Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1317

    Regulamentul (UE) 2024/1317 al Comisiei din 15 mai 2024 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/1803 în ceea ce privește Standardul Internațional de Contabilitate 7 și Standardul Internațional de Raportare Financiară 7

    C/2024/3122

    JO L, 2024/1317, 16.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1317/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1317/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1317

    16.5.2024

    REGULAMENTUL (UE) 2024/1317 AL COMISIEI

    din 15 mai 2024

    de modificare a Regulamentului (UE) 2023/1803 în ceea ce privește Standardul Internațional de Contabilitate 7 și Standardul Internațional de Raportare Financiară 7

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (1), în special articolul 3 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Prin Regulamentul (UE) 2023/1803 al Comisiei (2) au fost adoptate anumite standarde internaționale de contabilitate și interpretări existente la 8 septembrie 2022.

    (2)

    La 25 mai 2023, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate a emis anumite amendamente la Standardul Internațional de Contabilitate 7 Situația fluxurilor de trezorerie („IAS 7”) și la Standardul Internațional de Raportare Financiară 7 Instrumente financiare: informații de furnizat („IFRS 7”). Amendamentele au introdus cerințe de prezentări de informații cu privire la mecanismele de finanțare a furnizorilor unei societăți.

    (3)

    Aceste noi cerințe sunt menite să furnizeze utilizatorilor situațiilor financiare informații care să le permită să evalueze impactul mecanismelor de finanțare a furnizorilor asupra datoriilor și fluxurilor de trezorerie ale unei societăți și să înțeleagă efectul mecanismelor de finanțare a furnizorilor asupra expunerii societății la riscul de lichiditate și modul în care societatea ar putea fi afectată în cazul în care aceste mecanisme nu ar mai fi disponibile.

    (4)

    În urma unei consultări a Grupului Consultativ European pentru Raportare Financiară (EFRAG), Comisia concluzionează că amendamentele la IAS 7 și la IFRS 7 îndeplinesc condițiile pentru adoptare prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002.

    (5)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) 2023/1803 ar trebui să fie modificat în consecință.

    (6)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare contabilă,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    În anexa la Regulamentul (UE) 2023/1803, Standardul Internațional de Contabilitate 7 Situația fluxurilor de trezorerie și Standardul Internațional de Raportare Financiară 7 Instrumente financiare: informații de furnizat se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Fiecare societate aplică amendamentele menționate la articolul 1 cel târziu de la data începerii primului său exercițiu financiar care începe la 1 ianuarie 2024 sau ulterior acestei date.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 15 mai 2024.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 243, 11.9.2002, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/1606/2008-04-10.

    (2)   JO L 237, 26.9.2023, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1803/oj.


    ANEXĂ

    Mecanisme de finanțare a furnizorilor

    Amendamente la IAS 7 și IFRS 7

    Amendamente la IAS 7 Situația fluxurilor de trezorerie

    Se adaugă punctele 44F-44H și titlul aferent acestora, precum și punctele 62-63. Pentru a facilita lectura, aceste puncte și titlurile lor nu au fost subliniate. Titlul dinaintea punctului 53 se modifică.

    MECANISME DE FINANȚARE A FURNIZORILOR

    44F

    O entitate trebuie să prezinte informații cu privire la mecanismele sale de finanțare a furnizorilor (astfel cum sunt descrise la punctul 44G) care permit utilizatorilor situațiilor financiare să evalueze efectele acestor mecanisme asupra datoriilor și fluxurilor de trezorerie ale entității și asupra expunerii entității la riscul de lichiditate.

    44G

    Mecanismele de finanțare a furnizorilor se caracterizează prin faptul că unul sau mai mulți furnizori de finanțare se oferă să plătească sumele pe care o entitate le datorează furnizorilor săi, iar entitatea acceptă să plătească în conformitate cu termenele și condițiile mecanismelor respective la aceeași dată sau la o dată ulterioară celei la care sunt plătiți furnizorii. Aceste mecanisme oferă entității termene de plată mai lungi sau furnizorilor entității termene de plată mai scurte, în comparație cu data scadentă a plății facturii aferente. Mecanismele de finanțare a furnizorilor sunt adesea denumite mecanisme de finanțare a lanțului de aprovizionare, de finanțare a obligațiilor de plată sau de reverse factoring. Mecanismele care reprezintă exclusiv ameliorări ale calității creditului pentru entitate (de exemplu, garanții financiare, inclusiv acreditive utilizate ca garanții) sau instrumente utilizate de entitate pentru a deconta direct sumele datorate unui furnizor (de exemplu, carduri de credit) nu sunt mecanisme de finanțare a furnizorilor.

    44H

    Pentru a îndeplini obiectivele de la punctul 44F, o entitate trebuie să prezinte în total, pentru mecanismele sale de finanțare a furnizorilor:

    (a)

    termenele și condițiile mecanismelor (de exemplu, termenele de plată mai lungi și garanțiile sau garanțiile reale furnizate). Cu toate acestea, o entitate trebuie să prezinte separat termenele și condițiile mecanismelor care au termene și condiții diferite;

    (b)

    la începutul și la sfârșitul perioadei de raportare:

    (i)

    valorile contabile și elementele-rând asociate, prezentate în situația poziției financiare a entității, ale datoriilor financiare care fac parte dintr-un mecanisme de finanțare a furnizorilor;

    (ii)

    valorile contabile și elementele-rând asociate ale datoriilor financiare prezentate la punctul (i) pentru care furnizorii au primit deja plăți de la finanțatori;

    (iii)

    intervalul termenelor de plată (de exemplu, 30-40 de zile de la data facturii) atât pentru datoriile financiare prezentate la punctul (i), cât și pentru datoriile comerciale comparabile care nu fac parte dintr-un mecanism de finanțare a furnizorilor. Datoriile comerciale comparabile sunt, de exemplu, datoriile comerciale ale entității din cadrul aceleiași linii de afaceri sau jurisdicții ca datoriile financiare prezentate la punctul (i). Dacă intervalele termenelor de plată sunt largi, entitatea trebuie să prezinte informații explicative cu privire la aceste intervale sau să prezinte intervale suplimentare (de exemplu, intervale stratificate);

    (c)

    tipul și efectul modificărilor nelegate de fluxurile de trezorerie ale valorilor contabile ale datoriilor financiare prezentate la litera (b) punctul (i). Printre exemplele de modificări nelegate de fluxurile de trezorerie se numără efectul combinărilor de întreprinderi, diferențele de curs valutar sau alte tranzacții care nu necesită utilizarea numerarului sau a echivalentelor de numerar (a se vedea punctul 43).

    ...

    DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI TRANZIȚIA

    ...

    62

    Documentul Mecanisme de finanțare a furnizorilor, emis în mai 2023, a adăugat punctele 44F-44H. O entitate trebuie să aplice amendamentele respective pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2024 sau ulterior acestei date. Se permite aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică amendamentele respective pentru o perioadă anterioară, entitatea trebuie să prezinte acest fapt.

    63

    La aplicarea documentului Mecanisme de finanțare a furnizorilor, o entitate nu este obligată să prezinte:

    (a)

    informații comparative pentru orice perioadă de raportare prezentată înainte de începutul perioadei anuale de raportare în care entitatea aplică pentru prima dată amendamentele respective;

    (b)

    alte informații impuse la punctul 44H litera (b) subpunctele (ii)-(iii) de la începutul perioadei anuale de raportare în care entitatea aplică pentru prima dată amendamentele respective;

    (c)

    alte informații impuse la punctele 44F-44H pentru orice perioadă intermediară prezentate în perioada de raportare anuală în care entitatea aplică pentru prima dată amendamentele respective.

    Amendamente la IFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizat

    Se adaugă punctul 44JJ. În anexa B, se modifică punctul B11F.

    DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI TRANZIȚIA

    ...

    44JJ

    Documentul Mecanisme de finanțare a furnizorilor, emis în mai 2023, care a modificat, de asemenea, IAS 7, a modificat punctul B11F. O entitate trebuie să aplice amendamentul respectiv atunci când aplică amendamentele la IAS 7.

    ...


    Anexa B

    Îndrumări de aplicare

    ...

    NATURA ȘI AMPLOAREA RISCURILOR CARE DECURG DIN INSTRUMENTE FINANCIARE (PUNCTELE 31-42)

    ...

    Prezentarea riscurilor cantitative de lichiditate [punctele 34 litera (a) și 39 literele (a) și (b)]

    ...

    B11F

    Alți factori pe care o entitate i-ar putea lua în considerare la furnizarea prezentării de informații menționate la punctul 39 litera (c) includ, dar nu se limitează la faptul că entitatea:

    (a)

    a angajat facilități de împrumut (de exemplu, facilități cu efecte comerciale) sau alte linii de credit (de exemplu, facilitățile de credit stand-by) pe care le poate accesa pentru a răspunde nevoilor de lichiditate;

    (b)

    deține depozite la băncile centrale pentru a răspunde nevoilor de lichiditate;

    (c)

    are surse de finanțare foarte diverse;

    (d)

    are concentrări importante de risc de lichiditate fie în activele sale, fie în sursele sale de finanțare;

    (e)

    are procese de control intern și planuri de contingență pentru gestionarea riscului de lichiditate;

    (f)

    are instrumente care cuprind clauze de rambursare accelerată (de exemplu, la scăderea ratingului de credit al entității);

    (g)

    are instrumente care ar putea impune prevederea unei garanții reale (de exemplu, apelurile în marjă pentru instrumentele derivate);

    (h)

    are instrumente care permit entității să aleagă dacă își decontează datoriile financiare în numerar (sau un alt activ financiar) sau prin oferirea propriilor acțiuni;

    (i)

    are instrumente care fac obiectul acordurilor-cadru de compensare; sau

    (j)

    a accesat sau are acces la facilitățile din cadrul mecanismelor de finanțare a furnizorilor (astfel cum sunt descrise la punctul 44G din IAS 7) care oferă entității termene de plată mai lungi sau furnizorilor entității termene de plată mai scurte.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1317/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top