EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0360

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Cel de al treilea raport privind transferul și relocarea

COM/2016/0360 final

Bruxelles, 18.5.2016

COM(2016) 360 final

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU


Cel de al treilea raport privind transferul și relocarea


1Introducere

Cel de al treilea raport privind transferul și relocarea oferă informații actualizate privind evoluția situației de la ultimul raport, din 12 aprilie 1 , și evaluează acțiunile întreprinse de toate părțile interesante relevante în perioada 12 aprilie 2016 – 13 mai 2016 (perioada de raportare) pentru a pune în practică recomandările referitoare la accelerarea aplicării mecanismelor de transfer și de relocare.

În Grecia, din 12 aprilie 2016 au sosit până în prezent 2 581 de migranți 2 . Numărul sosirilor este în mod clar în scădere (fiind cu 75 % mai mic față de perioada avută în vedere în raportul anterior), în timp ce în Grecia continentală situația a rămas, în mare parte, neschimbată. Odată cu închiderea frontierei dintre Grecia și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, circa 46 000 de persoane au rămas blocate în Grecia continentală 3 și, potrivit estimărilor Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) 4 , 65 % dintre acestea dețin una dintre cetățeniile eligibile pentru transfer. În Italia, din 12 aprilie au sosit până în prezent 10 242 de migranți 5 , înregistrându-se o tendință similară cu cea constatată în aceeași perioadă a anului 2015. În ultimele săptămâni a fost raportată o creștere a numărului de migranți sosiți din Eritreea, inclusiv a numărului de minori neînsoțiți.

În ansamblu, progresele privind transferul înregistrate de la cel de al doilea raport privind transferul și relocarea au fost nesatisfăcătoare. În primul său raport privind transferul și relocarea, Comisia și-a fixat obiectivul de a transfera cel puțin 20 000 de persoane până la jumătatea lunii mai. Acest obiectiv este însă foarte departe de a fi îndeplinit. În cursul perioadei de raportare nu au avut loc decât 355 de transferuri suplimentare, numărul persoanelor transferate până în prezent totalizând astfel 1 500 (909 din Grecia și 591 din Italia). În mare măsură, statele membre care au continuat să își intensifice eforturile de transfer, în special din Grecia, sunt aceleași ca în raportul anterior, în timp ce numărul de transferuri din Italia rămâne scăzut.

În ceea ce privește relocarea, de aceasta au beneficiat până în prezent 6 321 de persoane, în principal din Turcia, Iordania și Liban, din cele 22 504 convenite în cadrul schemei din iulie. În condițiile în care acțiunile convenite în cadrul Declarației UE-Turcia au început să fie aplicate doar de la 4 aprilie 6 , 177 de persoane au fost relocate din Turcia către UE în cadrul mecanismului „unu la unu”, dintre care 98 de la ultimul raport până în prezent.

2Transfer

2.1Acțiuni întreprinse de statele membre de transfer

De la 12 aprilie până la 13 mai, nu au avut loc decât 355 de transferuri suplimentare, 294 din Grecia (către Franța, Țările de Jos, Letonia, România, Finlanda, Bulgaria, Malta, Republica Cehă, Estonia și Slovenia) 7 și 61 din Italia (către Finlanda, Letonia, Portugalia, România și Elveția) 8 . În această perioadă au avut loc primele transferuri către Elveția și Slovenia. Până la sfârșitul lunii mai sunt planificate 307 de transferuri din Grecia 9 și 137 din Italia 10 .

Acțiuni vizând numărul limitat de angajamente 11 state membre (Belgia, Croația - aflată la primul său angajament 11 , Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Letonia, Lituania, Slovenia și Țările de Jos) 12 au prezentat 1 220 de noi indicații cu privire la disponibilitatea de a transfera cu rapiditate solicitanți de protecție internațională (denumite în continuare „angajamentele oficiale”). Numărul total al angajamentelor oficiale din partea statelor membre de transfer se ridică la 5 736 (1 658 de angajamente față de Italia și 4 078 față de Grecia).

Austria 13 , Ungaria și Slovacia nu și-au asumat încă niciun angajament. În plus, unele state membre (Germania și Polonia) nu își respectă încă obligația care le revine în temeiul deciziei Consiliului de a indica, odată la trei luni, numărul solicitanților care pot fi transferați rapid pe teritoriul lor. În fine, majoritatea statelor membre nu au prezentat încă angajamente corespunzătoare alocărilor ce le revin pentru întreaga perioadă vizată de decizii (de exemplu, Croația, Republica Cehă, Germania, Polonia, Spania și Țările de Jos nu au prezentat angajamente decât pentru cel mult 5 % din alocări).

Acțiuni menite să reducă termenul de răspuns la cererile de transfer: unele state membre (Finlanda, Luxemburg, Malta și Slovenia) au depus eforturi suplimentare pentru a reduce termenul de răspuns la cererile de transfer și pentru a îndeplini obiectivul referitor la oferirea unui răspuns în termen de două săptămâni.

Pe de altă parte, Republica Cehă, Bulgaria și Estonia continuă să respingă cererile de transfer, fie fără a prezenta motive întemeiate, fie invocând motive diferite de cele precizate în deciziile Consiliului privind transferul. În plus, Polonia continuă să aplice o suspendare de facto a procedurii de transfer 14 .

Acțiuni menite să răspundă provocărilor legate de transferul solicitanților vulnerabili, inclusiv al minorilor neînsoțiți: conform celor mai recente date Eurostat, aproape 90 000 de minori neînsoțiți au solicitat azil în UE în 2015. Minorii neînsoțiți care au solicitat azilul în UE în 2015 au fost în principal de cetățenie afgană (51 % din numărul total al minorilor neînsoțiți), siriană (16 %) și eritreeană (6 %).  15 Această tendință a continuat în 2016. În Italia, între 1 și 30 aprilie 16 au sosit 1 824 de minori neînsoțiți. În Grecia, deși numărul de sosiri din această perioadă este imposibil de stabilit, Centrul național de solidaritate socială (EKKA) informează că a primit cereri de cazare pentru 1 609 de minori neînsoțiți de la începutul anului 2016. În conformitate cu deciziile Consiliului privind transferul, statele membre ar trebui să acorde prioritate transferului minorilor neînsoțiți care sosesc în UE. De la data de 12 aprilie nu a fost transferat până în prezent niciun minor neînsoțit. Cu toate acestea, în următoarele săptămâni 17 8 minori neînsoțiți urmează să fie transferați din Grecia către Finlanda, unul către Portugalia și doi către Luxemburg. În decursul perioadei de raportare, Malta și Belgia au dat curs apelului Comisiei de a mări numărul de locuri disponibile pentru minorii neînsoțiți. În cadrul noului său angajament față de Grecia și Italia, Malta a oferit 12 locuri pentru această categorie de solicitanți vulnerabili (șase pentru Italia și șase pentru Grecia). În cadrul noului său angajament față de Grecia, Belgia a oferit 10 locuri pentru această categorie de solicitanți vulnerabili.

Acțiuni pentru favorizarea acceptării mecanismului de către migranți și pentru creșterea încrederii acestora în mecanism, precum și pentru evitarea retragerilor: bazându-se pe modelul și pe orientările elaborate anterior de Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), în care sunt prezentate principalele elemente ce trebuie incluse în informațiile pe care statele membre trebuie să le furnizeze înainte de plecare, România a fost prima țară care a furnizat informații prealabile plecării bazate pe model.

Acțiuni pentru consolidarea capacității EASO de a sprijini Italia și Grecia: în cea mai recentă cerere de experți lansată pentru sprijinirea Italiei, EASO a solicitat 42 de experți pentru perioada cuprinsă între 15 aprilie 2016 și 17 iunie 2016. Până în prezent, numai 27 de experți (din Austria, Bulgaria, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Letonia, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Elveția, Suedia, România și Regatul Unit) au fost puși la dispoziție (în plus față de alți șase experți care urmează să fie mobilizați). Este necesară participarea unui număr mai mare de experți pentru a răspunde actualelor nevoi operaționale din Italia, care ar putea deveni și mai stringente având în vedere probabilitatea unei creșteri a numărului de sosiri în perioada de vară.

La 21 aprilie, EASO a publicat cea de a 5-a cerere de experți pentru a sprijini mecanismul de transfer în Grecia, solicitând minimum 62 de experți. Până în prezent, statele membre (Finlanda, Franța, Lituania, Țările de Jos, România și Suedia) nu au desemnat pentru mobilizare decât 26 de experți. EASO se pregătește să sporească în mod semnificativ sprijinul furnizat procesului de înregistrare pentru a facilita exercițiul de înregistrare prealabilă în masă planificat de Grecia, la care vor lua parte, de asemenea, experți din statele membre.

2.2Acțiuni întreprinse de Grecia și Italia, inclusiv în legătură cu principalele puncte din foaia de parcurs

Grecia

Acțiuni pentru ca hotspoturile să devină pe deplin operaționale: toate hotspoturile sunt operaționale în momentul de față, cu excepția celui de pe insula Kos.

Acțiuni menite să accelereze înregistrarea migranților: Serviciul elen pentru azil, în strânsă cooperare cu UNHCR și EASO, intenționează să efectueze în lunile următoare un exercițiu de înregistrare prealabilă în masă în trei etape. Prima etapă va viza aproximativ 35 000 de persoane prezente în siturile de primire oficiale din Grecia continentală. Exercițiul va contribui la eforturile depuse de Serviciul elen pentru azil pentru a îmbunătăți identificarea majoritatea migranților neregulamentari care ar putea avea nevoie de protecție internațională în Grecia continentală (prevăzând inclusiv detalii privind cetățenia, vârsta și vulnerabilitatea). Este de așteptat ca exercițiul să faciliteze și să accelereze înregistrarea integrală a cererilor de protecție internațională.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacității de înregistrare a Serviciului elen pentru azil: Serviciul elen pentru azil și-a sporit în mod remarcabil capacitatea de prelucrare a cererilor de transfer în ultimele luni odată cu crearea, la Atena, Salonic și Alexandroupolis, a unor echipe mixte alcătuite din funcționari responsabili de înregistrare din cadrul Serviciului elen pentru azil și din experți în înregistrare din cadrul EASO. Este de așteptat ca această capacitate să crească în continuare în săptămânile următoare. Serviciul elen pentru azil a angajat recent 21 de noi responsabili cu prelucrarea cererilor de transfer. Această creștere a numărului de angajați va fi însoțită de mobilizarea unui număr echivalent de experți EASO suplimentari. EASO a furnizat un nou server (achiziționat în acest scop) Unității Dublin a Serviciului elen pentru azil, care va duce la o creștere substanțială a ritmului de trimitere a cererilor de transfer către statele membre, noul server având capacitatea de a deservi mai mulți utilizatori în același timp.

În ansamblu, astfel cum se observă în grafic, capacitatea Serviciului elen pentru azil de a înregistra și de a transmite cereri de transfer a fost în continuă creștere. Deși creșterea numărului de înregistrări a fost însoțită de o creștere similară a numărului angajamentelor, capacitatea de a transmite solicitările de transfer crește într-un ritm mult mai rapid decât răspunsurile oferite de statele membre de transfer. Această diferență de ritm poate cauza un blocaj major al măsurilor care vor fi luate în urma exercițiului de înregistrare prealabilă în masă.

Acțiuni menite să asigure o mai bună coordonare și să reducă termenul de răspuns la cererile de transfer: nu au fost încă adoptate procedurile standard de operare pentru hotspoturi pentru a ține seama de Declarația UE-Turcia. Comisia, Serviciului elen pentru azil, UNHCR, EASO și OIM au elaborat în comun un protocol de transfer menit să asigure o punere în aplicare promptă și accelerată a procedurii de transfer. Pentru a urgenta transferurile, protocolul descrie rolul fiecărui actor și stabilește termene specifice pentru fiecare etapă a fluxului de lucru al procesului de transfer, inclusiv în ceea ce privește timpul de răspuns de către statele membre de transfer. Protocolul a fost discutat cu ofițerii de legătură ai statelor membre la Atena la 26 aprilie și trebuie aprobat în regim de urgență, cel târziu în cadrul următoarei reuniuni ofițerilor de legătură, desfășurată la Atena la începutul lunii iunie.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacității de primire în Grecia: la data de 13 mai, capacitatea totală de primire în Grecia era de 47 400 de locuri. Din cele 20 000 de locuri alocate de UNHCR în decembrie 2015 în cadrul sistemului său de închiriere, la data de 11 mai erau disponibile 5 368 de locuri, inclusiv 2 514 de locuri în hoteluri/clădiri întregi, 1 789 de locuri în apartamente, 875 de locuri în centrul de la Lagadikia, 120 de locuri la familii-gazdă și 70 locuri în spații special amenajate pentru minorii neînsoțiți. În cadrul acestui sistem, UNHCR are în vedere să pună la dispoziție un număr total de 6 000 de locuri în centrele de transfer în care vor fi cazați toți solicitanții de transfer care au făcut obiectul unui proces de înregistrare complet. La data de 13 mai, 875 de locuri erau deja disponibile la centrul de la Lagadikia, iar 723 de migranți fuseseră deja cazați. La acest moment, UNHCR și autoritățile elene poartă discuții cu privire la furnizarea unor terenuri suplimentare pentru construirea, în special în regiunea Attica, a unor centre rezervate persoanelor transferate.

UNHCR s-a angajat să asigure transportul tuturor solicitanților de protecție internațională ale căror cereri de transfer au fost acceptate de statele membre de transfer către spațiile gestionate cu sprijinul UNHCR la Atena pentru faza premergătoare plecării. Este de așteptat ca aceste evoluții să îmbunătățească în mod considerabil eficiența fluxului de lucru al procesului de transfer.

Italia

Acțiuni pentru ca hotspoturile să devină pe deplin operaționale: în prezent, hotspoturile din Pozzallo, Lampedusa, Trapani și Taranto sunt operaționale. La Pozzallo sunt necesare lucrări suplimentare pentru a se aduce noi îmbunătățiri funcționalității și condițiilor de lucru din cadrul hotspotului. La Taranto, ar trebui să se înalțe gardurile din jurul centrului și să se instaleze aer condiționat pentru a se asigura gestionarea ordonată a fluxurilor de migrație în acest spațiu. Nivelurile de vârf atinse de numărul de sosiri din ultimele zile au evidențiat faptul că hotspoturile nu vor dispune de suficiente capacități pentru lunile de vară. Drept urmare, Italia a identificat noi locuri în care ar trebui deschise hotspoturi în cursul verii.

Dat fiind că un număr mare de debarcări au loc în afara actualelor zone hotspot, autoritățile italiene ar trebui să accelereze crearea de hotspoturi mobile. În acest scop, autoritățile italiene sunt pe cale să finalizeze crearea de hotspoturi mobile, care ar trebui să devină operaționale înainte de începutul verii. În prezent, autoritățile italiene poartă discuții cu Frontex privind achiziția și amplasarea unor instalații în porturile afectate. În plus, procedurile standard de operare pentru hotspoturi au fost finalizate și sunt pe cale de a fi transmise autorităților locale competente și părților interesate.

Acțiuni de îmbunătățire a coordonării: noul sediu al Grupului operativ regional al UE (EURTF) din Catania este operațional din 27 aprilie 2016. În cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne al Italiei, EASO pregătește o sesiune de formare consacrată consolidării capacităților în materie de transfer, care urmează să fie predată operatorilor de la nivel local (questure și prefetture), pentru a contribui la prelucrarea eficientă a dosarelor de transfer și la instituirea unor practici consecvente. La nivel general, se recomandă, de asemenea, să se desemneze un punct de contact pentru fiecare hotspot care să acționeze în calitate de interlocutor al agențiilor implicate în operațiuni și să pregătească, în fiecare hotspot, în vederea lunilor de vară, planuri de urgență pentru schimburi suplimentare și pentru creșterea capacității de înregistrare a migranților.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacităților de primire și de prelucrare a cererilor în Italia: în cadrul măsurilor de raționalizare a transferului și de asigurare a unor spații suplimentare în platformele regionale specializate, Ministerul Afacerilor Interne deplasează migranții din aceste spații și renovează alte centre. Asigurarea capacității celui de al doilea nivel de primire atât pentru solicitanții de transfer, cât și pentru solicitanții de azil obișnuiți ar putea deveni problematică în cursul lunilor de vară și riscă să împiedice funcționarea fără probleme a hotspoturilor. Procesul de lansare a unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de bilete de avion pentru transportul migranților pe teritoriul Italiei de la punctele de sosire ar trebui finalizat cât mai curând posibil.

Acțiuni de soluționare a problemelor legate de transferul solicitanților vulnerabili și al minorilor neînsoțiți: au fost organizate noi reuniuni la Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea procedurilor de transfer al minorilor neînsoțiți, dar acestea nu sunt încă finalizate. În următoarele săptămâni ar trebui să înceapă proiecte-pilot specifice care au ca scop asigurarea de capacități de evaluare a vârstei solicitanților în anumite hotspoturi. Se recomandă, de asemenea, să se asigure capacități suplimentare pentru tratarea victimelor torturii și ale traficului de persoane, astfel încât acești solicitanți să beneficieze de o cazare adecvată.

Acțiuni pentru favorizarea acceptării mecanismului de către migranți și pentru consolidarea încrederii acestora în mecanism, precum și pentru evitarea retragerilor: pentru a evita retragerile și a crea o imagine pozitivă a transferului în rândul grupurilor-țintă, EASO, la solicitarea autorităților italiene și în cooperare cu statele membre de transfer, strânge mărturii de la persoanele transferate cu succes din Italia, pentru a le permite să își împărtășească experiența altor solicitanți care urmează să fie transferați. Primele materiale video au fost deja obținute din Letonia și România și vor fi utilizate în cadrul informațiilor oferite înainte de plecare. În cursul recentelor vizite pe teren, mai multe părți interesate au constatat că migranții cu cetățenii eligibile dau dovadă de o mai mare deschidere față de transfer.

2.3Acțiuni întreprinse de Comisie și de agențiile UE 

Comisia Europeană

Comisia a continuat să furnizeze sprijin Italiei și Greciei pe teren, de exemplu pentru elaborarea protocolului de transfer în Grecia și pentru organizarea de reuniuni ale ofițerilor de legătură în ambele țări. Comisia planifică reuniuni specifice pentru a elimina obstacolele care blochează transferul minorilor neînsoțiți.

De asemenea, Comisia colaborează cu Președinția olandeză a Consiliului, în cooperare cu autoritățile elene și italiene, pentru a facilita punerea în aplicare a recomandărilor formulate în primul raport privind transferul și relocarea și în cele două documente ale Președinției 18 , printre care figurează elaborarea unui chestionar menit să identifice preocupările în materie de securitate ale statelor membre și răspunsurile care pot fi oferite acestor preocupări.

Pentru a sprijini autoritățile elene, precum și organizațiile internaționale și ONG-urile care desfășoară în această țară activități de gestionare a crizei refugiaților, Comisia a acordat peste 56 de milioane de euro pentru asistența de urgență în cursul perioadei de raportare. Astfel, de la începutul anului 2015, totalul fondurilor de urgență acordate Greciei se ridică la 237 de milioane EUR.

În ultimul rând, în cadrul activității sale de monitorizare a punerii în aplicare a deciziilor Consiliului privind relocarea, Comisia a semnalat și va continua să semnaleze problemele legate de statele membre care nu și-au respectat până în prezent obligațiile care le revin.

Biroul European de Sprijin pentru Azil

Acțiuni menite să accelereze procesul de transfer și să asigure o mai mare capacitate de înregistrare a cererilor de azil de către Serviciul elen pentru azil: în prezent, EASO dispune de 33 de experți, 8 interpreți și alți 3 funcționari mobilizați în Grecia pentru a sprijini procedura de transfer. EASO a pus în aplicare un proiect-pilot de înregistrare în Grecia. Acesta a fost încununat de succes, reușind să dubleze capacitatea de înregistrare a unora dintre birourile regionale ale Serviciului elen pentru azil (de exemplu, la Salonic capacitatea de înregistrare a crescut de la 25 la 50 de cazuri pe zi).

Lecții învățate din proiectul-pilot desfășurat de EASO

1.Reorganizarea sarcinilor din cadrul procesului de înregistrare poate conduce la o creștere considerabilă a eficienței;

2.Constituirea de echipe mixte (Serviciul elen pentru azil, experți și interpreți EASO) eficientizează procesul. Pentru a asigura stabilitatea echipelor, experții și interpreții EASO trebuie să fie mobilizați pe o perioadă de cel puțin 6 săptămâni, astfel încât resursele să fie utilizate la maximum (prin reducerea timpului consacrat formării);

3.Coordonatorii din partea EASO și a Serviciului elen pentru azil facilitează repartizarea/organizarea sarcinilor;

4.Ar fi nevoie de sprijin sub formă de expertiză din partea EASO și pentru a se da curs cazurilor mai sensibile.

EASO va sprijini, de asemenea, exercițiul de înregistrare prealabilă în masă din Grecia trimițând câte patru experți în fiecare echipă și va lua parte la campania de informare de mare anvergură care precede exercițiul de înregistrare prealabilă. De asemenea, EASO își va spori sprijinul în materie de înregistrare acordat Serviciului elen pentru azil; astfel, după ce exercițiul de înregistrare prealabilă va lua sfârșit, numărul experților mobilizați de EASO va crește până la 70. Capacitățile alocate etapelor ulterioare ale procedurii de transfer vor trebui să fie consolidate în mod similar pentru a se evita apariția unor blocaje în fazele din aval ale procedurii.

În Italia, echipele de sprijin pentru azil ale EASO continuă să aplice o abordare flexibilă datorită desfășurării de echipe mobile care pot fi trimise în diverse locații utilizate pentru debarcare. În plus, alte intervenții sunt adaptate rapid în funcție de nevoi, care evoluează în permanență. De la începutul lunii mai, un expert EASO și un mediator cultural au fost trimiși la noua platformă de înregistrare de la Crotone, pentru a se asigura că migranții nou sosiți eligibili pentru transfer sunt înregistrați la timp. În paralel, s-a pus capăt măsurilor de mobilizare la Milano ca urmare a evoluției nevoilor.

3Relocarea

Conform informațiilor primite din partea statelor participante, până la data de 13 mai 2016, în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 fuseseră relocate 6 321 de persoane către 16 state de relocare (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Elveția și Regatul Unit). Majoritatea statelor participante la program au indicat că eforturile de relocare au vizat în principal, dar nu exclusiv, cetățeni sirieni din Iordania, Liban și Turcia.

Numărul de relocări din Turcia continuă să crească pe măsură ce statele membre finalizează evaluarea dosarelor care le-au fost trimite de către Turcia prin intermediul UNHCR. Începând cu 4 aprilie 2016, 177 de sirieni au fost relocați din Turcia în cadrul componentei aferente relocărilor a mecanismului „unu la unu”. Suedia a primit cel mai mare număr (55), urmată de Germania (54), Țările de Jos (52), Finlanda (11) și Lituania (5). Pentru alte 723 de persoane s-a obținut deja aprobarea și acestea așteaptă să fie transferate în 7 state membre diferite ale UE.

În total, 19 state membre și un stat asociat au indicat că au alocat, pentru moment, aproape 12 200 de locuri pentru relocări din Turcia. Dintre acestea, aproape 1 900 ar urma, conform previziunilor actuale, să fie ocupate între mai și iulie 2016, în funcție de numărul de sirieni care vor fi returnați din Grecia.

În paralel, Comisia Europeană a facilitat discuțiile purtate între statele membre ale UE și statele asociate, Turcia, UNHCR și EASO în vederea finalizării procedurilor standard de operare (PSO) accelerate, care definesc repartizarea responsabilităților între diferiții actori implicați. În cele din urmă, la 12 mai 2016 PSO au fost aprobate printr-un schimb de scrisori între statele membre ale UE, statele asociate și Turcia

La Ankara, Bruxelles și Geneva continuă să se desfășoare consultări strânse pentru a se stabili cum vor fi coordonate în continuare acțiunile, cum vor fi simplificate procedurile și cum vor fi optimizate resursele, astfel încât procesul de relocare să se desfășoare suficient de rapid și de eficient pentru a îndeplini cerințele mecanismului „unu la unu”, ținând seama totodată de nevoile fiecărui solicitant. În acest scop, Comisia a creat o „echipă pentru relocarea în UE” în cadrul Delegației UE la Ankara. Sunt organizate întâlniri săptămânale cu statele membre ale UE și cu statele asociate. De asemenea, s-a convenit să fie organizate săptămânal reuniuni la nivel tehnic între echipa pentru relocarea în UE și Direcția Generală pentru Gestionarea Migrației din cadrul guvernului turc. Aceste reuniuni permit colectarea de informații și compararea informațiilor privind probleme concrete. Ele contribuie, de asemenea, la furnizarea de sprijin specific pentru statele membre care dispun doar de o experiență limitată sau nu au nicio experiență în materie de relocare. Coordonarea este asigurată, de asemenea, împreună cu reprezentanți ai UNHCR și ai Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). S-au continuat mai ales lucrările care urmăresc convenirea unui set armonizat de informații privind candidații la relocare pe care UNHCR ar urma să îl furnizeze fiecărui stat membru, a unui set standard de servicii oferite de OIM și a posibilităților de a asigura instalații comune pe care statele membre să le poată utiliza pentru misiunile de selecție la Ankara (săli destinate interviurilor etc.).

Consiliul, la nivel de COREPER, a aprobat propunerea prezentată de Comisie la 21 martie 2016 menită să asigure locuri suplimentare pentru relocare sau alte modalități de admisie legală din Turcia, prin modificarea Deciziei (UE) 2015/1601 a Consiliului din 22 septembrie cu privire la transferul solicitanților de protecție internațională din Italia și Grecia 19 . Parlamentul European urmează să își prezinte avizul referitor la decizia sus-menționată.

4Perspective

Grecia se confruntă cu o criză umanitară care necesită punerea în aplicare rapidă și integrală a obligațiilor asumate de statele membre în deciziile Consiliului privind transferul. În ceea ce privește Italia, deși numărul persoanelor disponibile pentru transfer nu a înregistrat încă o creștere rapidă, tiparele sezoniere recunoscute în materie de migrație indică probabilitatea ridicată a unei creșteri a numărului de sosiri.

Concluziile Consiliului European 20 au recunoscut caracterul urgent al situației și au solicitat accelerarea transferurilor. Îndemnurile șefilor de stat sau de guvern trebuie să fie însoțite de acțiuni ferme din partea serviciilor naționale de resort care acționează la fața locului.

Rezultatele obținute până în prezent nu răspund acestor îndemnuri. În primul său raport privind transferul și relocarea, Comisia considera că cel puțin 6 000 de transferuri ar trebui să fie finalizate până la data de 16 aprilie și 20 000 până la data de 16 mai. Comisia continuă să considere că acest ritm de transfer poate fi atins rapid dacă toate părțile implicate, în special statele membre de transfer, se arată dispuse să facă eforturile necesare pentru a asigura reușita transferurilor și acționează împreună cu promptitudine.

Sunt în curs de desfășurare acțiuni menite să urgenteze acest proces. Italia este pe cale să adopte măsuri pozitive în vederea sporirii capacității necesare pentru a face față creșterii probabile a numărului de sosiri. În Grecia este în curs de planificare un exercițiu de înregistrare prealabilă rapidă în masă care va accelera identificarea și înregistrarea integrală a solicitanților de transfer. După acest exercițiu de înregistrare prealabilă în masă, un număr important de solicitanți de azil vor fi gata de transfer în următoarele luni. Toți partenerii de pe teren, inclusiv OIM, EASO, UNHCR și Comisia, își sporesc eforturile și sprijinul financiar pentru a asigura succesul exercițiului de înregistrare prealabilă în masă și al măsurilor care vor fi luate în continuarea acestuia.

Statele membre ar trebui să își efectueze planificarea în mod corespunzător și să ofere un răspuns adecvat, sporindu-și numărul de angajamente și reducând timpul de răspuns la cererile de transfer (inclusiv prin limitarea controalelor de securitate suplimentare la cazuri specifice și justificate în mod corespunzător). Grecia și Italia vor avea, de asemenea, nevoie de un sprijin suplimentar din partea statelor membre în vederea trimiterii de experți EASO în scopul de a spori capacitatea de înregistrare în următoarele luni. Comisia îndeamnă statele membre să își respecte în totalitate obligațiile care le revin în temeiul deciziilor Consiliului privind transferul și, în special, solicită statelor membre cu alocări mari să se implice mai activ în transferuri și să prezinte angajamente conforme cu amploarea alocărilor care le-au fost prevăzute.

La rândul său, Grecia ar trebui să depună eforturi maxime pentru a asigura succesul exercițiului de înregistrare prealabilă și pentru a se asigura că toate centrele de transfer sunt deschise și operaționale. Până în prezent, nu a fost deschis decât centrul de transfer de la Lagadikia, situat în apropiere de Salonic. Celelalte două centre de transfer, în special cel de la Atena, ar trebui finalizate cât mai curând posibil și cel târziu până la data raportului care va fi prezentat luna viitoare.

Italia ar trebui să sporească în continuare capacitatea hotspoturilor sale pentru a putea face față nivelurilor de vârf sezoniere prevăzute în lunile de vară. De asemenea, Italia ar trebui să stabilească proceduri specifice care să permită transferul minorilor neînsoțiți.

La nivel mai general, sunt necesare eforturi suplimentare din partea tuturor actorilor în vederea accelerării transferului minorilor neînsoțiți, în special în ceea ce privește prezentarea de informații cu privire la procedura de transfer care să fie înțelese de copii, și a alocării de locuri suplimentare pentru minorii neînsoțiți în cadrul angajamentelor oficiale.

Prin intermediul acestui exercițiu lunar de raportare, Comisia va continua să monitorizeze punerea în aplicare a recomandărilor și atingerea obiectivelor din primul raport privind transferul și relocarea și își rezervă dreptul de a lua măsuri în cazul în care statele membre nu își îndeplinesc obligațiile.

În paralel, statele membre trebuie să continue să își îndeplinească angajamentele în materie de relocare, inclusiv cele prevăzute în cadrul punerii în aplicare a Declarației UE-Turcia. În cursul lunii iunie, Comisia va prezenta un raport referitor la punerea în aplicare a declarației, care va aborda inclusiv eforturile de relocare care au fost depuse în conformitate cu dispozițiile acesteia.

(1)

COM(2016) 222 final.

(2)

Sosiri neregulamentare - Sursa: Frontex, conform datelor comunicate de Grecia în cadrul raportării zilnice privind situația din Balcanii de Vest.

(3)

Sursa: autoritățile elene și UNHCR.

(4)

  http://data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=83 .

(5)

Numărul de migranți neregulamentari care au sosit în Italia traversând frontierele maritime, potrivit datelor comunicate în JORA (aplicația de raportare privind operațiunile comune - Joint Operations Reporting Application) și colectate în cadrul operațiunii comune Triton 2016. Datele referitoare la intrările neregulamentare din perioada 1 - 13 mai (3 550 de persoane) pot face obiectul unor modificări după validare.

(6)

SN 38/16, 18.3.2016.

(7)

120 de persoane către Franța, 94 către Țările de Jos, 15 către Letonia, 14 către România, 34 către Finlanda, 2 către Bulgaria, 5 către Malta, 4 către Republica Cehă, 12 către Estonia și 28 către Slovenia.

(8)

13 persoane către Finlanda, 2 către Letonia, 30 către Portugalia, 6 către România și 10 către Elveția.

(9)

38 către Finlanda (prevăzute pentru data de 16 mai), 166 către Portugalia (inclusiv 26 la data de 17 mai), 6 către Malta, 77 către Luxemburg și 20 către Belgia.

(10)

8 către Cipru, 10 către Slovenia, 34 către Portugalia, 24 către Spania, 32 către Finlanda, 5 către Belgia și 24 către Elveția.

(11)

În cursul perioadei de raportare, Croația și-a exprimat disponibilitatea de a începe, în iulie, transferul a 20 de persoane (10 din Italia și 10 din Grecia). Prin urmare, deși este vorba de un angajament oficial, transferurile nu vor avea loc decât începând din luna iulie.

(12)

Estonia: 20 față de Grecia; Finlanda: 270 față de Grecia și 30 față de Italia; Franța: 400 față de Grecia; Irlanda: 40 față de Grecia; Letonia: 15 față de Grecia; Lituania: 140 față de Grecia; Țările de Jos: 100 față de Grecia și 25 față de Italia; Slovenia: 30 față de Grecia.

(13)

Austria beneficiază de o suspendare temporară a transferurilor într-o proporție care poate atinge cel mult 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 a Consiliului. Prin urmare, Austria beneficiază, timp de un an, de suspendarea transferului a 1 065 de persoane. Cu toate acestea, obligațiile juridice obișnuite se aplică Austriei în ceea ce privește transferul restului alocărilor, această țară trebuind, astfel, să prezinte angajamente și să efectueze transferuri.

(14)

 La începutul lunii aprilie Polonia a suspendat prelucrarea a 73 de cereri de transfer care i-au fost transmise de către Serviciul elen pentru azil pe baza unui angajament pe care Polonia îl prezentase la 16 decembrie 2015, ceea ce echivalează cu o blocare a procedurii de transfer la trei luni și jumătate de la prezentarea angajamentului. Același lucru este valabil și pentru solicitările din partea Italiei.

(15)

  http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-press-releases/-/3-02052016-AP .

(16)

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne al Italiei.

(17)

În total, din Grecia au fost transferați până în prezent 21 de minori neînsoțiți (20 către Finlanda și 1 către Țările de Jos), iar din Italia, niciunul.

(18)

 Pentru a ajuta statele membre să își intensifice eforturile de efectuare a transferurilor, Președinția olandeză a Consiliului a elaborat două documente care cuprind recomandări, unul care vizează hotspoturile și transferul și altul privind controalele de securitate. Aceste recomandări sunt în mare măsură conforme cu cele formulate de către Comisie în primul său raport privind transferul și relocarea.

(19)

COM(2016) 171 final.

(20)

Concluziile Consiliului European din 7 martie 2016: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2016/03/07-eu-turkey-meeting-statement/

Top

Bruxelles, 18.5.2016

COM(2016) 360 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Cel de al treilea raport privind transferul și relocarea


Anexa 1: Transferuri din Grecia până la data de 13 mai 2016

Stat membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului

Austria 2

1 491

Belgia

200

2 415

Bulgaria

160

4

831

Croația

10

594

Cipru

65

6

181

Republica Cehă

30

4

1 655

Estonia

58

19

204

Finlanda

440

111

1 299

Franța

1 370

362

12 599

Germania

40

37

17 209

Ungaria

988

Islanda

Irlanda

80

10

240

Letonia

71

21

295

Liechtenstein

Lituania

220

6

420

Luxemburg

70

30

309

Malta

24

11

78

Țările de Jos

250

142

3 797

Norvegia

Polonia

65

4 321

Portugalia

330

89

1 778

România

385

29

2 572

Slovacia

652

Slovenia

60

28

349

Spania

150

6 647

Suedia 3

2 378

Elveția

TOTAL

4 078

909

63 302

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Propunere a Comisiei de suspendare integrală, timp de un an, a obligațiilor ce îi revin Suediei în temeiul deciziilor privind transferul [COM(2015) 677 final]. Aceasta este încă dezbătută de Consiliu și Parlament.

Top

Bruxelles, 18.5.2016

COM(2016) 360 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Cel de al treilea raport privind transferul și relocarea


Anexa 2: Transferuri din Italia până la data de 13 mai 2016

Stat membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului

Austria 2

462

Belgia

30

24

1 397

Bulgaria

90

471

Croația

10

374

Cipru

15

139

Republica Cehă

20

1 036

Estonia

8

125

Finlanda

180

148

779

Franța

200

137

7 115

Germania

10

20

10 327

Ungaria

306

Islanda

Irlanda

20

360

Letonia

30

2

186

Liechtenstein

Lituania

30

251

Luxemburg

30

248

Malta Tel.

17

15

53

Țările de Jos

75

50

2 150

Norvegia

Polonia

35

1 861

Portugalia

388

122

1 173

România

330

6

1 608

Slovacia

250

Slovenia

10

218

Spania

50

18

2 676

Suedia 3

50

39

1 388

Elveția

30

10

TOTAL

1 658

591

34 953

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Propunere a Comisiei de suspendare integrală, timp de un an, a obligațiilor ce îi revin Suediei în temeiul deciziilor privind transferul [COM(2015) 677 final]. Aceasta este încă dezbătută de Consiliu și Parlament.

Top

Bruxelles, 18.5.2016

COM(2016) 360 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Cel de al treilea raport privind transferul și relocarea


Anexa 3: Situația privind relocarea la data de 13 mai 2016, în temeiul Concluziilor din data de 20 iulie 2015 și al mecanismului „unu la unu” convenit cu Turcia (pus în aplicare începând cu data de 4 aprilie 2016)

Stat membru/stat asociat

Angajamente asumate în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015

Numărul total de relocări efectuate în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015 și al mecanismului „unu la unu” convenit cu Turcia

Țara terță din care s-a realizat relocarea

Austria

1 900

1 443 1

Liban: 827; Iordania: 442; Turcia: 173; Irak: 1;

Belgia

1 100

321

Liban: 313; Iordania: 4; Turcia: 4

Bulgaria

50

0

Croația

150

0

Cipru

69

0

Republica Cehă

400

52

Liban: 32; Iordania: 20

Danemarca

1 000

481

Liban, Uganda

Estonia

20

0

Finlanda

293 2

139 3

Liban; Turcia: 11 în cadrul mecanismului „unu la unu” (programul național)

Franța

2 375 4

221 5

65 Iordania, 156 Liban

Germania

1 600

54

Turcia: 54 în cadrul mecanismului „unu la unu”

Grecia

354

0

Ungaria

0

0

Islanda

50

48

Liban

Irlanda

520

263

Liban

Italia

1 989

266

Liban

Letonia

50

0

Liechtenstein

20

20

Turcia

Lituania

70

5

Turcia: 5 în cadrul mecanismului „unu la unu”

Luxemburg

30

0 6

Malta

14

0

Țările de Jos

1 000

353

Liban: 216; Iordania: 2; Turcia: 57 (din care 52 în cadrul mecanismului „unu la unu”); Maroc: 1; Etiopia: 8; Kenya 69

Norvegia

3 500

323

Iordania, Liban, Turcia

Polonia

900

0

Portugalia

191

0 7

România

80

0

Slovacia

100 8

0

Slovenia

20

0

Spania

1 449

0

Suedia

491

55 9

Turcia: 55 în cadrul mecanismului „unu la unu”

Elveția

519

413

Liban: 349

Siria: 64

Regatul Unit

2 200

1 864 10

Iordania, Liban, Turcia, Egipt, Irak și alte țări în funcție de nevoile umanitare.

TOTAL

22 504

6 321

 

Un număr total de 177 de persoane au fost relocate din Turcia în cadrul mecanismului „unu la unu”, 166 dintre acestea fiind relocate prin intermediul mecanismului din 20 iulie 2015.

(1)

     Acest număr include cazurile de reîntregire a familiei și de relocare din cadrul Programului austriac de admisie umanitară.

(2)

  Acest număr reprezintă o parte din cota națională de relocări a Finlandei pentru 2016, care este de 750 de persoane. 

(3)

     Acest număr nu îi include pe cei 11 sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului „unu la unu”, această relocare fiind realizată prin intermediul programului național finlandez.

(4)

     Acest număr se adaugă la cota națională și la angajamentele anterioare ale Franței.

(5)

     Acest număr se adaugă la cel al persoanelor relocate în aceeași perioadă în cadrul mecanismelor naționale și al angajamentelor anterioare în materie de relocare ale Franței. În plus, în aprilie 2016, în cadrul regimului național de vize și azil, Franța a acordat 81 de vize unor refugiați sirieni vulnerabili aflați în Turcia.

(6)

Deși nu a avut încă loc nicio relocare în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015, 46 de sirieni au fost relocați în Luxemburg din Turcia în 2015 în cadrul programului național de relocare.

(7)

     Portugalia a relocat în 2015 27 de sirieni din Egipt în cadrul programului său național, independent de mecanismul din 20 iulie 2015.

(8)

     Slovacia a relocat 149 de asirieni, independent de mecanismul din 20 iulie 2015.

(9)

     Suedia a relocat 1 900 de persoane în 2015 în cadrul programului său național, independent de mecanismul din 20 iulie 2015.

(10)

     În cadrul mecanismelor naționale existente de relocare pentru 2015 ale Regatului Unit.

Top