Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0197

    Propunere de regulament al Consiliului de modificare a regulamentul (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu ţările industrializate şi celelalte ţări şi teritorii cu venituri ridicate {SEC(2009)531} {SEC(2009)532}

    /* COM/2009/0197 final - 0059 /0000 */

    52009PC0197




    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 21.4.2009

    COM(2009) 197 final

    2009/0059 (CNS)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate

    {SEC(2009)531}

    {sec(2009)532}

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. În cadrul reformei instrumentelor financiare de acțiune externă pentru perioada 2007­2013, prin care sunt înlocuite mai mult de 30 de instrumente juridice diferite cu șapte noi instrumente, Regulamentul (CE) nr. 1905/2006 din 18 decembrie 2006 a stabilit instrumentul de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (denumit în continuare ICD) pentru cooperarea geografică cu statele din Asia, Asia Centrală și America Latină, precum și cu Irak, Iran, Yemen și Africa de Sud.

    2. Obiectivul primordial al ICD constă în eradicarea sărăciei prin realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Prin urmare, regulamentul prevede că măsurile din cadrul programelor geografice ar trebui să îndeplinească criteriile pentru acordarea de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD) stabilite de Comitetul de asistență pentru dezvoltare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (CAD al OCDE).

    3. Această sferă de aplicare limitată nu este favorabilă stabilirii de legături cu parteneri bilaterali și actori importanți în forurile internaționale și în materie de guvernanță mondială, cu care Comunitatea are un interes strategic să promoveze relații diversificate. Este în interesul Comunității să își intensifice în continuare relațiile cu țările în curs de dezvoltare care sunt, în același timp, parteneri majori în cadrul economiei mondiale, cum ar fi India, China, Brazilia și Mexic. De asemenea, interesele Comunității depășesc sfera eradicării sărăciei în regiuni cum ar fi Asia Centrală și Orientul Mijlociu (Irak, Iran și Yemen), în special în ceea ce privește securitatea energetică și diplomația publică. În final, majoritatea țărilor din Asia și America Latină, precum și Africa de Sud, sunt de asemenea țări cu venituri medii, interesate de realizarea unor schimburi economice, comerciale, academice, de afaceri și științifice cu Uniunea Europeană.

    4. Din acest motiv, Comisia propune să se dea curs unei monitorizări a acțiunilor pregătitoare stabilite în cadrul procedurilor bugetare din 2007 și 2008, prin înaintarea unor propuneri legislative de instituire a unei finanțări stabile a unei astfel de cooperări și a măsurilor care nu îndeplinesc criteriile pentru acordarea de asistență oficială pentru dezvoltare.

    5. Deoarece obiectivul este similar celui urmărit în cadrul Regulamentului (CE) nr. 1934/2006, se propune extinderea zonei geografice acoperite de acesta din urmă astfel încât să includă țările care fac obiectul regulamentului ICD și suplimentarea fondurilor pentru acest tip de cooperare cu o sumă de referință de 176 de milioane EUR pentru perioada 2010-2013.

    6. În urma revizuirii punerii în aplicare a instrumentelor financiare de acțiune externă s-au identificat neconcordanțe în cadrul dispozițiilor care exclud cheltuielile privind impozitele, taxele sau alte impuneri ca fiind neeligibile. Din motive de coerență, se propune alinierea acestor dispoziții cu celelalte instrumente.

    7. Propunerea este însoțită de o evaluare a impactului pentru a asigura compatibilitatea între politicile comunitare în materie.

    2009/0059 (CNS)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 181a,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European,

    întrucât:

    (1) Începând cu 2007, Comunitatea a raționalizat cooperarea geografică cu țări în curs de dezvoltare din Asia, Asia Centrală și America Latină, inclusiv Irak, Iran, Yemen și Africa de Sud în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1905/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (ICD)[1].

    (2) Obiectivul primordial al Regulamentului (CE) nr. 1905/2006 constă în eradicarea sărăciei prin realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Sfera de aplicare a cooperării din cadrul programelor geografice cu țările, teritoriile și alte regiuni în curs de dezvoltare prevăzute în prezentul regulament este, mai mult, limitată material la finanțarea măsurilor destinate îndeplinirii criteriilor pentru acordarea de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD) stabilite de Comitetul de asistență pentru dezvoltare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (CAD al OCDE).

    (3) Este în interesul Comunității să își intensifice în continuare relațiile cu țările în curs de dezvoltare în cauză, care sunt parteneri bilaterali și actori importanți în forurile internaționale și în materie de guvernanță mondială și cu care Comunitatea are un interes strategic să promoveze relații diversificate, în special realizarea unor schimburi economice, comerciale, academice, de afaceri și științifice. Prin urmare, aceasta are nevoie de un instrument financiar care să îi permită finanțarea unor asemenea măsuri care, prin natura lor, nu îndeplinesc criteriile asistenței oficiale pentru dezvoltare.

    (4) În acest scop, au fost stabilite patru acțiuni pregătitoare în cadrul procedurilor bugetare din 2007 și 2008 în vederea inițierii unei astfel de cooperări consolidate în conformitate cu articolul 49 alineatul (6) litera (b) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene[2]; schimburile economice și științifice cu India; schimburile economice și științifice cu China; cooperarea cu țările din grupul țărilor cu venituri medii din Asia; cooperarea cu țările din grupul țărilor cu venituri medii din America Latină. În temeiul aceluiași articol din Regulamentul financiar, procedura legislativă ulterioară acțiunilor pregătitoare trebuie finalizată până la finalul celui de-al treilea exercițiu financiar.

    (5) Obiectivele și dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 din 21 decembrie 2006 de stabilire a unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate[3] permit continuarea unei astfel de cooperări consolidate cu țările care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1905/2006. În acest scop, este necesară extinderea zonei geografice acoperite de Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 și stabilirea unui pachet financiar destinat cooperării cu aceste țări în curs de dezvoltare.

    (6) În urma revizuirii punerii în aplicare a instrumentelor financiare de acțiune externă s-au identificat neconcordanțe în cadrul dispozițiilor care exclud cheltuielile privind impozitele, taxele sau alte impuneri ca fiind neeligibile. Din motive de coerență, se propune alinierea acestor dispoziții cu celelalte instrumente.

    (7) Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 ar trebui modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 se modifică după cum urmează:

    (1) Titlul regulamentului se înlocuiește cu următorul text:

    „Regulamentul (CE) nr. 1934/2006 al Consiliului din 21 decembrie 2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate, precum și cu țările în curs de dezvoltare care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1905/2006.”

    (2) Articolul 1 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 1

    Obiectiv

    1. Finanțarea comunitară sprijină cooperarea economică, financiară și tehnică și orice altă formă de cooperare care ține de competența Comunității cu țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate, precum și cu țările în curs de dezvoltare care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1905/2006.

    2. Obiectivul principal al cooperării cu țările și teritoriile menționate la alineatul (1) este de a furniza, pentru fiecare dintre acestea, un răspuns la necesitatea de a consolida legăturile și de a institui cu acestea mai multe relații pe bază bilaterală, regională sau multilaterală pentru a crea un mediu mai favorabil dezvoltării relațiilor dintre Comunitate și aceste țări și teritorii și de a favoriza dialogul, promovând, în același timp, interesele Comunității.”

    (3) Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 2

    Sfera de aplicare

    1. Cooperarea are ca scop instituirea de relații cu parteneri ale căror structuri și valori politice, economice și instituționale sunt apropiate de cele ale Comunității și care sunt parteneri bilaterali și actori importanți în forurile internaționale și în materie de guvernanță mondială. Această cooperare include, de asemenea, partenerii cu care Comunitatea are un interes strategic de intensificare a legăturilor.

    2. În sensul prezentului regulament, țările industrializate și celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate includ țările și teritoriile enumerate în anexa I, iar țările în curs de dezvoltare includ țările enumerate în anexa II. Acestea sunt denumite în continuare „țări partenere”. Cu toate acestea, în circumstanțe justificate în mod corespunzător și pentru promovarea cooperării la nivel regional, Comisia poate decide, la adoptarea programelor de acțiune menționate la articolul 6, că unele țări care nu sunt enumerate în anexe sunt eligibile, în cazul în care proiectul sau programul care trebuie pus în aplicare are un caracter regional sau transfrontalier. Această posibilitate poate fi prevăzută în programele multianuale de cooperare menționate la articolul 5. Comisia modifică listele din anexele I și II în funcție de modificările aduse cu regularitate propriei liste a țărilor în curs de dezvoltare de către Comitetul de asistență pentru dezvoltare al OCDE și informează Consiliul în legătură cu aceste modificări.”

    (4) La articolul 8, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „Finanțarea Comunității nu poate, în principiu, să fie utilizată pentru plata impozitelor, taxelor sau altor impuneri în țările partenere.”

    (5) Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 16

    Dispoziții financiare

    Suma de referință financiară pentru punerea în aplicare a prezentului regulament pentru perioada 2007-2013 este de 172 de milioane EUR pentru țările enumerate în anexa I și de 176 de milioane EUR pentru țările enumerate în anexa II. Creditele anuale sunt autorizate de către autoritatea bugetară în limitele cadrului financiar.”

    (6) În anexă, titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „ANEXA I — Lista țărilor industrializate și a altor țări și teritorii cu venituri ridicate care intră sub incidența prezentului regulament”.

    (7) Se adaugă o nouă anexă II, al cărei text figurează în anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2 Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Consiliu

    Președinte

    Anexă

    „ANEXA II

    Lista țărilor în curs de dezvoltare prevăzute de prezentul regulament

    America Latină1.Argentina

    2. Bolivia

    3. Brazilia

    4. Chile

    5. Columbia

    6. Costa Rica

    7. Cuba

    8. Ecuador

    9. El Salvador

    10. Guatemala

    11. Honduras

    12. Mexic

    13. Nicaragua

    14. Panama

    15. Paraguay

    16. Peru

    17. Uruguay

    18. VenezuelaAsia

    19. Afghanistan

    20. Bangladesh

    21. Bhutan

    22. Cambodgia

    23. China

    24. India

    25. Indonezia

    26. Republica Populară Democrată Coreeană

    27. Laos

    28. Malaysia

    29. Maldive

    30. Mongolia

    31. Myanmar

    32. Nepal

    33. Pakistan

    34. Filipine

    35. Sri Lanka

    36. Thailanda

    37. Vietnam

    Asia Centrală

    38. Kazahstan

    39. Republica Kârgâzstan

    40. Tadjikistan

    41. Turkmenistan

    42. UzbekistanOrientul Mijlociu

    43. Iran

    44. Irak

    45. YemenAfrica de Sud

    46. Africa de Sud”

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1. TITLUL PROPUNERII:

    Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1934/2006 privind stabilirea unui instrument financiar pentru cooperarea cu țările industrializate și alte țări și teritorii cu venituri ridicate.

    2. CADRU ABM / ABB (GESTIONAREA/STABILIREA BUGETULUI PE ACTIVITățI)

    19 09 — Relațiile cu America Latină

    19 10 — Relațiile cu Asia, Asia Centrală și Orientul Mijlociu (Irak, Iran, Yemen)

    21 06 — Cooperarea geografică cu statele din Africa, Caraibe și Pacific (ACP)

    3. LINII BUGETARE

    3.1. Linii bugetare [linii operaționale și linii conexe de asistență tehnică și administrativă (foste linii BA)], inclusiv titlurile acestora:

    Rubrica 4 – Relații externe

    LB. 19.09.02 — Activități de cooperare diferite de asistența oficială pentru dezvoltare în America Latină

    LB de redenumit în PPB 2010 pe baza „Acțiunii pregătitoare – Cooperarea cu țările cu venituri medii din America Latină”

    LB. 19.10.04 — Activități de cooperare diferite de asistența oficială pentru dezvoltare (Asia, Asia Centrală, Iran, Irak și Yemen)

    Este necesară înscrierea unei noi LB în PPB 2010 pe baza acțiunilor pregătitoare de la LB 19 10 01 03, 19 10 01 04 și 19 10 01 05.

    LB. 21.6.06 — Activități de cooperare diferite de asistența oficială pentru dezvoltare (Africa de Sud)

    Este necesară înscrierea unei noi LB în PPB 2010

    3.2. Durata acțiunii și a implicațiilor financiare:

    Acțiunea propusă acoperă perioada 2010-2013.

    3.3. Caracteristici bugetare (se adaugă rânduri, dacă este cazul):

    Linia bugetară | Natura cheltuielilor | Nouă | Contribuție AELS | Contribuție țări candidate | Rubrica PF |

    19 09 02 | Cheltuieli neobligatorii | Credite diferențiate | DA (redenumite) | NU | NU | Nr. 4 |

    19 10 04 | Cheltuieli neobligatorii | Credite diferențiate | DA | NU | NU | Nr. 4 |

    21 06 06 | Cheltuieli neobligatorii | Credite diferențiate | DA | NU | NU | Nr. 4 |

    4. SINTEZA RESURSELOR

    4.1. Resurse financiare

    4.1.1. Sinteza creditelor de angajament (CA) și a creditelor de plată (CP)

    Sursa de finanțare:

    1) Sunt necesare credite suplimentare doar pentru continuarea acțiunilor pregătitoare (Obiectivul 1: Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE). Această sumă este de 67,5 milioane EUR și va fi alocată din marja indicată în tabelul de mai jos.

    2) Restul de 108,5 milioane EUR vor fi finanțați prin realocare din pachetele financiare geografice corespunzătoare ICD. Obiectivele 2 (mobilitatea studenților din UE în cadrul EMECW) și 3 (alte activități care nu țin de AOD) vor fi finanțate integral prin realocare din pachetele financiare geografice corespunzătoare ICD. Cu toate acestea, pachetele financiare geografice indicative prevăzute în anexa IV la Regulamentul ICD nu se modifică.

    Prin urmare, deși valoarea pachetului financiar se ridică la 176 de milioane EUR, impactul bugetar este de 67,5 milioane EUR.

    În tabelul de mai jos sunt specificate doar creditele suplimentare alocate din marjă.

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Natura cheltuielii | Secțiunea nr. | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | n + 5 și anii urm. | Total |

    Cheltuieli operaționale[4] |

    Credite de angajament (CA) | 8.1 | a | 0 | 15 | 17,5 | 17,5 | 17,5 | 0 | 67,5 |

    Credite de plată (CP) | b | 0 | 7 | 15 | 18 | 18 | 9,5 | 67,5 |

    Cheltuieli administrative incluse în suma de referință[5] |

    Asistență tehnică și administrativă – ATA (CND) | 8.2.4 | c |

    SUMA TOTALĂ DE REFERINȚĂ |

    Credite de angajament | a+c | 0 | 15 | 17,5 | 17,5 | 17,5 | 0 | 67,5 |

    Credite de plată | b+c | 0 | 7 | 15 | 18 | 18 | 9,5 | 67,5 |

    Cheltuieli administrative neincluse în suma de referință[6] |

    Resurse umane și cheltuieli conexe (CND) | 8.2.5 | d |

    Costuri administrative, altele decât resursele umane și costurile conexe, neincluse în suma de referință (CND) | 8.2.6 | e |

    Costul financiar indicativ total al acțiunii

    TOTAL CA, inclusiv costul resurselor umane | a+c+d+e | 0 | 15 | 17,5 | 17,5 | 17,5 | 0 | 67,5 |

    TOTAL CP, inclusiv costul resurselor umane | b+c+d+e | 0 | 7 | 15 | 18 | 18 | 9,5 | 67,5 |

    Detalii privind cofinanțarea

    În cazul în care propunerea prevede o cofinanțare din partea statelor membre sau a altor organisme (a se specifica), este necesar să se furnizeze o estimare a nivelului cofinanțării în tabelul de mai jos (se pot adăuga rânduri suplimentare în cazul în care se prevede participarea mai multor organisme la cofinanțare):

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Organism cofinanțator | Anul n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 și urm. | Total |

    …………………… | f |

    TOTAL CA, inclusiv cofinanțare | a+c+d+e+f |

    4.1.2. Compatibilitatea cu programarea financiară

    Propunerea este compatibilă cu programarea financiară existentă.

    X Propunerea duce la reprogramarea rubricii respective din perspectivele financiare.

    ( Propunerea poate necesita aplicarea dispozițiilor Acordului interinstituțional[7] (referitoare la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea perspectivelor financiare).

    4.1.3. Implicațiile financiare asupra veniturilor

    ( Propunerea nu are implicații financiare asupra veniturilor

    ( Propunerea are implicații financiare – efectul asupra veniturilor este următorul:

    Notă: toate precizările și observațiile privind metoda de calcul al efectului asupra veniturilor trebuie incluse într-o anexă separată.

    milioane EUR (cu o zecimală)

    Anterior acțiunii [Anul n-1] | Situația după acțiune |

    Număr total de resurse umane |

    5. CARACTERISTICI ȘI OBIECTIVE

    În expunerea de motive se solicită precizări privind contextul propunerii. Prezenta secțiune a fișei financiare legislative trebuie să conțină următoarele informații suplimentare:

    5.1. Obiective de îndeplinit pe termen scurt sau lung

    Propunerea legislativă este însoțită de o evaluare a impactului care prezintă în detaliu necesitățile de îndeplinit.

    Prezenta propunere reprezintă o procedură legislativă ulterioară acțiunilor pregătitoare (AP) stabilite în cadrul procedurilor bugetare din 2007 și 2008. Scopul acesteia îl constituie eliminarea vidului legislativ cauzat de sfera de aplicare limitată a Instrumentului de cooperare pentru dezvoltare (ICD), care acoperă cooperarea geografică cu țările din Asia, Asia Centrală, America Latină, precum și cu Irak, Iran, Yemen și Africa de Sud.

    Pachetul financiar a fost evaluat la 176 de milioane EUR.

    Cele patru acțiuni pregătitoare pentru perioada 2007-2009 au fost finanțate din marjă la inițiativa autorității bugetare. Activitățile legate de monitorizarea acestor acțiuni se ridică la suma de 67,5 milioane EUR. Celelalte necesități care trebuie acoperite (108,5 milioane EUR) se referă la mobilitatea studenților din UE în cadrul programului Erasmus Mundus și activitățile prevăzute în cadrul pachetului financiar ICD care nu sunt eligibile datorită sferei de aplicare limitate a instrumentului în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor pentru acordarea de asistență oficială pentru dezvoltare (de ex. programe de promovare a vizibilității, asistență tehnică în domenii legate de energie).

    5.2. Valoarea adăugată a implicării comunitare, coerența propunerii cu alte instrumente financiare și eventuala sinergie

    Extinderea geografică a sferei de aplicare a Regulamentului privind instrumentul pentru cooperare cu țările industrializate (ICI) va permite stabilirea de legături suplimentare cu parteneri bilaterali și actori importanți în forurile internaționale și în materie de guvernanță mondială cu care Comunitatea are un interes strategic să promoveze relații diversificate. Este în interesul Comunității să își intensifice în continuare relațiile cu țările în curs de dezvoltare care sunt, în același timp, parteneri majori în cadrul economiei mondiale, cum ar fi India, China, Brazilia sau Africa de Sud. De asemenea, interesele Comunității depășesc sfera eradicării sărăciei în regiuni cum ar fi Asia Centrală și Orientul Mijlociu, în special în ceea ce privește securitatea energetică și diplomația publică. În final, majoritatea țărilor din Asia și America Latină sunt țări cu venituri medii, interesate de realizarea unor schimburi cu Uniunea Europeană care să depășească cadrul asistenței oficiale pentru dezvoltare.

    5.3. Obiective, rezultate preconizate și indicatori aferenți acestora care fac obiectul propunerii în cadrul gestionării pe activități (ABM)

    Regulamentul propus va finanța programe și proiecte care îndeplinesc următoarele obiective operaționale principale:

    Obiectivul 1:

    - Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE

    Obiectivul 2:

    - Relații interpersonale/cooperare în materie de educație

    Obiectivul 3:

    - Diplomație publică și acțiuni de sensibilizare

    - Dialoguri

    - Proiecte de cooperare care nu îndeplinesc criteriile aplicabile AOD

    19 09:

    - Îmbunătățirea accesului întreprinderilor, industriei și comunităților de cercetare europene pe piețele din America Latină

    - Asigurarea unei participări europene în cadrul Ferestrei de cooperare externă Erasmus Mundus

    - Îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și înțelegere a principalelor politici și obiective strategice ale UE

    19 10

    - Îmbunătățirea accesului european pe piețele asiatice și promovarea intereselor întreprinderilor, industriei și comunităților de cercetare europene, acordându-se o atenție deosebită tehnologiilor ecologice și sustenabile, precum și consolidării prezenței comerciale a IMM-urilor europene în Asia realizarea de progrese în direcția îmbunătățirii condițiilor de comerț și investiții

    - Îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și înțelegere a UE; asigurarea și sporirea participării europene în cadrul Ferestrei de cooperare externă Erasmus Mundus (EMECW)

    - Asigurarea participării la târgurile europene de educație la un nivel cel puțin echivalent cu cel realizat cu succes în trecut

    - Realizarea de progrese în cadrul cooperării în domeniul energiei, în special în Asia centrală

    21 06

    - Asigurarea unei participări europene în cadrul Ferestrei de cooperare externă Erasmus Mundus

    - Realizarea de progrese în cadrul în cadrul cooperării în domeniul energiei, științei, tehnologiei sau transportului, inclusiv îmbunătățirea condițiilor de comerț și investiții

    Milioane EUR | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | TOTAL |

    Asia | 16,5 | 19,5 | 20,5 | 21 | 77,5 |

    Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE (măsuri adoptate în continuarea acțiunilor pregătitoare) | 12 | 13 | 14 | 14 | 53 |

    Mobilitatea studenților din UE în cadrul EMEWC | 3 | 5 | 5 | 5,5 | 18,5 |

    Alte acțiuni care nu țin de AOD | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 6 |

    America Latină | 11,5 | 16 | 16 | 16 | 59,5 |

    Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE (măsuri adoptate în continuarea acțiunilor pregătitoare) | 3 | 4 | 4 | 4 | 15 |

    Mobilitatea studenților din UE în cadrul EMEWC | 0,5 | 5 | 5 | 5 | 15,5 |

    Alte acțiuni care nu țin de AOD | 8 | 7 | 7 | 7 | 29 |

    Asia Centrală | 4 | 6 | 6 | 6 | 22 |

    Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE (măsuri adoptate în continuarea acțiunilor pregătitoare) | - | - | - | - | - |

    Mobilitatea studenților din UE în cadrul EMEWC | 1 | 2 | 2 | 2 | 7 |

    Alte acțiuni care nu țin de AOD | 3 | 4 | 4 | 4 | 15 |

    Irak, Iran, Yemen | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 10 |

    Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE (măsuri adoptate în continuarea acțiunilor pregătitoare) | - | - | - | - | - |

    Mobilitatea studenților din UE în cadrul EMEWC | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 2 |

    Alte acțiuni care nu țin de AOD | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |

    Africa de Sud | - | 1 | 3 | 3 | 7 |

    Parteneriat economic și cooperare comercială cu UE (măsuri adoptate în continuarea acțiunilor pregătitoare) | - | - | - | - | - |

    Mobilitatea studenților din UE în cadrul EMEWC | - | 1 | 2 | 2 | 5 |

    Alte acțiuni care nu țin de AOD | - | - | 1 | 1 | 2 |

    Total pachet financiar | 34,5 | 45 | 48 | 48,5 | 176 |

    5.4. Modalități de punere în aplicare (cu titlu indicativ)

    Punerea în aplicare va fi gestionată centralizat , direct de către Comisie iar componenta de mobilitate a UE în cadrul Ferestrei de cooperare externă Erasmus Mundus de către Agenția executivă EAC.

    6. MONITORIZARE ȘI EVALUARE

    6.1. Sistem de monitorizare

    Programele vor fi supuse sistemului de monitorizare obișnuit.

    6.2. Evaluare

    6.2.1. Evaluare ex-ante

    Punerea în aplicare a ICD, a acțiunilor pregătitoare și a evaluării impactului prevede realizarea unei evaluări ex-ante proporționale.

    6.2.2. Măsuri luate în urma unei evaluări interimare/ex-post (lecții învățate din experiențe anterioare similare)

    Acțiunile pregătitoare vor fi evaluate.

    6.2.3. Condițiile și frecvența evaluărilor viitoare

    Regulamentul ICI prevede realizarea de evaluări periodice.

    7. MăSURI ANTIFRAUDă

    Protejarea intereselor financiare ale Comunității, precum și combaterea fraudelor și a ilegalităților fac parte integrantă din Regulamentul ICI.

    Se va acorda o atenție deosebită naturii cheltuielilor (eligibilitatea cheltuielilor), respectării bugetelor (cheltuielile reale) și verificării informațiilor justificative și a documentației pertinente (dovezi ale cheltuielilor).

    8. DETALII PRIVIND RESURSELE

    8.1. Obiectivele propunerii din punctul de vedere al costurilor financiare

    Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 |

    Funcționari sau agenți temporari[10] (XX 01 01) | A*/AD |

    B*, C*/AST |

    Personal finanțat[11] prin articolul XX 01 02 |

    Alte tipuri de personal[12] finanțat prin articolul XX 01 04/05 |

    TOTAL |

    8.2.2. Descrierea sarcinilor care decurg din acțiune

    8.2.3. Originea resurselor umane (statutare)

    (În cazul în care se indică mai multe origini, se precizează numărul posturilor corespunzătoare fiecăreia dintre acestea)

    ( Posturi alocate în prezent pentru gestionarea programului care urmează să fie înlocuite sau prelungite

    ( Posturi prealocate în cadrul exercițiului financiar SPA/PPB pentru anul n

    ( Posturi care urmează să fie solicitate în cadrul următoarei proceduri SPA/PPB

    ( Posturi care urmează să fie redistribuite pe baza resurselor existente în cadrul serviciului în cauză (redistribuire internă)

    ( Posturi necesare pentru anul n, dar care nu sunt prevăzute în cadrul SPA/PPB pentru anul în cauză

    8.2.4. Alte cheltuieli administrative incluse în suma de referință (XX 01 04/05 – Cheltuieli de gestiune administrativă)

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Linia bugetară (nr. și denumire) | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și anii urm. | TOTAL |

    Alte tipuri de asistență tehnică și administrativă |

    - intra muros |

    - extra muros |

    Total Asistență tehnică și administrativă |

    8.2.5. Costuri financiare ale resurselor umane și costuri conexe ne incluse în suma de referință

    milioane EUR (cu 3 zecimale)

    Tip de resurse umane | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și anii urm. |

    Funcționari și agenți temporari (XX 01 01) |

    Personal finanțat prin articolul XX 01 02 (auxiliari, END, agenți contractuali etc.) (se indică linia bugetară) |

    Costul total al resurselor umane și costuri conexe (neincluse în suma de referință) |

    Calcul – Funcționari și agenți temporari

    Se face trimitere la punctul 8.2.1. dacă este cazul

    Calcul – Personal finanțat în temeiul articolului XX 01 02

    Se face trimitere la punctul 8.2.1. dacă este cazul

    8.2.6. Alte cheltuieli administrative neincluse în suma de referință milioane EUR (cu 3 zecimale) |

    Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și anii urm. | TOTAL |

    XX 01 02 11 01 – Misiuni |

    XX 01 02 11 02 – Reuniuni și conferințe |

    XX 01 02 11 03 - Comitete[14] |

    XX 01 02 11 04 – Studii și consultări |

    XX 01 02 11 05 - Sisteme de informații |

    2. Total Alte cheltuieli de gestiune (XX 01 02 11) |

    3. Alte cheltuieli de natură administrativă (precizați, indicând linia bugetară) |

    Totalul cheltuielilor administrative altele decât cele pentru resursele umane și costurile conexe (neincluse în suma de referință) |

    Calcul - Alte cheltuieli administrative ne incluse în suma de referință

    [1] JO L 378, 27.12.2006, p. 41.

    [2] Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

    [3] JO L 405, 30.12.2006, p. 41. (versiune rectificată: JO L 29, 3.2.2007, p. 16).

    [4] Cheltuieli care nu intră sub incidența capitolului xx 01 din titlul xx în cauză.

    [5] Cheltuieli care intră sub incidența articolului xx 01 04 din titlul xx.

    [6] Cheltuieli care intră sub incidența capitolului xx 01, cu excepția articolelor xx 01 04 sau xx 01 05.

    [7] A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

    [8] Dacă este necesar, și anume în cazul în care durata acțiunii depășește 6 ani, se adaugă coloane suplimentare.

    [9] Conform descrierii din secțiunea 5.3.

    [10] Ale căror costuri NU sunt acoperite de suma de referință.

    [11] Ale căror costuri NU sunt acoperite de suma de referință.

    [12] Ale căror costuri sunt incluse în suma de referință.

    [13] Este necesar să se facă trimitere la fișa financiară legislativă specifică agenției (agențiilor) executive în cauză.

    [14] Se indică tipul de comitet și grupul de care aparține.

    Top