum privind relocarea și transferul, a devenit clar că statele membre nu au, în general, probleme cu transferul copiilor separați (a se vedea mai sus). În ceea ce privește minorii neînsoțiți care călătoresc de unii singuri, în urma apelului lansat de Comisie, statele membre au oferit în total 160 de locuri.

Acțiuni pentru consolidarea capacității EASO de a sprijini Italia și Grecia: Consiliul European din octombrie a evidențiat încă o dată nevoia urgentă ca statele membre să își intensifice sprijinul pentru EASO prin furnizarea de experți. Deși îmbunătățirea planificării pe termen lung a generat evoluții pozitive în ceea ce privește misiunile experților și înlocuirea experților care își încetează activitatea cu noi experți, este imperativ să fie desemnați mai mulți experți cu un profil adecvat, pe termen mai lung, pentru a asigura prezența corespunzătoare a EASO pe teren și o capacitate de prelucrare a cererilor pentru echipele din Italia și din Grecia. Misiunile scurte sunt foarte perturbatoare pentru ansamblul etapelor procesului de transfer atât în Italia, cât și în Grecia. Atunci când se încheie o misiune, scade ritmul înregistrărilor până când începe misiunea următoare. Misiunile scurte și profilurile inadecvate ale experților afectează și calitatea dosarelor de transfer, întrucât experții au nevoie de timp pentru a se familiariza cu procedurile în vigoare. Atât directorul executiv al EASO, cât și comisarul Avramopoulos, în recentele sale scrisori adresate statelor membre, au transmis apeluri în acest sens. În cadrul diferitelor foruri, Comisia a reiterat constant nevoile actuale, pentru care sunt necesare mai multe misiuni ale experților, în coordonare cu EASO și cu Președinția Consiliului.

Potrivit celei de a cincea cereri de experți 23 , EASO solicită ca în Grecia să fie prezenți în permanență 28 de experți pentru a sprijini mecanismul de transfer 24 . EASO este constant în legătură cu punctele de contact naționale ale statelor membre pentru a găsi noi experți care să îi înlocuiască pe cei ale căror misiuni se încheie. Unele state membre și-au asumat în mod spontan angajamentul de a ocupa anumite posturi pe termen mai lung și de a căuta în mod automat un înlocuitor atunci când misiunea unuia dintre experții săi se încheie, fapt foarte apreciat de Comisie și de EASO.

În prezent, Serviciul elen pentru azil recrutează noi membri ai personalului pentru înregistrări, așadar acestui serviciu trebuie să i se acorde un sprijin sporit pentru a asigura calitatea și eficiența procesului. În acest sens, EASO mobilizează deja mai mulți experți specializați în domeniul excluderii, al normelor Dublin, precum și cadre superioare în materie de înregistrare care acționează ca birou de urgență în Atena, alături de experți în detectarea documentelor frauduloase. Noile nevoi în ceea ce privește numărul și profilurile experților se vor regăsi într-o viitoare cerere de experți. La 7 noiembrie, în Grecia erau prezenți, în total, 18 experți în materie de azil și 27 de interpreți, nivel care rămâne insuficient pentru a face față numărului sporit de cereri depuse în urma încheierii exercițiului de preînregistrare în masă. 

În Italia, în cea mai recentă cerere de experți din partea EASO, publicată la 28 mai 2016, s-au solicitat încă 35 de experți, astfel încât numărul total al experților în materie de azil să ajungă la 74, așa cum se prevede în planul de urgență convenit cu autoritățile italiene. Până la 7 noiembrie 2016, s-au primit 100 de oferte 25 . Din acest număr de experți puși la dispoziție de statele membre și de țările asociate, mai mare decât în perioadele precedente de raportare, au fost selectați 47 de experți în materie de azil și 36 de mediatori culturali care au fost trimiși în Italia începând cu 7 noiembrie 2016. În ciuda acestei creșteri recente a numărului de experți trimiși, acesta este în continuare insuficient pentru a face față numărului în continuare ridicat de sosiri ale unor persoane eligibile pentru transfer și volumului important de persoane care așteaptă înregistrarea în Italia. De asemenea, nu este asigurat numărul de experți necesar prevăzut în planificarea pentru situații de urgență.

2.3Acțiuni întreprinse de Grecia și Italia, inclusiv în legătură cu principalele puncte din foile de parcurs

Grecia

Acțiuni pentru accelerarea înregistrării și prelucrării datelor privind migranții și consolidarea capacității de înregistrare a Serviciului elen pentru azil: în urma exercițiului de preînregistrare în masă, Serviciul elen pentru azil a făcut programările pentru depunerea cererilor de azil. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2017, înregistrarea a 87 % dintre solicitanții preînregistrați va fi finalizată și toate cazurile vor fi înregistrate până în aprilie 2017. Până la 7 noiembrie, înregistrarea a 16 642 de persoane a fost finalizată. Persoanele care au ratat exercițiul de preînregistrare pot avea în continuare acces la procedura de azil, făcând o programare prin sistemul Skype.

Prin angajarea de noi membri ai personalului, Serviciul elen pentru azil și-a sporit capacitatea de înregistrare a solicitanților care au cetățeniile eligibile pentru transfer de la 110 pe zi la 175 pe zi. În total, unitatea pentru transferuri din Atena are în prezent 75 de angajați. Birourile regionale din Salonic și Alexandroupoli se ocupă, de asemenea, de cazuri de transfer. La 7 noiembrie, echipele EASO care furnizează sprijin pentru procesul de înregistrare erau alcătuite din 4 experți în Atena, 6 experți în Salonic și 3 experți în Alexandroupoli. Întrucât Serviciul elen pentru azil are nevoie de personal cu experiență și de profiluri specializate (pentru a transfera expertiza către noii angajați), EASO va oferi un sprijin mai diversificat.

Diferența dintre numărul cererilor de transfer transmise de Grecia și numărul acceptat de statele membre a crescut pe parcursul perioadei de raportare (între 28 octombrie și 4 noiembrie, Grecia a prezentat aproximativ 1 570 de cereri, însă a primit numai 940 de răspunsuri). Diferența dintre numărul de înregistrări efectuate de Serviciul elen pentru azil și numărul total de angajamente este și mai importantă (în cursul aceleiași perioade, Grecia a înregistrat 3 298 de cereri de transfer, în timp ce numărul de angajamente suplimentare în aceeași perioadă a fost de 1 499. În total, până la 7 noiembrie, Grecia a înregistrat 16 642 de cereri, iar numărul total de angajamente a fost de 11 275). Aceste diferențe explică parțial încetinirea ritmului transferurilor în luna octombrie și, după cum Comisia se aștepta în rapoartele precedente, generează un blocaj grav în urma exercițiului de preînregistrare în masă. Prin urmare, asumarea unui număr mai mare și mai constant de angajamente și accelerarea transferurilor (în special a timpului de răspuns) devin prioritare pentru a se evita o acumulare de cazuri care nu poate fi susținută.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacității de primire în Grecia: la 8 noiembrie, capacitatea totală de primire în Grecia se ridica la peste 68 863 de locuri 26 în centre de primire temporare și permanente pe continent, atât pentru migranții în situație neregulamentară, cât și pentru persoanele care este posibil să aibă nevoie de protecție internațională și care și-au exprimat dorința de a solicita azil sau și-au depus deja cererile de azil. Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile elene, capacitatea totală planificată a celor 40 de amplasamente permanente de pe continent este estimată la aproximativ 33 186 de locuri.

Din cele 20 000 de locuri alocate de UNHCR pentru solicitanții eligibili pentru transfer în cadrul sistemului de subvenții pentru închirierea de locuințe 27 , la 7 noiembrie erau disponibile 17 664 de locuri, dintre care 5 509 locuri în hoteluri/clădiri întregi, 10 076 de locuri în apartamente, 497 de locuri în familii-gazdă și 622 de locuri în centre special amenajate pentru minorii neînsoțiți. UNHCR estimează că cele 20 000 de locuri vor fi disponibile în totalitate la sfârșitul anului. În ceea ce privește centrele de transfer, până la 8 noiembrie a fost creat doar unul dintre cele trei centre de transfer pentru care autoritățile elene și-au asumat angajamentul (Lagadikia), care are 960 de locuri disponibile. În ceea ce privește celelalte două centre, autoritățile elene nu au desemnat încă amplasamente adecvate. Discuțiile sunt în continuare în curs de desfășurare între UNHCR și autoritățile elene în ceea ce privește punerea la dispoziție a unui număr mai mare de amplasamente pentru construirea de centre de transfer special amenajate, îndeosebi în regiunea Attica.

Cele trei centre de transfer ar trebui să ajungă la o capacitate de 6 000 de persoane. Astfel cum se menționează în rapoartele precedente, Comisia solicită insistent Greciei să desemneze aceste amplasamente cât mai rapid, pentru a evita blocajele în punerea în aplicare a ultimelor etape din fluxul de lucru privind transferul în urma exercițiului de preînregistrare în masă.

Italia 

Acțiuni pentru creșterea numărului de hotspoturi și pentru ca acestea să devină pe deplin operaționale: creșterea bruscă a sosirilor, înregistrată în repetate rânduri în ultimele luni, a demonstrat că actuala capacitate de 1 600 de locuri din cele patru hotspoturi operaționale (din Pozzallo, Lampedusa, Trapani și Taranto) nu este suficientă. În plus, majoritatea debarcărilor (în jur de 70 %) continuă să aibă loc în afara hotspoturilor. Primele acțiuni pregătitoare (cum ar fi îmbunătățirea centrelor și furnizarea de echipament) au fost deja întreprinse, însă Italia ar trebui să accelereze deschiderea hotspoturilor suplimentare deja anunțate. În acest context, autoritățile italiene au indicat că se aplică standardele aferente hotspoturilor în cazul a altor noi șase porturi de debarcare. Comisia consideră că acestea ar putea deveni adevărate hotspoturi după efectuarea unor lucrări, în special pentru a asigura structuri de primire adecvate. Datorită acestui pas înainte, marea majoritate a migranților care sosesc în Italia sunt debarcați cu utilizarea standardelor aferente hotspoturilor. În plus, autoritățile italiene și-au exprimat intenția de a aplica, în scurt timp, procedurile standard de operare în hotspoturi 28 în cazul tuturor debarcărilor în Italia. În prezent se elaborează o circulară în acest scop pentru a oferi instrucțiuni tuturor prefecturilor și Questure de pe teren. După cum s-a menționat în raportul precedent, dat fiind ritmul din ce în ce mai mare al debarcărilor minorilor neînsoțiți în Italia, ar trebui să se pună la dispoziție zone special amenajate și o asistență adecvată în toate hotspoturile și să se finalizeze în cel mai scurt timp posibil transferul acestora către centrele de primire de prima sau a doua linie, iar datele migranților ar trebui prelucrate cât mai rapid posibil, în cel mult 72 de ore.

Acțiuni pentru îmbunătățirea coordonării: ultima reuniune a grupului de monitorizare a punerii în aplicare a procedurilor standard de operare în hotspoturi a avut loc la 19 octombrie 2016. Caietul tehnic de sarcini revizuit și, pe baza acestuia, contractele noi și cele reînnoite dintre prefecturi și entitățile de gestionare a hotspoturilor vor trebui să respecte procedurile standard de operare în hotspoturi. Lipsa în continuare a unui coordonator italian pentru fiecare hotspot rămâne o lacună în ceea ce privește funcționarea hotspoturilor. În ceea ce privește transferul, proiectul de protocol privind transferul este în prezent în curs de adaptare pe baza concluziilor reuniunii ad-hoc din 15 septembrie a punctelor naționale de contact pentru transfer și a modalităților convenite între autoritățile italiene și Europol. Proiectul va fi discutat în cadrul următoarei reuniuni a ofițerilor de legătură, prevăzută în luna noiembrie.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacităților de prelucrare a cererilor în Italia: astfel cum s-a raportat anterior, în concordanță cu numărul angajamentelor prezentate de statele membre, care a sporit recent, capacitatea autorităților italiene de a înregistra și de a prelucra cererile va trebui să fie consolidată pentru a accelera înregistrarea persoanelor care au cetățeniile eligibile pentru transfer și a răspunde noilor angajamente. Acest lucru ar trebui să contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de sustragere, întrucât cererile solicitanților vor fi prelucrate mai rapid. În acest sens, este necesară consolidarea echipelor însărcinate cu înregistrarea cererilor și asigurarea prezenței EASO în noile centre de înregistrare. Activitățile echipelor itinerante de înregistrare ale EASO contribuie la înregistrarea rapidă a solicitanților cazați în afara centrelor de înregistrare, sporind așadar numărul solicitanților de transfer.

Acțiuni pentru reducerea timpului de răspuns la cererile de transfer: în urma acordului la care s-a ajuns în cadrul reuniunii ad-hoc a punctelor naționale de contact pentru transfer, Ministerul de Interne al Italiei și Europol, cu sprijinul Comisiei, au oficializat procedura practică de urmat prin intermediul unui schimb de scrisori din 4 noiembrie 2016. În special, a fost creat un flux de lucru pentru controalele de securitate suplimentare, cu caracter excepțional, pe care statele membre le pot solicita în cadrul procedurii de transfer, iar acesta va fi inclus în protocolul de transfer care este în curs de elaborare. Datorită acestei dinamici pozitive, statele membre au început deja să prezinte noi angajamente, mai numeroase, care ar trebui să antreneze în curând un număr sporit de transferuri din Italia.

Acțiuni pentru abordarea provocărilor legate de transferul solicitanților vulnerabili și al minorilor neînsoțiți: niciun minor neînsoțit nu a fost încă transferat din Italia. Punerea în aplicare a procedurii constituie o prioritate-cheie, întrucât, de la începutul anului 2016, au debarcat în Italia aproape 4 000 de minori neînsoțiți potențial eligibili pentru transfer (majoritatea din Eritreea). În urma apelurilor lansate de Comisia Europeană, mai multe state membre (Belgia, Finlanda, Germania, Țările de Jos) au pus la dispoziție locuri pentru minorii neînsoțiți, atât pentru minorii care călătoresc de unii singuri, cât și pentru copiii separați. Comisia încurajează Italia să ia toate măsurile necesare pentru a face posibil transferul minorilor neînsoțiți, atunci când transferul se dovedește a fi în interesul superior al acestora, și să ia în considerare posibilitatea de a crea cât mai curând posibil unul sau mai multe centre de transfer pentru minorii neînsoțiți. Punerea în aplicare a procedurii de transfer ar contribui, de asemenea, la soluționarea ratei ridicate de sustragere a minorilor neînsoțiți care sunt potențial eligibili pentru transfer. Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, eritreenii ocupă locul al doilea între cetățeniile deținute de minorii neînsoțiți despre care se afirmă că au fugit din structurile de primire 29 .

 

Acțiuni pentru a limita deplasările secundare: pentru a limita deplasările secundare, autoritățile italiene au adoptat o serie de măsuri, printre care se numără acțiunea poliției italiene de a continua să transfere periodic migranții care s-au deplasat în mod neregulamentar din sud în nordul țării, înapoi în centrele de primire din sudul țării. EASO a intensificat activitățile echipei sale itinerante care efectuează înregistrări în vederea transferului în diferite zone în care sunt cazați candidații la transfer (în funcție de nevoile indicate de autoritățile italiene), în afara centrelor de înregistrare. Prezența și deplasările pe teritoriul italian ale migranților în situație neregulamentară ar trebui să fie monitorizate îndeaproape, iar deplasările secundare neregulamentare ar trebui prevenite.

2.4Acțiuni întreprinse de Comisie și de agențiile UE

Comisia Europeană

Comisia a continuat să sprijine Italia și Grecia în activitatea zilnică de pe teren, contribuind la coordonarea diferitelor părți interesate și oferind asistență autorităților elene și italiene pentru identificarea blocajelor, găsirea de soluții la provocări, în strânsă cooperare cu toate părțile interesate, și elaborarea de proceduri specifice. Ca parte a acestui sprijin, Comisia a facilitat convenirea modalităților între Italia și Europol descrise mai sus pentru efectuarea unor controalele de securitate suplimentare, care reprezenta unul dintre principalele blocaje ce încetinea transferurile din Italia. Se preconizează că mai multe state membre vor coopera acum activ cu Italia.

Cel de al 7-lea Forum privind transferul și relocarea a reunit punctele naționale de contact pentru transfer din toate statele membre și din țările asociate, precum și părțile interesate (EASO, UNHCR, OIM, Europol) pentru a discuta progresele înregistrate în punerea în aplicare a mecanismului de transfer la un an de la intrarea în vigoare a deciziilor Consiliului privind transferul. Forumul a pus un accent special pe minorii neînsoțiți și pe problemele de securitate. Reuniunea a avut ca scop identificarea obstacolelor care persistă în calea procedurii de transfer, găsirea unor soluții comune și schimbul de bune practici. Principalele concluzii ale reuniunii au fost deja evidențiate în prezentul raport. Aceste concluzii vor fi monitorizate îndeaproape în Grecia și în Italia în cadrul reuniunilor periodice ale ofițerilor de legătură organizate de Comisie. Următoarea astfel de reuniune va avea loc în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Ca parte a monitorizării punerii în aplicare a deciziilor Consiliului privind transferul, Comisia și-a exprimat și va continua să își exprime preocuparea cu privire la statele membre care înregistrează întârzieri în această privință. Recent, comisarul Avramopoulos a trimis scrisori statelor membre, reamintindu-le obligațiile care le revin în temeiul deciziilor Consiliului privind transferul.

Biroul European de Sprijin pentru Azil

Acțiuni pentru accelerarea procesului de transfer și pentru creșterea capacității de înregistrare în Grecia și Italia: sunt trimiși pe teren experți pentru a exercita o serie de funcții diferite.

În Grecia, în prezent, 9 experți sprijină în mod direct procesul de înregistrare prin prelucrarea în comun a cererilor, iar alți 9 experți asigură funcții de informare și de consultanță. Pe baza recomandărilor cu privire la modalitățile de îmbunătățire a procesului de corelare, ce vizează corelarea solicitanților cu anumite state membre, EASO va testa instrumentul de corelare în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017.

În urma exercițiului de preînregistrare, Serviciul elen pentru azil își consolidează capacitatea de înregistrare. EASO și-a diversificat sprijinul pentru procedura de transfer și a utilizat mai mulți experți în chestiuni cum ar fi indicatorii de excludere, Regulamentul Dublin, unitatea familială și fraudarea documentelor, precum și cadre superioare în materie de înregistrare. Acești experți funcționează ca un birou de urgență pentru cazuri dificile și vor contribui la decongestionarea procesului normal de înregistrare și la garantarea calității dosarelor de transfer. Este necesar în continuare ca procedura de transfer să fie consolidată pe parcursul diferitelor sale etape, de la oferirea de informații până la înregistrare și la corelarea solicitanților cu statele membre de transfer. EASO își va spori în continuare numărul de experți în materie de înregistrare în Salonic și în prezent achiziționează unități mobile pentru a le asigura acestor experți spații de lucru. De asemenea, EASO a constatat că sunt necesari mai mulți experți pentru diseminarea de informații în taberele de refugiați.

EASO a trimis în prezent în Italia 47 de experți din cei 74 solicitați din partea statelor membre și a țărilor asociate: 10 experți în hotspoturi, 7 experți în două echipe mobile (la Roma și în Catania), 10 experți în centrele de înregistrare, 5 experți în cadrul echipei itinerante de înregistrare, 1 expert care furnizează sprijin pentru comunicarea cu presa și 14 experți în cadrul unității „Dublin” din Roma. De asemenea, EASO va trimite până la 48 de mediatori culturali (pentru limba arabă, tigrinya și kurdă) pentru a sprijini procesul de transfer (la data de 7 septembrie erau pe teren 36 de mediatori culturali). În perioada de raportare, EASO a intensificat activitățile echipei sale itinerante care efectuează înregistrări în vederea transferului în diferite locuri în care sunt cazați candidații la transfer (în funcție de nevoile indicate de autoritățile italiene), în afara centrelor de înregistrare 30 . Echipa itinerantă sprijină, de asemenea, Questura locală prin consolidarea capacităților ofițerilor de poliție care efectuează înregistrări.

EASO depune, de asemenea, eforturi pentru a asigura condiții de lucru adecvate și eficiente în hotspoturi pentru echipele EASO. Au fost instalate 5 birouri mobile (containere) în unele hotspoturi și centre (1 în hotspotul din Trapani, 2 în centrele din Villa Sikania și, respectiv, Bari). Încă 1 birou mobil urmează să fie instalat în portul Augusta unde au loc numeroase debarcări. Au fost puse la dispoziția autorităților italiene și echipamente tehnice (calculatoare) pentru a sprijini activitatea legată de transferuri (s-au pus la dispoziție 5 stații de lucru în fiecare centru de înregistrare și la Questura din Roma, încă 20 urmând să fie instalate în unitatea „Dublin” după ce s-a obținut autorizația de securitate internă pentru conectarea acestora la sistemul existent).

În Concluziile sale din 20 octombrie 2016, Consiliul European a solicitat EASO să se asigure că rezerva de intervenție pentru azil devine operațională cât mai curând posibil. Prin urmare, EASO a solicitat sprijin Consiliului său de administrație pentru ca acesta să actualizeze rapid rezerva de intervenție pentru azil prin desemnarea, până la 27 octombrie 2016, a experților naționali având anumite profiluri specifice. În plus, pentru a încuraja un interes mai mare față de cererile de experți, EASO elaborează în prezent un program-pilot de formare pentru ofițerii de caz care își încep activitatea și au o experiență limitată. De asemenea, EASO a propus modificarea normelor relevante privind onorariile experților, pentru a putea plăti un onorariu experților trimiși prin serviciile naționale care nu sunt angajați permanenți ai serviciilor respective.

3Relocare

Potrivit informațiilor primite din partea statelor participante, în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 au fost relocate, până la data de 7 noiembrie 2016, 11 852 de persoane în 21 de state de relocare (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit). Suedia, Regatul Unit și Finlanda, precum și statele asociate Elveția, Liechtenstein și Islanda și-au onorat deja integral angajamentele.

Majoritatea statelor participante la mecanism au indicat că eforturile lor în materie de relocare au vizat în principal, dar nu exclusiv, cetățeni sirieni din Iordania, Liban și Turcia. Printre acestea se numără eforturile depuse de statele membre pentru a reloca sirieni din Turcia în temeiul Declarației UE-Turcia din 18 martie.

Numărul de relocări din Turcia crește în continuare, pe măsură ce statele membre continuă evaluarea dosarelor care le-au fost transmise de către Turcia prin intermediul UNHCR. Statele membre pregătesc, de asemenea, noi misiuni în Turcia pentru intervievarea candidaților la relocare. Rata de refuz al candidaților incluși pe lista furnizată UNHCR de către Direcția generală pentru gestionarea migrației din Turcia la începutul lunii septembrie a fost mai mică în comparație cu listele anterioare, ceea ce indică o ameliorare globală a proceselor de selecție. Autoritățile turce elaborează în prezent următoarele liste de persoane propuse pentru relocare, liste care vor fi probabil mai scurte și care vor fi transmise mai regulat, pentru a se asigura o planificare eficientă a operațiunilor.

De la data de 4 aprilie 2016, 2 217 cetățeni sirieni au fost relocați din Turcia ca parte a acțiunii de relocare desfășurate în cadrul mecanismului 1:1. În plus, s-a aprobat relocarea a 346 de persoane care acum așteaptă să fie relocate. În total, sunt preconizate 472 de relocări pentru luna noiembrie, numărul rămas, în contextul tuturor angajamentelor asumate, fiind de 11 228.

Ritmul relocărilor s-a menținut, în perioada 26 septembrie – 7 noiembrie fiind relocați 603 sirieni. Pe lângă Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Suedia, s-au efectuat relocări și în Norvegia.

La 28 septembrie a fost adoptată Decizia (UE) 2016/1754 a Consiliului 31 pentru a permite statelor membre să își îndeplinească obligațiile în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 prin utilizarea celor 54 000 de locuri nealocate fie pentru a transfera solicitanți de protecție internațională din Italia și Grecia, fie pentru a primi pe teritoriul lor, prin relocare sau prin alte forme de admisie legală, resortisanți sirieni care au nevoie în mod clar de protecție internațională, prezenți în Turcia. Ca răspuns imediat, Comisia a solicitat deja statelor membre să transmită, până la 7 noiembrie, numărul de sirieni prezenți în Turcia pe care intenționează să îi admită legal în temeiul deciziei respective.

Propunerea Comisiei de Regulament de instituire a cadrului de relocare al Uniunii 32 , adoptată la 13 iulie 2016, este în prezent examinată de colegiuitori.

4Perspective

Șefii de stat sau de guvern au recunoscut în mod repetat nevoia urgentă de a găsi o soluție la situația Europei în materie de migrație și au solicitat luarea de noi măsuri pentru a accelera punerea în aplicare a mecanismului de transfer, ca o expresie fundamentală a solidarității cu statele membre din prima linie. În octombrie, Consiliul European a reiterat încă o dată necesitatea ca statele membre să își intensifice eforturile pentru a accelera transferurile.

Comisia a lucrat în permanență cu autoritățile italiene și elene, cu statele membre și cu UNHCR, OIM, EASO, Frontex și Europol pentru a sprijini și a îmbunătăți procedura de transfer pe teren. În ultima perioadă de raportare, Grecia și-a sporit capacitatea de prelucrare cu 60 % și va continua să facă acest lucru în lunile următoare. Italia își sporește capacitatea de prelucrare și a arătat flexibilitate față de cererile statelor membre de transfer în ceea ce privește aspectele de securitate. Modalitățile convenite cu Europol sunt acum în vigoare. UNHCR, OIM, EASO, Frontex și Europol își sporesc sprijinul oferit Italiei și Greciei pentru a accelera și a eficientiza procedura de transfer. Unele state membre au arătat că sunt cu adevărat angajate în procesul de transfer și au contribuit în mod semnificativ la evoluția pozitivă observată în cursul ultimelor luni, asumându-și angajamente și efectuând efectiv transferuri.

Cu toate acestea, rezultatele obținute nu sunt încă la înălțimea angajamentelor asumate și a obligațiilor prevăzute în deciziile Consiliului și nu răspund amplorii provocărilor. Statele membre nu trebuie să își diminueze eforturile. Mii de solicitanți din Italia și Grecia așteaptă să fie transferați. Atunci când mecanismele de transfer înregistrează încetiniri, solicitanții sunt nevoiți să aștepte timp mai îndelungat în centrele de primire și nesiguranța privind viitorul lor crește. Aceasta afectează capacitatea Italiei și a Greciei de a face față crizei în mod eficace. Italia continuă să primească un număr mare de migranți, iar Grecia se confruntă în continuare cu o situație umanitară dificilă. Transferul continuă așadar să aibă o importanță crucială pentru atenuarea presiunii exercitate asupra acestor țări. Un număr mai mare de transferuri pe lună și o mai mare regularitate sunt esențiale pentru a permite o planificare eficace și un flux constant, elemente necesare pentru a evita problemele logistice pe teren.

Îndemnurile lansate de șefii de stat sau de guvern trebuie să fie urmate în prezent de acțiuni ferme din partea serviciilor naționale competente. Statele membre de transfer ar trebui să valorifice și mai mult eforturile deja depuse până în prezent dând curs pe deplin acestor cereri și intensificându-și de urgență eforturile pentru a sprijini Grecia și Italia, îndeplinindu-și astfel obligațiile legale și practicând efectiv solidaritatea.

În primul său Raport privind transferul și relocarea 33 , Comisia a apreciat că ar trebui finalizate cel puțin 6 000 de transferuri pe lună pentru atingerea obiectivelor prevăzute în deciziile Consiliului. Deciziile Consiliului privind transferul intră în al doilea an de punere în aplicare, iar îndeplinirea obligațiilor legale care decurg din acestea va necesita o creștere substanțială a numărului și a regularității angajamentelor, precum și o accelerare a transferurilor în lunile următoare.

Pentru a asigura punerea efectivă în aplicare a celor două decizii ale Consiliului privind transferul, Comisia invită statele membre:

La rândul lor, Grecia și Italia ar trebui să continue să își consolideze capacitatea de prelucrare. Grecia ar trebui, de asemenea, să instituie celelalte centre de transfer, conform planurilor, iar Italia ar trebui să pună în aplicare modalitățile convenite cu Europol și să efectueze primele transferuri de minori neînsoțiți.

să prezinte angajamente și să transfere persoane în mod regulat, în conformitate cu contingentul care li s-a alocat;

să accelereze timpul de răspuns la cererile de transfer pentru a respecta termenul de 10 zile lucrătoare stabilit în protocoalele de transfer și să facă schimb de informații privind motivele de refuz prin intermediul canalelor securizate furnizate de Europol;

să își consolideze capacitățile de primire a solicitanților de transfer, inclusiv a minorilor neînsoțiți, în conformitate cu contingentul care li s-a alocat;

să desemneze experți pentru a răspunde la diferitele cereri din partea EASO, detașând experți pe termen mai lung, care să aibă mai multă experiență și profiluri mai specializate;

statele membre care încă nu și-au asumat angajamente sau nu au transferat încă persoane sunt îndemnate să facă acest lucru fără întârziere.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape și să prezinte cu regularitate rapoarte privind punerea în aplicare a celor două decizii ale Consiliului privind transferul și își va prezenta al optulea raport în luna decembrie 2016. Comisia își rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva statelor membre care nu își respectă obligațiile.

În paralel, statele membre ar trebui să continue să își îndeplinească angajamentele în materie de relocare, inclusiv ca parte a punerii în aplicare a Declarației UE-Turcia 34 .

(1)

     COM(2016) 636 final.

(2)

     Concluziile Consiliului European din 20 octombrie 2016, http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2016/10/21-european-council-conclusions/ .

(3)

     Numărul cazurilor detectate de trecere ilegală a frontierei între punctele de trecere a frontierei din Turcia, raportat de Grecia, prin frontierele maritime și terestre, în perioada 26 septembrie 2016 – 6 noiembrie 2016, astfel cum a fost înregistrat în aplicația de raportare a operațiunilor comune (Joint Operations Reporting Application - JORA).

(4)

     Sursa: autoritățile elene. Numărul migranților din Grecia continentală ar trebui să scadă treptat, pe măsura transferurilor efectuate.

(5)

     Sursa: Ministerul de Interne al Italiei, perioada 26 septembrie - 6 noiembrie.

(6)

     Concluziile reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind relocarea prin sisteme multilaterale și naționale a 20 000 de persoane care au în mod clar nevoie de protecție internațională (11130/15).

(7)

     SN 38/16, 18.3.2016.

(8)

     La articolul 2 litera (l) din Directiva privind condițiile pentru a beneficia de protecția internațională (Directiva 2011/95/UE), „minorul neînsoțit” este definit drept minorul (cu vârsta sub 18 ani) care intră pe teritoriul statelor membre fără a fi însoțit „de o persoană adultă care să fie responsabilă pentru acesta prin lege sau prin practica statului membru în cauză” [subliniere adăugată]. Având în vedere diferențele dintre legea și practica existente în statele membre, definiția minorilor neînsoțiți variază de la un stat membru la altul, astfel încât copiii separați, inclusiv minorii căsătoriți cu adulți, sunt considerați neînsoțiți în unele state membre, în timp ce în altele nu. Acest lucru creează, de asemenea, inconsecvențe în raportarea numărului total de minori neînsoțiți transferați, întrucât unele state membre consideră că sunt minori neînsoțiți numai minorii care călătoresc de unii singuri și exclud din rapoarte copiii separați care au fost transferați.

(9)

     Sunt menționate numai cetățeniile potențial eligibile pentru transfer.

(10)

      http://asylo.gov.gr/en/wp-content/uploads/2016/08/Preregistration-data_template_5_EN_EXTERNAL.pdf .

(11)

     Cel mai mare grup de minori neînsoțiți aflați în Grecia sunt afgani, care nu sunt eligibili pentru transfer. Cu toate acestea, guvernul elen este în contact cu mai multe state membre pentru a negocia un posibil transfer voluntar al acestor minori sub un statut diferit, altul decât statutul de solicitanți de protecție internațională.

(12)

     În raportul precedent, numărul total al minorilor neînsoțiți transferați a fost de 75. Totalul minorilor neînsoțiți transferați în prezenta perioadă de raportare ar trebui să fie, așadar, de 118. Cu toate acestea, numărul cuprinde minori care călătoresc de unii singuri și numai anumite categorii de copii separați. Cifrele au fost revizuite pentru a reflecta cu mai multă precizie numărul total al minorilor neînsoțiți transferați, incluzându-i pe minorii care călătoresc de unii singuri și toate categoriile de copii separați.

(13)

     Aceste cifre ar trebui înțelese ca fiind minime. Comisia așteaptă în continuare noi răspunsuri la solicitarea sa adresată statelor membre de a prezenta angajamente în vederea transferului minorilor neînsoțiți care călătoresc de unii singuri. În plus, unele state membre au prezentat angajamente deschise, în care nu se precizează numărul maxim de minori neînsoțiți ce călătoresc de unii singuri pe care îi pot transfera.

(14)

     24 de persoane către Belgia, 23 către Bulgaria, 17 către Estonia, 110 către Finlanda, 203 către Franța, 1 către Germania, 40 către Irlanda, 72 către Letonia, 61 către Lituania, 81 către Țările de Jos, 73 către Portugalia, 153 către România, 35 către Spania și 28 către Elveția. Trebuie notat că cele 2 persoane care figurau în raportul precedent ca fiind transferate în România au fost transferate în temeiul Regulamentului Dublin.

(15)

     5 persoane către Croația, 20 către Luxemburg, 20 către Malta, 108 către Țările de Jos, 20 către Norvegia, 78 către Portugalia, 31 către România și 9 către Slovenia. 62 de persoane transferate în Finlanda la 27 septembrie nu au figurat în raportul precedent.

(16)

     170 de persoane către Franța, 38 către Lituania, 103 către Țările de Jos, 20 către Norvegia, 15 către Portugalia, 149 către România, 6 către Slovacia, 41 către Slovenia. În plus, se așteaptă în noiembrie și efectuarea de transferuri suplimentare către Portugalia, Luxemburg, Malta și Germania, însă data finală sau numărul total de persoane care urmează să fie transferate nu sunt confirmate.

(17)

     226 de persoane către Germania, 39 către Finlanda, 50 către Franța, 21 către Elveția și 61 către Norvegia.

(18)

     Cipru – 30 din Grecia și 30 din Italia, Estonia – 21 din Grecia, Finlanda – 150 din Grecia și 150 din Italia, Germania – 500 din Grecia și 500 din Italia, Irlanda – 80 din Grecia, Letonia – 60 din Grecia, Malta – 28 din Grecia, Țările de Jos – 100 din Grecia și 100 din Italia, Spania – 400 din Grecia și 100 din Italia.

(19)

     Elveția – 100 din Grecia și Norvegia – 60 din Grecia și 225 din Italia.

(20)

     Angajamentul prezentat de România la 9 septembrie nu a fost inclus în raportul precedent.

(21)

     În conformitate cu Decizia 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016, Austria beneficiază de o suspendare temporară a transferurilor pentru cel mult 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 a Consiliului. În consecință, transferul în Austria a unui număr de 1 065 de solicitanți se suspendă până la 11 martie 2017. Cu toate acestea, obligațiile care derivă din Decizia 2015/1601 continuă să se aplice Austriei în ceea ce privește transferul contingentului rămas; prin urmare, Austria trebuie să își asume în continuare angajamente și să efectueze transferuri.

(22)

     La începutul lunii aprilie, Polonia a suspendat prelucrarea a 73 de cereri de transfer care i-au fost trimise de către Serviciul elen pentru azil pe baza unui angajament pe care Polonia îl prezentase la 16 decembrie 2015, ceea ce echivalează cu o blocare a procedurii de transfer la trei luni și jumătate de la asumarea angajamentului. Același lucru este valabil și pentru solicitările din partea Italiei.

(23)

     Cea de a cincea cerere de experți din partea EASO în scopul sprijinirii procesului de transfer în Grecia a fost lansată la 21 aprilie și a fost raportată pentru prima dată în al 3-lea Raport privind transferul și relocarea. Misiunile mai multor experți au expirat în cursul perioadei de raportare.

(24)

     Această nevoie este diferită de obligația separată a statelor membre de a sprijini munca depusă de EASO în insule pentru punerea în aplicare a Declarației UE-Turcia (care face parte din cea de a 7-a cerere din partea EASO).

(25)

     Austria, Elveția, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Regatul Unit, România, Germania, Letonia, Spania, Franța, Croația, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Malta, Belgia, Slovacia și Bulgaria.

(26)

     Această cifră include locurile oferite în cadrul sistemului UNHCR de subvenții pentru închirierea de locuințe și locurile de primire în hotspoturi. http://www.media.gov.gr/images/prosfygiko/REFUGEE_FLOWS-27-10-2016.pdf  

http://data.unhcr.org/mediterranean/documents.php?page=1&view=grid&Country[]=83  

Aceste centre de urgență temporare și permanente au fost create pe insulele din Marea Egee, în hotspoturi, precum și pe continent. Începând cu 8 noiembrie 2016, pe baza informațiilor de care dispune Comisia, există în prezent doar 1 140 de locuri de cazare permanente care găzduiesc exclusiv solicitanți de protecție internațională și minori neînsoțiți.

(27)

     De acordul de delegare încheiat cu UNHCR în ianuarie 2016 pentru 20 000 de locuri în cadrul sistemului de subvenții pentru închirierea de locuințe beneficiază în primul rând solicitanții de azil eligibili pentru transfer. Acordul de delegare a fost revizuit în iulie 2016 pentru a clarifica în text faptul că sistemul de cazare include și posibilitatea de a crea locuri în amplasamente gestionate de UNHCR și că grupul-țintă al sistemului de cazare cuprinde nu numai candidații la transfer, ci și alte categorii de solicitanți de azil. UNHCR a acceptat să pună la dispoziție 6 000 de locuri din sistemul de subvenții pentru închirierea de locuințe pentru centrele de transfer în scopul cazării tuturor solicitanților de transfer a căror înregistrare este finalizată.

(28)

      http://www.libertaciviliimmigrazione.dlci.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/hotspots_sops_-_english_version.pdf .

(29)

     http://www.lavoro.gov.it/notizie/Documents/Report%20MSNA%2030_09_2016.pdf (ultima pagină).

(30)

     Până acum, echipa a acoperit următoarele puncte: Cagliari (Sardinia), Foggia, Bologna, Torino, Milano, Verona, Veneția, Vicenza, Teramo, Chieti, Florența, Pisa, Grosseto și Modena.

(31)

     JO L 268, 1.10.2016, p. 82-84.

(32)

     COM(2016) 468 final.

(33)

     COM(2016) 165 final.

(34)

     Al treilea raport privind progresele realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a Declarației UE­Turcia, COM(2016) 634 final.

Top

Bruxelles, 9.11.2016

COM(2016) 720 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al șaptelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 1: Transferuri din Grecia efectuate până la data de 8 noiembrie 2016

Stat membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului

Austria 2

1 491

Belgia

400

177

2 415

Bulgaria

260

29

831

Croația

10

10

594

Cipru

95

42

181

Republica Cehă

30

12

1 655

Estonia

149

66

204

Finlanda

740

540

1 299

Franța

2 970

1 924

12 599

Germania

1 240

196

17 209

Ungaria

988

Islanda

Irlanda

333

109

240

Letonia

249

140

295

Liechtenstein

10

Lituania

460

147

420

Luxemburg

160

104

309

Malta

52

24

78

Țările de Jos

850

629

3 797

Norvegia

80

Polonia

65

4 321

Portugalia

1 130

445

1 778

România

1 022

343

2 572

Slovacia

20

3

652

Slovenia

100

60

349

Spania

750

348

6 647

Suedia 3

2 378

Elveția

130

28

TOTAL

11 305

5 376

63 302

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Bruxelles, 9.11.2016

COM(2016) 720 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al șaptelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 2: Transferuri din Italia efectuate până la data de 8 noiembrie 2016

Stat membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului

Austria 2

462

Belgia

130

29

1 397

Bulgaria

140

471

Croația

16

9

374

Cipru

45

10

139

Republica Cehă

20

1 036

Estonia

8

125

Finlanda

530

322

779

Franța

350

231

7 115

Germania

1 010

20

10 327

Ungaria

306

Islanda

Irlanda

20

360

Letonia

75

8

186

Liechtenstein

Lituania

60

251

Luxemburg

60

40

248

Malta

47

46

53

Țările de Jos

375

286

2 150

Norvegia

305

20

Polonia

35

1 861

Portugalia

388

261

1 173

România

680

43

1 608

Slovacia

250

Slovenia

30

23

218

Spania

150

50

2 676

Suedia 3

50

39

1 388

Elveția

430

112

TOTAL

4 954

1 549

34 953

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Bruxelles, 9.11.2016

COM(2016) 720 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al șaptelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 3: Situația privind relocarea la data de 7 noiembrie 2016, în temeiul concluziilor din 20 iulie 2015
și al mecanismului 1:1 convenit cu Turcia (în vigoare din 4 aprilie 2016)

Stat membru /
Stat asociat

Angajamente asumate în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015

Numărul total de relocări efectuate în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015 și al mecanismului 1:1 convenit cu Turcia

Țara terță din care s-a efectuat relocarea

Austria

1 900

1 501 1

Liban: 881; Iordania: 442; Turcia: 177; Irak: 1

Belgia

1 100

519

Liban: 365; Turcia: 102 (din care 98 în cadrul mecanismului 1:1); Iordania: 28; Egipt: 24;

Bulgaria

50

0

Croația

150

0

Cipru

69

0

Republica Cehă

400

52

Liban: 32; Iordania: 20

Danemarca

1 000

481

Liban, Uganda

Estonia

20

11

Turcia: 11 în cadrul mecanismului 1:1

Finlanda

293 2

293 3

Liban: 245; Egipt: 37; Iordania: 4; Irak: 3; Yemen: 2; Israel 2; Turcia: 136 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie

Franța

2 375 4

726 5

Liban: 296; Turcia: 402 în cadrul mecanismului 1:1 (din care 228 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 174 în afara acestui mecanism), Iordania: 202

Germania

1 600

766

Turcia: 766 în cadrul mecanismului 1:1

Grecia

354

0

Ungaria

0

0

Islanda

50

50 6

Liban

Irlanda

520

500

Liban

Italia

1 989

505

Liban: 376; Turcia: 75 în cadrul mecanismului 1:1; Sudan: 48; Iordania: 6

Letonia

50

6

Turcia: 6 în cadrul mecanismului 1:1

Liechtenstein

20

20

Turcia

Lituania

70

25

Turcia: 25 în cadrul mecanismului 1:1

Luxemburg

30

0 7

Turcia: 52 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie

Malta

14

0

Țările de Jos

1 000

687

Liban: 339; Turcia: 258 (din care 251 în cadrul mecanismului 1:1); Kenya: 70; Etiopia: 8; Iordania: 7; Israel: 2; Maroc: 1; Egipt: 1; Arabia Saudită: 1

Norvegia

3 500

2 370

Liban: 2 299; Turcia: 54 în cadrul mecanismului 1:1; Iordania: 17;

Polonia

900

0

Portugalia

191

12 8

Turcia: 12 în cadrul mecanismului 1:1

România

80

0

Slovacia

100

0

Slovenia

20

0

Spania

1 449

118

Liban: 61; Turcia: 57 în cadrul mecanismului 1:1; 

Suedia

491

491 9

Turcia: 272 în cadrul mecanismului 1:1 (din care 269 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie); Sudan: 124; Kenya: 80; Liban: 8; Irak: 8; Egipt: 1; Iordania: 1 

Elveția

519

519

Liban: 431; Siria: 88

Regatul Unit

2 200

2 200 10

Iordania, Liban, Turcia, Egipt, Irak și altele

TOTAL

22 504

11 852

 

În total au fost relocate 2 217 persoane din Turcia în cadrul mecanismului 1:1, dintre care 1 852 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015.

(1)

     Acest număr include cazurile din cadrul programului austriac de admisie umanitară.

(2)

  Parte a cotei naționale a Finlandei de 750 de relocări pentru 2016.

(3)

     Nu îi include pe cei 136 de sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului 1:1 prin programul național finlandez.

(4)

     Acest număr se adaugă la cota națională anuală și la angajamentele anterioare ale Franței.

(5)

Nu îi include pe cei 174 de sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului 1:1 prin programul național francez.

(6)

Islanda a relocat în total 56 de persoane în perioada 8 iunie 2015 – 7 noiembrie 2016.

(7)

Deși nu au avut încă loc relocări în temeiul concluziilor din 20 iulie 2015, 52 de sirieni au fost relocați în cadrul programului național luxemburghez.

(8)

     În 2015, Portugalia a relocat 39 de refugiați din Egipt în cadrul programului său național, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie 2015.

(9)

     În 2015, Suedia a relocat 1 900 de persoane în temeiul programului său național, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie 2015.

(10)

Până în luna iunie 2016, 3 439 de persoane au fost relocate în Regatul Unit în cadrul programelor naționale de relocare existente în Regatul Unit.

Top