Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0070

    AVIZ AL COMISIEI privind proiectul de decizie a Consiliului European de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro

    /* COM/2011/0070 final */

    52011DC0070




    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 15.2.2011

    COM(2011) 70 final

    AVIZ AL COMISIEI

    privind proiectul de decizie a Consiliului European de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro

    AVIZ AL COMISIEI

    privind proiectul de decizie a Consiliului European de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 48 alineatul (6) al doilea paragraf,

    întrucât:

    1. La 16 decembrie 2010, guvernul belgian a prezentat Consiliului European, în conformitate cu articolul 48 alineatul (6) primul paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), o propunere de revizuire a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), constând în adăugarea unui alineat care prevede că statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate, care va fi activat în cazul în care este indispensabil pentru a garanta stabilitatea zonei euro în ansamblul său, și că acordarea oricărei asistențe financiare necesare în conformitate cu acest mecanism va fi supusă unei stricte condiționări.

    2. În cadrul reuniunii Consiliului European din 16 și 17 decembrie 2010, acesta a convenit că TFUE ar trebui modificat astfel încât statele membre ale zonei euro să instituie un astfel de mecanism european de stabilitate.

    3. În acest scop, Consiliul European a aprobat textul unui proiect de decizie de modificare a TFUE și a decis să lanseze în cel mai scurt timp procedura de revizuire simplificată prevăzută la articolul 48 alineatul (6) din TUE.

    4. Președintele Consiliului European a solicitat avizul Comisiei prin scrisoarea din data de 20 decembrie 2010.

    5. Proiectul de decizie adoptat de Consiliul European adaugă la articolul 136 din TFUE un alineat (3) care prevede că statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate, care va fi activat în cazul în care este indispensabil pentru a garanta stabilitatea zonei euro în ansamblul său, și că acordarea oricărei asistențe financiare necesare în conformitate cu acest mecanism va fi supusă unei stricte condiționări.

    6. Acest nou alineat care trebuie inclus în prevederile TFUE specifice statelor membre a căror monedă este euro confirmă faptul că nu există în cadrul juridic al Uniunii dispoziții care să împiedice statele membre a căror monedă este euro să instituie un mecanism de stabilitate permanent care să ofere asistența financiară necesară.

    7. De asemenea, unele caracteristici generale ale viitorului mecanism au făcut obiectul unei declarații a Eurogrupului în cadrul reuniunii sale din 28 noiembrie 2010 și au fost aprobate de Consiliul European.

    8. Prin prezentul aviz, Comisia dorește, pe de o parte, să analizeze proiectul de decizie aprobat de Consiliul European în ceea ce privește condițiile legate de utilizarea procedurii de revizuire simplificată și, pe de altă parte, să își exprime opiniile privind conținutul modificării tratatului.

    9. În primul rând, Comisia consideră că sunt îndeplinite condițiile necesare pentru a recurge la procedura de revizuire simplificată, prevăzută la articolul 48 alineatul (6) din TUE.

    10. Pe de o parte, modificarea propusă se referă la o dispoziție din partea a treia a TFUE privind politicile și acțiunile interne ale Uniunii. Comisia precizează de asemenea că modificarea nu afectează în mod direct sau indirect alte părți din TFUE.

    11. Pe de altă parte, această modificare nu aduce atingere competențelor conferite Uniunii prin tratate. Într-adevăr, aceasta nu implică crearea unui nou temei juridic pentru a permite Uniunii să ia măsuri care nu erau posibile înainte de modificarea tratatului. Potrivit proiectului de decizie, mecanismul de stabilitate permanent va fi instituit în mod direct de către statele membre a căror monedă este euro.

    12. De asemenea, proiectul de decizie nu reduce competențele atribuite Uniunii și instituțiilor acesteia. În special, proiectul de decizie nu aduce atingere nici mecanismelor specifice de solidaritate, prevăzute la articolele 122 și 143 din TFUE în caz de dificultăți sau în cazul riscului apariției unor dificultăți grave într-un stat membru, nici competențelor Uniunii în materie de coordonare și de monitorizare a politicilor economice și financiare ale statelor membre, în general, și ale statelor membre a căror monedă este euro, în special.

    13. Cu privire la acest ultim aspect, Comisia a propus, la 29 septembrie 2010, un pachet legislativ ambițios în vederea unei mai bune consolidări a guvernanței economice, mai ales în zona euro, și salută sprijinul politic al Consiliului European acordat acestui pachet. Criza economică și financiară mondială a evidențiat și accentuat necesitatea de a consolida cadrul uniunii economice și monetare (UEM) în scopul de a consolida stabilitatea macroeconomică și sustenabilitatea finanțelor publice. Această consolidare necesită o coordonare mai strânsă a politicilor economice și bugetare aplicate de statele membre ale zonei euro, constituind un obiectiv-cheie aflat la baza pachetului legislativ al Comisiei, care este analizat în prezent de Parlamentul European și de Consiliu. Acest obiectiv a fost, de asemenea, specificat și dezvoltat în raportul final transmis Consiliului European în octombrie 2010 de către grupul de lucru prezidat de președintele Consiliului European.

    14. Prin urmare, politicile de guvernanță economică aplicate de Uniune în cadrul zonei euro vor constitui baza necesară dezvoltării viitorului mecanism de stabilitate. Condițiile stricte la care este prevăzut să fie supusă acordarea oricărei asistențe prin intermediul mecanismului trebuie să se bazeze pe orientările convenite la nivelul Uniunii, astfel încât să contribuie la buna funcționare a UEM. Comisia va lua toate inițiativele legislative sau de altă natură pentru a asigura coerența între acest viitor mecanism și politicile de guvernanță economică aplicate de Uniune, în special în zona euro, în conformitate cu competențele conferite Uniunii și instituțiile sale prin tratat.

    15. În plus față de guvernanța economică sporită, consolidarea cadrului UEM necesită, de asemenea, instituirea unui mecanism instituțional și financiar robust pentru a face față dificultăților sau riscului apariției unor dificultăți grave într-unul sau mai multe state membre ale zonei euro. Evenimentele din 2010 au demonstrat riscurile de contaminare care pot apărea atunci când un stat membru al zonei euro se confruntă cu dificultăți financiare grave. Deși a fost posibilă găsirea rapidă a unor soluții provizorii prin instituirea mecanismului european de stabilizare financiară și a Fondului european de stabilitate financiară, Comisia sprijină pe deplin principiul instituirii unui mecanism permanent.

    EMITE UN AVIZ FAVORABIL

    privind proiectul de decizie a Consiliului European de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

    Prezentul aviz se transmite Consiliului European.

    Top